A nők szervezete válogat a spermiumok között

A tudomány fejlődik, folyamatosan gyarapodnak az új ismereteink. Ennek köszönhetően ma már tudjuk, hogy  50%-ban a férfiak felelősek a meddő párok gyermektelenségéért, vagy éppen azt, hogy a dohányzás mekkora károkat okoz a spermiumokban. Egy tanulmány egészen érdekes részletet fedett fel a fogantatás pillanatáról, ami szintén hatással van a férfiak szerepére a rendszerben.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Fogantatás

A biológiaórán mindenki megtanulta, hogy a megtermékenyítésnél az a spermium „nyeri” a versenyt, amelyik a leggyorsabb. Ez azt feltételezi, hogy a fogantatás véletlenszerű, melyet a mendeli öröklés elvével lehet jól közelíteni. Röviden: Ha mindkét szülő heterozigóta (Bb), vagyis ugyanazon génnek két különböző változatát (B és b) hordozzák, utódaik fele heterozigóta (Bb), fele pedig homozigóta (BB, illetve bb) lesz.

A Washingtonban található Pacific Northwest Research Institute kutatója, Joe Nedeau és csapata azonban egy egészen újszerű megközelítést alkalmaztak az adatok alapján. A megfigyeléseik ugyanis rámutattak arra, hogy a mendeli öröklés nem helytálló megközelítés. A leginkább örökölhető ráktípus, a hererák genetikai vizsgálata közben találták az eltérést. Egy kísérlet során olyan nőstény egereket tenyésztettek ki, melyek a Dnd1 nevű gén két változatát hordozták: egyik a rákra hajlamosítót, másik az egészségeset. Ugyanígy hímek közül is olyanokat, melyek hordozták a két különböző gént. Az egerek pároztatása alapján az eddigi tudásunk szerint az utódok 50%-nak kellett volna hordoznia a hajlamosító gént, ez azonban nem így történt. Ugyanis csupán 25%-kuknál volt megtalálható a rossz gén, míg 75% a hajlamosító tényezőtől mentesen született. Vagyis az öröklés nem véletlenszerű. A tudományos magyarázat alapján a petesejt bizony válogat az őt elérő spermiumok között, és a megtermékenyítés a legjobbnak ítélt spermiummal történik meg.

Fotó: 123rf.com

Mennyiben érinti ez a férfiakat?

Sokáig gondoltuk úgy, hogy a férfiak egyetlen feladata a nemzésnél a spermiumok bejuttatása. Ez azonban az új információk fényében így nem igaz. A spermiumok minősége ugyanis még nagyobb jelentőséggel bír, hiszen minél több az igazán jó minőségű spermium, a petesejt annál szélesebb skáláról „válogathat”, vagyis a megtermékenyítés valószínűsége is megnő, arról nem is beszélve, hogy a minőségbeli javulás a születendő gyerek egészségére is hatással van, hiszen így jelentősen csökkennek a genetikai betegségekre való hajlamok, de a vetélés és koraszülés kockázata is – mondja Ratkó Tünde.

Minőség javítása

A sperma minőségét meghatározni szakember képes, arról nem kapunk információkat az ejakulátum mennyiségéből vagy állagából. Ez azt jelenti, hogy a legjobb eredmény érdekében mindenképpen érdemes időt és energiát szánni arra, hogy javítsuk a spermaállományt. Az utóbbi években a férfiak megtermékenyítő képessége erősen leromlott, mára a kezdeti minimum megtermékenyítési mennyiség 15 millió spermiumra csökkent milliliterenként. Ez több, mint 50%-os romlás, így természetesen a petesejt válogatási lehetőségei is erősen beszűkülnek. Szerencsére a mennyiség és a minőség ugyanazokkal a módszerekkel javíthatóak.

Ezek közt a legfontosabbak a mozgás és a megfelelő tápanyagok bevitele. Utóbbinál a kiegyensúlyozott étkezés, és a kifejezetten erre a célra kifejlesztett táplálékkiegészítők, vitaminok jelentenek nagy segítséget. A készítmények közt azonban mindenképpen komplex, és biológiailag aktív anyagokkal rendelkezőket (pl.: cink-citrát, vasglükonát) válasszunk, mivel így a felszívódási arány 80%-kal is fokozható. A mennyiségi és minőségi javulásért tett lépések nem azonnal hoznak eredményt. A szervezet a spermiumokat a spermatogenezis során állítja elő az őssejtek foszlása útján. Ez azonban egy hosszabb, 74 napos ciklus, vagyis nagyjából három hónapra van szüksége a férfiak szervezetének ahhoz, hogy jelentős javulást tudjanak felmutatni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


3 hozzászólás

 1. Mahir Kara

  Másképp, hogyan születhetnének butácska nőnek zseni gyerekei? Másik észrevételem, ha az apa 2X korú, 17 éves anya, 34 férfi, sok zseni született igy! Nagy László költő p.

  Válasz
 2. roccobaba

  15 millió milliliterenként, ugyan miféle komputere van e minőségi válogatáshoz és mennyi ideig kell ezeknek ott nyüzsögni, hogy a kiválasztás megtörténjen!?

  Válasz
 3. roccobaba

  15 millió milliliterenként. Ugyan milyen komputere van a helyes választáshoz? No, és mennyi ideig kell ezeknek ott tolongania a bebocsátásra várva, amíg elemez ?! Mert ugye, igencsak rövid az életük….

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.