A lombikprogram nem jelent garanciát a sikeres családalapításra

Napjainkban a meddőség réme egyre több párt fenyeget. Mégis, szerencsés módon nem olyan elkeserítő a helyzetünk, mint 20-30 évvel ezelőtt, hiszen az orvostudomány fejlődésének következtében a lombikprogram ma már rutineljárásnak számít.

Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy bár a lombik program adhat nekünk magzatot, annak kihordása akkor is a testünk feladata, ami ekkor is komoly kihívás!

Segítség

A lombikprogram számtalan embernek segített már a családalapításban, és ezt sok helyen és sokszor ki is hangsúlyozzák. Elkeserítő, de igaz azonban az is, hogy nagyon sok esetben a lombikprogram sem képes segíteni a meddő pároknak. A sikertelen kísérletek egy része pedig éppen azért fullad kudarcba, mert az emberek félreértik, mit is adhat nekik a mesterséges megtermékenyítés.

A lombik program egy lehetőség, egy segítség, ami azt jelenti, hogy képes hozzátenni ahhoz az erőfeszítéshez, amit mi magunk már kifejtünk. Érthetőbben: ha mi nem teszünk semmit a vágyott családét, a lombikprogram is könnyen kudarccal zárulhat. Ennek oka nem az, hogy gond van a magzattal, hanem az, hogy a beültetett magzatot ki is kell hordani.

lombik, IVF

Fotó: 123rf.com

A fogantatás és a terhesség

Sok meddő pár esetében a gond nem azzal van, hogy a nő nem képes teherbe esni, hanem azzal, hogy a teste nem képes a magzat kihordására. Ennek hátterében pedig a legtöbb esetben tápanyaghiány áll. Hiszen a várandósság és a szoptatás is kifejezetten nagy többlet energiát, többlet tápanyagot igényel a testtől, így ezekre a folyamatokra fel kell készülni.

A lombikprogram alatt a szakemberek képesek megoldani azt, hogy in vitro megtermékenyítsenek egy vagy több petesejtet, és azt, illetve azokat a nő méhébe visszajuttassák. Innentől azonban a folyamat már a nő testén múlik. Persze hormonokkal és más eljárásokkal is stimulálják a testet, de a tápanyagokat egyik eljárás sem pótolja.

“A megtapadás és a terhesség kezdeti szakasza így a szakemberek kezelésein múlik, azonban a magzat kihordása már kizárólag a nő testén. Ennek megfelelően a lombikprogram segítségével fogant magzatok különösen nagy odafigyelést igényelnek” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Miért?

Ha a pár eljut a lombikprogramig, akkor jó eséllyel valami olyan probléma áll a háttérben, mely kezelése nem egyszerű feladat. Ezeknek a gondoknak a zöme pedig a tápanyaghiányos állapotokra vezethető vissza.

terhesség, orvos, oltás

 

Egy normál terhesség esetén is a szakemberek ma már javasolják a jó várandósvitamin szedését. A megfelelő készítmény ugyanis képes jelentősen támogatni a szervezetet az előtte álló kihívás során. Ehhez azonban gondoskodni kell a bevitt anyagok lehető legjobb hasznosulásáról (a készítmény legyen komplex, és szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot – citárt; -glükonát), illetve mindenképpen szem előtt kell tartani a terhesség tagoltságát. A várandósság ugyanis 3 trimeszterre oszlik, és az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigénnyel is rendelkeznek. Ennek megfelelően a kiválasztott készítménynek ezt a hármas tagoltságot, a trimeszterek eltérő igényeit is szem előtt kell tartania!

Biztos siker?

Ezt ugyan a szakemberek a kezelés során többször is kiemelik, de érdemes itt is tisztázni: sem a lombikprogram, sem a szervezet támogatása nem jelent biztos sikert, bár az esélyeket jelentősen képesek megnövelni. A szervezet azonban még ilyenkor is dönthet a magzat elvesztése mellett, melynek hátterében sokszor az élettel összeegyeztethetetlen elváltozások állnak.

A fogantatásra és a várandósság megtartására is abban az esetben van a legnagyobb esélyünk, ha a szervezet normál működését képesek vagyunk fenntartani, hiszen ilyenkor nem kell másra “költeni” az extra tápanyagokat, azokat teljes egészében az új élet fejlődésére lehet fordítani.

Olvasd el ezt is!

Lombikra készülsz? Nem elég a Leiden mutáció ellenőrzése

Forrás: Napidoktor.hu