9 dolog, amit a nőgyógyász nem mond el szülés előtt

A jó orvos kiválasztása az egyik legfontosabb dolog, mielőtt gyermekünk világra jön – ha a szülész vagy szülésznő gondolkodása hasonlít a miénkre, máris jobban érezzük magunkat. Mindent megtesz azért, hogy a szülés rendben és biztonságosan menjen, ám adódhatnak információk, amelyet nem mond el. Pedig ezekre is kíváncsiak lehetünk.

A kismamákban számos kérdés merülhet fel, mielőtt bekerülnek a szülőszobába – ezek nagyrészét általában már jóval a szülés előtt megbeszélik orvosukkal. Ám lehetséges, hogy néhány gyakorlati dologról mégsem esett szó – s csak utólag jut eszünkbe, hogy érdemes lenne róla tájékozódni.

Lássuk, melyek azok a kérdések, amelyeket szülés előtt sokszor nem beszélünk meg orvosunkkal, de érdemes róla tudnunk.

1.A baba nem annyira nagy.

Ha a szülész azt mondja, hogy a baba „nagy”, fontos tudatosítanunk magunkban, hogy a mérete és a súlya csupán becslés. Az ultrahang is tévedhet egy kicsit, különösen az utolsó hetekben. Sokszor előfordul, hogy szülés előtt császármetszést javasolnak a gyermek mérete miatt, pedig a baba tulajdonképpen normál súlyú. Ha a terhesség egészségesen és rendben zajlott, nincs ok a császármetszésre.

2.Nem kell nyomni.

Ha azon aggódunk a szülés előtt, hogyan fogjuk kitolni a babát, érdemes tudni, hogy akárcsak a gége esetében, a magzat kinyomásakor is egy reflex működik, amellyel a szervezet segíti a gyermek megszületését. A méh teteje megvastagodik, szinte körülveszi a babát és hozzájárul annak kinyomásához, akár egy krém. S amint a baba feje kiváltja a nyomó reflexet, kevés aggódnivalónk van. S bármilyen érzéstelenítést kaptunk is, a reflexet érezni fogjuk. Sokszor éppen azzal okozunk problémát, ha kényszerből nyomunk – magzati stressz, a medencefenék és a kismedencei szervek károsodása is bekövetkezhet.

3.Készítsük elő magunkat, de nem muszáj.

Talán úgy gondoljuk, szülés előtt érdemes bejegyeztetni magunkat a manikűröshöz, pedikűröshöz, illetve a bikinivonal rendbehozására, ám az az igazság, hogy az orvost legtöbbször az sem érdekli, lezuhanyoztunk-e. Természetesen, ha ettől mi jobban érezzük magunkat, végeztessünk el minden szépészeti, közérzetjavító beavatkozást, mielőtt bevonulunk a kórházba.

4.Ehetünk szülés előtt.

Talán az összehúzódások miatt gondolni se tudunk az evésre, de ha éhesek vagyunk, inkább fogyasszunk valami ételt, mert így több energiát is adunk szervezetünknek. Ami, mint tudjuk, sokkal jobban működik, ha kellően táplált és hidratált. Viszont a kórházba kerülés után már nem célszerű enni – főleg, ha császármetszésre kerül sor.

szules

5.Lehet, hogy székelnünk vagy hánynunk kell.

Noha ettől sokan félnek, igazság szerint számos nő hány szülés közben, sőt a baba kinyomása közben széklet is távozhat. Nem kellemes érzés, de az orvosok és a nővérek számára ez megszokott és természetes. Senki sem csinál belőle ügyet.

6.Több időnk van, mint gondoljuk.

Ha elfolyik a magzatvíz és nem kezdődik el azonnal a szülés, akkor a legtöbb szakember szerint 24 óránk marad bemenni a kórházba – általában azért előbb beinvitálnak, a fertőzés lehetőségének elkerülése érdekében. A kismamák 50 százaléka korai burokrepedés esetén 5 órán belül megszül, 95 százalékuk 28 órán belül hozza világra a gyermekét.

7.Nem kell a hátunkon feküdnünk.

Talán úgy gondoljuk, bizonyára háton fekve kell nyomnunk egy kórházi ágyon, de ez nem feltétlen szükséges – a gravitáció ugyanis sokkal hatékonyabb. Azaz, jobb lehet, ha függőleges helyzetben vagyunk. Sőt, amennyiben négykézláb tűnik egyszerűbbnek a szülés, semmi sem gátol meg abban, hogy felvegyük ezt a pozíciót. Hallgassunk a testünkre.

8.Nincs szükségünk „rivaldafényre”.

Ha teljesen kitágultunk, az orvos valószínűleg nagy és fényes lámpákat alkalmaz majd, hogy jól lásson – noha a szülő nőnek inkább tompa fények esnek jól, amikor készen áll a gyermek világrahozatalára. A melatonin receptorok a méhben segítenek oxytocint termelni, azt a hormont, amely kiváltja az összehúzódásokat szülés közben. Vagyis az alacsony fény növeli a melatonin termelődését.

9.Nem kell oda sok ember.

Szülés előtt a kismama talán szeretné, hogy családtagjai és barátai is vele legyenek, de érdemes belegondolnia abba, milyen élményként szeretne visszaemlékezni a baba világrahozatalára. A szülés egy intim, privát tapasztalat és esemény, ahol nyugalomra és csendre van szükség. A legjobb, ha csak az a személy van bent velünk, aki ezekben az órákban nekünk a legfontosabb és legközelebb áll hozzánk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.