Tiltólistás ételek- ha jól szeretnél aludni

A vacsorázni természetesen lehet, de nem mindegy mit fogyasztunk lefekvés előtt, mert nagyban ettől függ az éjszakánk.

A vacsora időpontjáról, szükségességéről és tartalmáról is megoszlanak a vélemények. Vannak diétázók, akik az elhagyására esküsznek, mások nem javasolják, hogy bárki is üres gyomorral hajtsa álomra a fejét.

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy a túlevés semmiképp sem jó ötlet, hiszen könnyen a pihenés rovására mehet. A szakemberek szerint bizonyos élelmiszereket jobb elhagyni, ha a nyugodt, kielégítő alvás a cél, márpedig az kell, hogy legyen, hiszen annak hiánya az egész következő napra rányomja a bélyegét.

Miket érdemes kerülni, hogy minél pihentetőbb legyen az éjszaka?

Tapasztalatból a legtöbben már tudják, hogy a nehéz, zsíros, olajban sült ételek után bizony nem egyszerű elaludni, ezek valósággal megfekszik a gyomrot.  Ide tartoznak az egyébként népszerű gyorséttermi fogások. A gyomor terhelése fokozza a savtermelést, és a nyelőcső irányába préseli a savat, ami sokaknak komoly problémát jelent, hiszen a reflux egyre elterjedtebb kellemetlenség. A betegséggel élőknek lefekvés előtt 2-3 órával érdemes vacsorázniuk.

Az alvás fontosságát ma már senki sem vitatja. Egy közelmúltbeli tanulmány azonban arra is rámutat, hogy az alváshiány már 1 nap után növeli a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

Már 6 óra alváshiány fokozza a cukorbetegség esélyét

Koffeint tartalmazó ételek

Itt nem a kávéra, vagy a fekete teára gondolunk, hanem a csokoládéra.

Cukros ételek

A vacsora gyanánt fogyasztott, finomított cukrokban bővelkedő finomságok erőteljesen megemelhetik a vércukorszintet, ami aztán az éjszaka során le is eshet, ilyenkor egyebek mellett izzadás jelentkezhet.

Fotó: 123rf.com

Az erősen fűszerezett ételek 

Egyes erőteljesen fűszeres ételek megemelhetik a testhőmérsékletet, és gyomorégést is előidézhetnek. Mindkét tényező nehezítheti az elalvást. 

Magas víztartalmú ételek

Bár a hidratálás az egészség alapvető feltétele, a lefekvés előtti nagy mennyiségű folyadékfogyasztás könnyen megbosszulhatja magát. A magas víztartalmú élelmiszerek választását is jobb átgondolni ilyenkor, ide tartozik például a dinnye, az uborka vagy a zeller.

dinnye

Foto:pixabay.com

 

Alkoholos italok

Az alkohol bezavar az alvási ciklusba, lecsökkenti a kezdeti mély alvás, a REM-alvás arányát. A légzéskimaradásokkal járó alvási apnoe tüneteit is negatívan befolyásolhatja, mivel ellazítja a torok izmait, zavart légzési epizódokhoz vezethet, és jelentősen felerősítheti a horkolást is, még azoknál is, akiket nem diagnosztizáltak a betegséggel. 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.