Lehetséges-e túl sokat aludni?

Kábult vagy, sőt, szédülsz. Nem látsz tisztán, és az is biztos, hogy nem tudsz az előtted lévő képernyőre koncentrálni. És biztos vagy benne, hogy a főnököd is észrevette. Biztosítani akarod, hogy nem vagy részeg, és eleget aludtál. Sőt, több mint eleget aludtál. Lehet, hogy ez a probléma?

A pletyka: A túl sok alvás ugyanolyan rossz, mint a kevés alvás.
Mindannyian hallottuk már, mennyire fontos, hogy eleget pihenjünk, pedig a legtöbben nem így tesznek. Az elhízástól kezdve a szív- és érrendszeri betegségeken át a legyengült immunrendszerig mindent az alváshiánynak tulajdonítanak. Az átlagember élete körülbelül 33 százalékát tölti alvással.

Mennyi is a túl sok? Mi lenne, ha csak 2 százalékkal többet aludna? Mi a helyzet a 7 százalékkal? A túlalvás ugyanolyan káros lehet az egészségünkre, mint az alvásmegvonás? És ha igen, miért?

alvás

Foto:123rf.com

Az ítélet: A túlalvás árthat az egészségünknek
Az, hogy egy embernek mennyi alvásra van szüksége, “az életkorától és az aktivitási szintjétől, valamint az általános egészségi állapotától és életmódbeli szokásaitól függ”. Bár az átlagos ajánlott alvásmennyiség hét-kilenc óra, bizonyos életszakaszokban ennél többre van szükség. Russell Sanna, a Harvard Medical School alvásgyógyászati részlegének ügyvezető igazgatója szerint az embereknek a szokásosnál több alvásra van szükségük, amikor betegségből, nagyobb műtétből vagy radikális időzónaváltásból lábadoznak.

A kevés alvás a hízás, ezáltal a meddőség kiváltója lehet

Azonban csak azért, mert napi 12 órát tudsz aludni, még nem jelenti azt, hogy ezt meg is kell tenned. A túlalvásból eredő nyűgösséget “alvásrészegségnek” nevezik. Az alkalmi túlalvás nem jelent komoly egészségügyi kockázatot, de ha folyamatosan túl sokat alszik és álmosan ébred, érdemes orvoshoz fordulnia.

A hosszan tartó nappali álmosság vagy éjszakai alvás a hipersomnia nevű rendellenességgel hozható összefüggésbe. Ahelyett, hogy egyszerűen fáradtnak éreznék magukat, a hipersomniában szenvedők a nap folyamán többször szundikálnak, általában nem megfelelő időpontokban (például munka közben vagy akár beszélgetés közben). A hipersomniások alvás után nem érzik magukat felfrissültnek, és gyakran zavartan ébrednek. A tünetek közé tartozik a szorongás, a nyugtalanság, az étvágytalanság és a memóriaproblémák, valamint a társas kapcsolatokban való működési zavar.

Mi okozza? A  tanulmányok szerint “más alvászavar… a vegetatív idegrendszer működési zavara… drog- vagy alkoholfogyasztás… [vagy] a központi idegrendszer sérülése”. Bizonyos gyógyszerek is okozhatják — vagy gyógyszermegvonás.

A túlalvást pajzsmirigybetegségekkel, vese- és májbetegségekkel, depresszióval és demenciával is  összefüggésbe hozzák. De ne hidd, hogy néhány napközbeni szundikálás, nem árt, és az egészsége nincs veszélyben, mert dél előtt fent vagy. A túl sokat és túl keveset alvó embereknél egyaránt magasabb a halálozási arány. Szóval ne maradj fent sokáig, és ne állítsd le az ébresztőt, oké?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.