Jó alvás kulcsa a jó hőfok – tippek a légkondihoz

Óvatosan az éjszakai klímázással: a túl hideg még a melegnél is egészségtelenebb!

A globális felmelegedés miatt rohamosan nő a forró nyári napok és esték száma. Ez nagyon veszélyes, főképp az idősekre és szív-érrendszeri betegekre. A hőség az alvás minőségét is rontja. Az emberek kevésbé hidratáltak, ingerlékenyebbek, csökken a komfortérzet, így rosszabbul is alszanak.

A legtöbb ember rosszabbul alszik nyáron,

 

amikor nehezebb megfelelő hőmérsékletet tartani a szobákban. Egy 2012-es tanulmány szerint a jó alvás eléréséhez a szoba hőmérséklete az egyik legfontosabb tényező. Szakértők általában 18-19 °C-os hőmérsékletet ajánlanak az optimális éjszakai alváshoz.

Foto:pixabay.com

A normálisan működő szív az alapja az általános egészségnek, az egészséges életvitel lehetőségének. A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek, évente több mint 17 millió ember halálát okozva a világon.

Alvással is tehetünk a szívünk egészségéért

Az élőlények nagyjából 24 órás cirkadián ritmusa befolyásolja hőháztartásunkat is. Testhőnk már azelőtt csökkenni kezd, hogy ágyba bújnánk. Ezután folyamatosan hűl nagyjából hajnali ötig azáltal, hogy kitágulnak a felszíni ereink és több hőt adunk le a környezetbe. Az alacsonyabb testhőmérséklet miatt érzékenyebbek leszünk a melegre, ezért van annyi álmatlan éjszakája nyáron az embereknek.

Fotó: 123rf.com

Vigyázz, ne legyen túl hideg!

A túlságosan hideg hőmérséklet meglepően erősebben befolyásolja az alvásminőséget, mint a meleg, ezért fontos néhány szabályt betartani. Váradi György, a Fisher Klíma vezetője szerint: „ha klímával alszunk, fontos, hogy a berendezésen a hőmérsékletet legfeljebb 5-7 fokkal állítsuk a kinti hőmérséklet alá. Soha ne irányítsuk a kifújt levegőt közvetlenül magunkra és tisztítsuk, vagy tisztíttassuk meg legalább évente egyszer a gép szűrőjét!” Érdemes ébredés után megfigyelni, hogy kiszáradt-e a torkunk, vagy bedugult-e az orrunk. Ilyenkor csökkenteni kell a légbefúvás erősségét, esetleg feljebb lehet állítani a hőmérsékletet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.