Ezt tegye, hogy a kánikulában is jól aludjon!

A kánikulai napokat követő éjszakákon nem könnyű a pihenés, gyakran még az elalvás is gondot okoz.

A nagyvárosokban az átmelegedett épületek, utak visszasugározzák a felvett hőt, s emiatt az éjszaka sem hoz jelentős enyhülést. Vannak azonban módszerek, amelyek segítenek ellensúlyozni a tartósan magas hőmérséklet kellemetlen hatásait. Íme, néhány!

Hideg vizes palack az ágyba – vagy inkább hideg vizes medence?

Akinek nincs lehetősége a medence vizén lebegve aludni, azoknak érdemes hidegvizes palackot bekészíteni. Ahogy egy forró vizes palackkal a hidegben elő lehet készíteni a fekvőhelyet, ugyanezt a módszert nyáron is be lehet vetni, csak a víz hőmérsékletét kell megváltoztatni. A hűtőszekrény fagyasztójában elő lehet készíteni a palackot (vagy akár többet is), és lefekvés előtt felfrissíthető a fekvőhely. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy a palackok hideg felületére könnyen kicsapódhat a pára, amit érdemes letörölni, hogy ne nedvesítse össze az ágyneműt.

A pizsamafagyasztás

A pizsamát bele tenni egy műanyag zacskóba, majd bedobni a fagyasztóba 15 percre a lefekvés előtt, így pár másodperces borzongás után friss és hűvös érzést ad, ami hozzásegít a könnyebb elalváshoz.

Hideg zuhany

A test a tusolás segítségével gyorsan képes hőt leadni. A módszer hatása fokozható, ha nem törülközünk teljesen szárazra, s hagyjuk, hogy a víz magától párologjon el (s közben hőt vonjon el) a bőrünkről. Amíg megtörténik a fogmosás és a többi esti lefekvés előtti rítus, a frissítő folyamat már végbe is megy.

Fotó: 123rf.com

A pamut segít

A pamutpizsama megkönnyíti a bőrt lélegezését, és ezzel hozzázárul egy sokkal hűvösebb érzéshez. Ugyanez igaz az ágyneműre is.

Egy pohár víz az éjjeliszekrényen

Fontos, hogy kánikula idején megfelelő mennyiségű vizet igyunk a kiszáradás elkerülése érdekében, és ez alól a lefekvés ideje, sőt az éjszaka sem kivétel. Egy pohár vizet érdemes elérhető távolságban tartani, ami frissítő hatású, s javítja az anyagcserét is.

Fotó: 123rf.com

Az alkoholra ránézni sem érdemes

Az alkohol a dehidratáltság érzését keltheti, ami tovább súlyosbítja a túlmelegedés kellemetlen tüneteit. Aki mégis alkoholos italt fogyaszt, két alkoholos ital között mindig iktasson be egy pohár vizet is. Alvás előtt pedig nem ajánlatos alkoholt fogyasztani, hogy annak energiatartalma ne akkor szabaduljon fel, amikor a testnek hűtésre volna szüksége.

A napfény maradjon házon kívül

Ha sikerül kizárni a sugárzó napfényt, akkor a hőmérséklet is alacsonyabb lesz a hálóhelyiségben. Érdemes napközben leereszteni a redőnyt vagy behúzni az árnyékoló, sötétítő függönyt.

A normálisan működő szív az alapja az általános egészségnek, az egészséges életvitel lehetőségének. A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek, évente több mint 17 millió ember halálát okozva a világon.

Alvással is tehetünk a szívünk egészségéért

Nyitott ablak

Ha nem túl nagy a zaj, és nem szennyezett a levegő, akkor érdemes nyitott ablaknál aludni, hiszen a megfelelő oxigéntartalmú és hűvösebb levegő segít a kellemes alvásban.

Forrás: Alvásközpont


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nem fexem le 22.00előtt!!!
  Remélem kibírom….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.