Ezt álmodtad tegnap éjjel

Japán kutatók MRI alkalmazásával képesek megállapítani, milyen képeket látnak az emberek az alvás korai szakaszában.


A Science szaklapban megjelent tanulmány szerint mindezt 60%-os pontossággal végzik. “Szilárd meggyőződésem volt, hogy lehetséges az álmok dekódolása, legalább az álmodás bizonyos formáinál. Nem lepődtem meg az eredményeken, ugyanakkor nagyon izgatnak” – mondta Yukiyasu Kamitani professzor, a kiotói ATR Számítási Idegtudományi Laboratórium munkatársa, a kutatási csapat vezetője.

MRI-vel követték az agyfunkciókat

Az álomfejtés az ősi egyiptomiak óta érdekli az emberiséget, a tanulmányban részt vevő kutatók azonban jóval közvetlenebb módot találtak éjszakai vízióink megcsapolására, három ember agyfunkcióit követték nyomon MRI letapogatással, miközben aludtak. Amint a kísérletben részt vevő alanyok kezdtek álomba merülni a letapogató berendezésekben, a kutatók felébresztették őket és megkérték, számoljanak be arról, amit láttak, mindezt több mint kétszázszor ismételve meg. Minden képet, legyen az akármilyen szürreális, feljegyeztek.

 A látásélményeket meghatározott hierarchia szerint néhány nagyobb fogalmi körbe csoportosították – pl. bútor, nő, lakás, üzlet, utca, betű stb. -, majd internetes képkeresők segítségével létrehoztak minden fogalmi körhöz kapcsolódóan egy vizuális adatbázist, és egy tanulási algoritmus segítségével elemezték, hogy a különböző fogalmi körbe tartozó képek bemutatása milyen speciális aktivitásmintát eredményez az elsődleges látókéregben.

 A “betanítás” után a számítógépes program képes volt az álombeli aktivitásminták leképezésével megjósolni, milyen látványokról fog beszámolni az alany, mikor röviddel a megfigyelés kezdete után felébresztik. Ezután újabb MRI letapogatásokat végeztek, ezúttal azonban az alanyok ébren voltak és közben képeket mutattak nekik, így a kutatócsoport láthatta az agytevékenység pontos, az adott képhez kapcsolódó sémáit.

kutatók szerint a szellemi frissesség hosszú távú megőrzését napi 7 óra alvással biztosíthatjuk.

Az alvással az időskori memóriazavarok ellen

Az alvás közbeni tesztek következő fordulójában a kutatók már meg tudták jósolni a letapogatások alapján az álmokban látott dolgokat, mindezt 60% pontossággal. “Képesek voltunk felfedni az álmok tartalmát az alvás közbeni agytevékenységből, ami egybehangzott az alanyok későbbi beszámolóival” – magyarázta Kamitani professzor.

álom

Foto:123rf.com

Újabb cél: a mélyebb alvás szakasza

A kutatók most a mélyebb alvásba szeretnének betekinteni, ahol a legszínesebb álmok alakulnak ki, illetve arra is kíváncsiak, vajon az MRI alkalmazásával képesek lennének-e megállapítani az alvás közben átélt érzelmeket, illatokat, színeket és cselekményeket. “Ettől még egyértelműen messze járunk, azonban nincs okunk feltételezni, hogy mindez lehetetlen lenne” – nyilatkozott a BBC-nek Mark Stokes, az Oxford Egyetem kognitív idegtudósa, aki szerint a japán kutatás egy újabb lépés az álomfejtő gépek irányába.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.