Ezért aludjunk mindig a bal oldalunkon

Egészségünkre nézve is igen előnyös, ha a bal oldalunkon alszunk.

Megkönnyíti a szív munkáját

 

A szív bal oldala pumpálja a vért a test többi része felé, ezért ha a bal oldalunkon alszunk, tulajdonképpen megkönnyítjük a szívünk munkáját, illetve ezáltal a gravitációt segítségül hívva még a keringésünket is támogatjuk.

Fotó: 123rf.com

Várandósoknak is hasznos

 

A fent említett keringéssegítő hatás, illetve a máj tehermentesítése miatt a kismamáknak különösen ajánlott, hogy próbáljanak a bal oldalukon aludni, főleg az utolsó trimeszterben. De persze azzal sincs semmi gond, ha valaki inkább a jobb oldalán fekve tud elaludni.

Alvási mítoszok, amelyek hazavágják a nyugodt éjszakai pihenést

A nyirokrendszernek is jó

A nyirokrendszer segíti a szennyeződések és méreganyagok kiürülését a testünkből, valamint a sejtektől levált fehérjék visszajuttatását. Tudósok szerint ezeket a folyamatokat is felgyorsítja és megkönnyíti, ha a bal oldalunkon alszunk.

 

Segíti a máj munkáját

 

Májunk a jobb oldalunkon helyezkedik el. Ha túl sokáig alszunk ezen az oldalunkon, túl sok méreganyag halmozódhat fel a májban – ha átfordulunk a bal oldalunkra, azzal segítünk ennek a fontos szervünknek a helyes működésben.

Foto:123rf.com

Lépünkre is jó hatással van

Lépünk a nyirokrendszer része, segít a szervezetünkbe jutott szennyeződések kiszűrésében. Ez a szervünk is a bal oldalon található, így hát ha ezen az oldalunkon alszunk, javul a lép vérkeringése, ezáltal segítjük a munkáját.

Viszlát, gyomorégés!

 

A bal oldalon fekvés következtében gyomrunk a nyelőcső-záróizom, más néven a szívizombormintó alatt fog elhelyezkedni – ez az a pont a testünkben, ahol a nyelőcső belép a gyomorba. Így a gyomortartalom nem fog visszafolyni a nyelőcsőbe, és nem jelentkeznek refluxos tünetek.

 

Segíti a bélműködést

 

Szintén a már fent említett gravitációt is segítségül hívva a bal oldalon alvás hozzájárul ahhoz is, hogy a vékonybélből a vastagbélbe ürüljenek a salakanyagok.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.