Újpesti tragédia – ételallergia miatt halt meg a 7 éves kisfiú

Egy gyerek születésnapját ünnepelték az újpesti iskolában, ott evett a tortából az a 7 éves kisfiú, aki kedden az újpesti benzinkúton halt meg.

A tortában mogyoró volt, ettől lett rosszul a gyerek. A tanárok azonban nem a mentőt, hanem a szülőket hívták. A kisfiú állapota a családi autóban lett kritikus. A mentők közel két órát küzdöttek, de nem tudták megmenteni a gyereket – számol be a Budapestkörnyéke.hu.

Mogyoróallergiája volt a kisfiúnak

Mogyoróallergiája volt annak a 7 éves kisfiúnak, aki kedden halt meg az egyik újpesti benzinkúton. A gyerek a Fóti út melletti iskolában tanult, ahol egy születésnapot ünnepeltek. Az osztály tanulói tortát fogyasztottak az ünnepségen, a sütemény pedig mogyorót tartalmazott.

Fotó: 123rf.com

Hányni kezdett

A kisfiú, amint megette a tortáját, azonnal rosszul lett. Hányni kezdett, az iskola pedig értesítette a szülőket, akik azonnal autóba ültek és a helyszínre érkeztek. A Blikk azt írja, a gyereket az édesanyja a kezében vitte ki az autóba, és el is indultak. Sajnos nem jutottak messzire, mert a benzinkútnál már kritikus lett a gyerek állapota. A szülők kétségbeesve rohantak be a shopba, és segítséget kértek. Ekkor érkezett a mentő.

Nem tudták megmenteni

A mentősök közel 2 óráig küzdöttek a gyerek életéért, de sajnos nem sikerült megmenteni. A kisfiú a Fóti úti benzinkúton halt meg.

Megszólalt a polgármester

Az ügyben megszólalt Újpest polgármestere, aki a Facebookon azt írta, hogy a kerületi rendőrkapitány értesítette őt a sajnálatos esetről. Déri Tibor osztozik a család fájdalmában.

Felmerül az iskola felelőssége

A lap megkereste az iskola igazgatóját, aki az intézmény portásán keresztül azt üzente, hogy nem kíván nyilatkozni. Az továbbra is kérdés, hogy a tanárok miért a szülőket hívták fel és miért nem értesítették a mentőket azonnal, amikor a gyerek rosszul lett.

Fotó: 123rf

Fulladás okozhatja a halált

„Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy a kisfiúnak ez volt az első olyan rohama, amit a mogyoró váltott ki, így a szülők nem tudhattak róla. Az allergiák közül a mogyoróallergia az egyik legsúlyosabb, ha nem érkezik időben segítség, a beteg gégeödémát kap, majd megfullad” – mondta Póta György gyermekorvos.

Ezek okozhatnak allergiás reakciót

A szakirodalom szerint súlyos allergiás reakciót a legtöbb esetben bizonyos táplálékok okoznak. A leggyakoribb allergének a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék és a szója.

Mit tegyünk?

Első és legfontosabb, hogy a tünetek észlelésekor hívjunk orvost. Kizárólag szakszerű segítség képes megelőzni az életveszélyes tünetek kialakulását, illetve megfelelően ellátni a beteget. Amíg megérkezik a segítség, maradjunk a beteg mellett, de ne itassuk, vagy kínáljuk semmivel. Ne adjunk neki kalciumot sem, nem fog segíteni a duzzanat, viszketés csillapításában. Épp ellenkezőleg, hatására tovább csökken a beteg vérnyomása, így még rosszabb állapotba kerülhet.

Nyomoz a rendőrség

Az esettel kapcsolatban a rendőrség közölte, hogy ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást.

Olvasd el ezt is!

Mitől függ, hogy enyhe vagy súlyos tüneteket okoz a földimogyoró allergia?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.