Öt élelmiszer, amit egyen és ne egyen a kismama 2012-06-28 Allergia Megosztás: Tweet Marhahús, fagylalt, májkrém: néhány élelmiszer, melyeket nem fogyaszthat a kismama, ha tehéntejfehérje allergiás a csecsemője. A túlérzékenység az anyatejes táplálás során is kialakulhat, ugyanis a tehéntejfehérje-molekula az etetés során átjuthat a csecsemő szervezetébe és reakciót válthat ki. Ebben az esetben fokozottan figyelni kell az anyuka táplálkozására. „A tej tartalmazza a csontnövekedéshez szükséges kalciumot és azokat az aminosavakat, melyekre a babáknak szükségük van. A tehéntejfehérje allergia esetén azonban ki kell vonni a táplálkozásból a tejet és a tejtermékeket, helyettük a tehéntejfehérjét lebontott formában tartalmazó, vagy a tejszármazékot egyáltalán nem tartalmazó aminosav alapú tápszer adható a babáknak” – mondta Havasi Anikó, a Nutricia, Advanced Medical Nutrition dietetikusa. A csecsemők az anyatejes táplálás mellett is tüneteket mutathatnak (pl.: csalánkiütés, hasmenés, hasfájás, a csecsemő nem fejlődik), ebben az esetben az anyukának szigorú tehéntejfehérje-mentes diétát kell tartania. 5 élelmiszerfajta, melyek fogyasztása nem javasolt: – tej és tejtermékek: tejföl, túró, joghurt, kefir, tejszín, vaj, sajtok, tejdesszertek, pudingok, tejpor, tejes italok, tejes sütemények, tejes fagylalt, tejcsokoládé. Más állatoktól származó tej és az abból készített tejtermékek, mint a kecskesajt, szamártej is kerülendőek. – olyan élelmiszerek, melyek a tejből kivont alkotórészeket tartalmaznak pl. savó, savópor, kazein, nátrium-kazeinát – marhahús és marhahús felhasználásával készített termékek – vörösáruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli, húskonzervek, májkrém, kenőmájas – majonéz, kész üveges mártások 5 élelmiszerfajta, amit fogyaszthat a kismama: – zöldségek – gyümölcsök – gabonafélék és az ezekből tej hozzáadása nélkül készült félkész illetve kész élelmiszerek (pl: vizes zsemle) – disznóhús és disznóhúsból készült élelmiszerek (olyan félkész és kész ételek, melyek adalékanyagként sem tartalmaznak tejet illetve tejkészítményt) – növényi tejek: mandulatej, rizstej, kókusztej, zabtej. A szójatej, allergizáló hatása miatt nem javasolható. Forrás: