Anyatej,ami mindent ver!

Egy, az Oxford Egyetemen nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy azok a koraszülöttek, akik a lehető leghamarabb anyatejhez jutnak, sokkal kevesebb kockázati tényezőnek vannak kitéve, mint azon sorstársaik, akiket infúzión keresztül táplálnak az első napokban.

Angliában évente több mint 60 000 koraszülött gyermek jön világra, és minden tizedik újszülöttnél van szükség valamilyen speciális ellátásra, akár a koraszülés, akár valamilyen szülés közben fellépő komplikáció miatt. A kockázati csoportba tartozó koraszülötteknél gyakran lépnek fel különféle bélproblémák, többek között az úgynevezett NEC (nekrotizáló enterokolitisz) is, ami egy gyulladásos bélbetegség. Mostanáig az volt az orvosi eljárás, hogy ilyen esetekben minél később kezdték meg az anyatej adását, azonban az intravénás táplálás sokszor egyéb komplikációkat – például májelégtelenséget – okozott.

A mostani tanulmány során arra voltak kíváncsiak a kutatók, vajon kaphatnának-e korábban is anyatejet a kissúlyú csecsemők, és így lehetővé válna-e, hogy gyorsabban hízásnak induljanak. A vizsgálatban részvevő csecsemők nagyjából fele légzési nehézséggel küzdött, de igazán beteg újszülöttek nem szerepeltek benne. A kísérlet során a kicsik fele már második nap kapott anyatejet, a többiek csak a hatodikon, és háromnegyedük jutott saját édesanyjuk tejéhez, míg a többiek másnak a tejét vagy tápszert kaptak.

anyatej5

A kísérlet során kiderült, hogy azoknál a csecsemőknél, akik már a második napon kaptak tejet, korábban sikerült a kizárólagos anyatejes táplálás megvalósulása, mint azoknál, akik csak később jutottak hozzá, és emellett előbbiek átlagosan csupán 11 napot töltöttek inkubátorban, míg utóbbiak tizenötöt.

A Pediatrics című lapban megjelent tanulmány szerzői, dr. Alison Leaf és Peter Brocklehurst professzor a vizsgálatokból arra a következtetésre jutottak, hogy a koraszülött kisbabák igen sokat nyernek azzal, ha az első 24-48 óra során anyatejhez jutnak, hiszen bármilyen éretlenek is még szerveik – beleértve a bélrendszerüket -, a megfelelő táplálék és a növekedés nélkülözhetetlen számukra.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: