Ezek az élelmiszer okoznak keresztallergiát 2023-02-05 Allergia, Blog Megosztás: Tweet Gyakori tévhit, hogy a keresztallergia a pollenallergiás tüneteket erősíti fel, és csak allergiaszezonban okoz panaszokat. A keresztallergia tüneteiről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa számolt be. Nem fog erősebben tüsszögni tőle Sokan úgy vélik, hogy a keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztásának hatására a meglévő allergia tüneteik felerősödnek. Ezért aztán kerülik is a problémás élelmiszereket, de csak a pollenszezon ideje alatt. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a keresztallergia valójában az ún. orális allergia szindróma formájában jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy elsősorban szájüregi tüneteket okoz a betegeknél, tehát nem a tüsszögés, szem-, orrviszketés, orrfolyás, szemkönnyezés fokozódik. A panaszok viszont nemcsak a pollenszezonban, hanem egész évben jelentkezhetnek, tehát akkor is, ha az allergiát okozó növényi pollen nincs jelen a levegőben. A keresztallergia tünetei szájüregi viszketés ajak- vagy nyelvduzzanat, garatvizenyő égő, bizsergő érzés a szájban Ilyen élelmiszerek okozhatnak panaszokat Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller. Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó . Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér. Földimogyoró: dió Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi Főzéssel, sütéssel meg lehet előzni a keresztallergia tüneteit? A keresztallergia hátterében az allergén fehérjék kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a pollenben és az adott élelmiszerben található fehérje közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyes esetekben a hőkezelés semlegesíti azokat a fehérjéket, amelyek az orális allergia szindrómát okozzák. Ez azonban az allergiát kiváltó élelmiszerektől függ. Általában a diófélék és a fűszerek kivételek a főzési szabály alól. A diófélék többféle allergént tartalmaznak, és ezek némelyike hőálló. Ez igaz a zeller és az eper esetében is. A legtöbb ételt azonban a főzés kellően biztonságossá teszi. Ilyen például a paradicsom, az alma, a burgonya, a körte és a legtöbb lágy gyümölcs. A pasztőrözött gyümölcslevek általában megfelelőek, mivel hőkezeltek. Erre érdemes figyelni keresztallergia esetén A keresztallergia nem minden légúti allergiás beteget érint. Ha nem jelentkeznek panaszok, akkor nem szükséges diétázni, mert attól az egyéb légúti allergiás, szénanáthás tüneteink nem fognak javulni. Akinél viszont előfordulnak az orális allergia szindróma tünetei, ügyelnie kell a diétás tanácsok betartására. A keresztallergia a nyírfapollen allergiások körében a leggyakoribb, esetükben főként az alma fogyasztása okozhat panaszokat. Fotó: 123rf.com A már említett hőkezelés és diéta – a problémás élelmiszer fogyasztásának mellőzése – mellett a keresztallergia tünetei ellen is hatásos kezelés az allergén immunterápia. Ide kattintva olvashat róla bővebben: Immunterápia allergia ellen – tudjon meg mindent a kezelésről! Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy szájüregi allergiás tünetek esetén fontos a kivizsgálás. Ha bizonyos élelmiszerek fogyasztása kapcsán ajakduzzanat, nyelv, vagy garatödéma, viszkető, égő érzés jelentkezik a szájüregben, forduljunk allergológushoz! A panaszok nemcsak keresztallergiát, hanem például ételallergiát is jelezhetnek, amely akár súlyosabb reakcióval, anafilaxiával is járhat! Forrás: Budai Allergiaközpont