Az allergia örökölhető?

Az allergia a magyar lakosság igen nagy (30-40 %-át) érinti. A családon belüli hajlam is meghatározó tényező. Ha a szülők allergiásak, akkor 50-80%-os az esély arra, hogy gyermekeiknél is allergiás tünetek jelentkezhetnek.

A családban előforduló allergiák előrejelzésével, célzottabb kezelésével Dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetője nyújt segítséget.

A 7 éves Orsinál szénanáthás jelentkeztek, amelyek 3 -4 hónapig fennálltak. A vizsgálatok után kiderült, hogy a pázsitfűfélék pollenjére allergiás. Kisebb korában (4. hónap táján) észleltek a szülők ekcémás bőrelváltozást, amelynek hátterében, későbbi életkorban egyéb más tünetekkel is jelentkező ételallergia is állhatott. Az édesapánál is fennálltak szénanáthás panaszok a nyári időszak végétől az ősz közepéig. Tünetei: heves, vizes orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

taplalekallergia

Az allergológiai szakorvosi kivizsgálást a klasszikus allergiavizsgálatokon kívül, molekuláris allergiadiagnosztikával kiegészítve, lényegesen pontosabban – molekuláris szinten – meghatározható az allergia valódi oka, és így a kezelés is célzottabbá válik.

Az allergiás betegségek (pl. szénanátha, allergiás asztma, ekcéma, ételallergia) kivizsgálása kiegészülhet táplálék intoleranciák (pl. laktóz érzékenység), glutén szenzitivitás kimutatásával és kezelésével. Ezt követően folyamatos ellenőrző vizsgálatokkal fontos a betegek szoros nyomon követése, hiszen a változások figyelemmel kísérése – azaz a javuló, stagnáló vagy romló tendenciák követése információkat hordoz a kezelést illetően. A modern laboratóriumi módszereknek köszönhetően előre tudjuk jelezni a gyógyulás ütemét, a további rizikókat, és szükség esetén terápiamódosítást végzünk” –  mondja Dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetője.

A kivizsgálási folyamat és a gondozás során nagyon fontos a jól működő orvos-beteg kapcsolat, ez pedig akkor alakulhat ki, ha az orvos segít abban, hogy a páciens megértse betegségének természetét, annak lefolyását, a vizsgálatok szükségességét, a gyógyulási esélyeket, az esetleges rizikókat, a veszélyes állapotok elhárításának folyamatát. A legkorszerűbb diagnosztikai és kezelési eljárásokkal együtt mindez hozzájárul a betegek állapotának, életminőségének gyorsabb javulásához, a mielőbbi tünetmentes állapot eléréséhez.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.