Atkins titkai 2010-04-03 Diéta Megosztás: Tweet Az alábbiakban tömören összefoglaljuk azokat a kutatási eredményeket, amelyekből egyértelműen kimutatható a dr. Atkins által felállított program előnye és sikerének a titka. A szénhidrátszegény étrend alkalmazásával sok baj időben megelőzhető. 1. A legjobb zsírégető A többi fogyókúrás módszerrel összehasonlítva kiderül, hogy a szénhidrátszegény rendszer az emberi test energiatermeléséhez jóval több zsírt használ fel. Azonos kalória-felhasználás mellett a többi fogyókúrás módszernél jóval több zsírt éget el. Ez a folyamat a lipolízis. 2. Vége az önsanyargatásnak A szénhidrátfogyasztás mérséklése nem az önsanyargatás, éppen ellenkezőleg, ez az étkezési rend tudatosan hosszú távra, egy egész életre szól, hiszen lényege az egészséges életmód követésének propagálása. Ennek a táplálkozási rendnek éppen a hosszú távú jellege miatt olyannak kell lennie, hogy a fogyasztható ételek és italok ízletesek, finomak és nem utolsósorban laktatóak legyenek. Igaz, el kell felejteni a cukrot, a finomított szénhidrátokat, így például a finomított lisztet is. A kutatások során azonban arra is fény derült, hogy a cukorfüggőségtől nem is annyira nehéz megszabadulni: a páciensek túlnyomó többsége könnyűszerrel lemondott róla, és soha többé ?nem esett bűnbe”. Természetes, ha fűszerekkel, kevés vajjal, olíva olajjal, sajttal, vagy éppen tejföllel ?feldobott” sovány húsokat, halakat, netán salátákat fogyasztunk.3. Megtartható az optimális testsúly A szénhidrátszegény életmód kétségkívül egyik legnagyobb előnye, hogy következetes betartásával az optimális testsúly egy életen át megtartható. Mindazok, akik a fenti diéták betartása után sikeresen lefogytak, de idővel visszatérnek korábbi étkezési szokásaikhoz, azok villámgyorsan visszahízzák nagy nehézségek árán elveszített kilóikat. A szénhidrátszegény életmóddal viszont biztonságosan meg lehet tartani a fogyás utáni optimális testsúlyt. A magyarázat egyáltalán nem ördöngősség: ugyanis a fogyókúrás időszak és a súlytartó szakasz kalóriaszáma között az eltérés nem jelentős, az étrend változatos, és sok olyan élelmiszert tartalmaz, amit a módszer követője korábban esetleg nem is fogyasztott, de most színesíti vele a mindennapjait. Szólni kell természetesen arról is, hogy a fogyás után csak azok tudják megőrizni optimális testsúlyukat, akik következetesen betartják a szénhidrátszegény táplálkozási módszer előírásait. Dr. Robert C. Atkins táplálkozási rendszerének négy szakaszát: A ?bevezető” szakasz elsődleges célja a fogyás folyamatának megindítása (még olyanok esetében is, akiknek anyagcseréje makacsul ellenáll minden ilyen törekvésnek). A második időszakban beindul a ?folyamatos súlyvesztés”, ekkor már könnyedén távoznak a fölös kilók. A harmadik etapban a fogyás utáni optimális testsúly megőrzésének az előkészítése, az ?elő-karbantartás” a cél, hogy az egészséges táplálkozás igénye magától értetődő legyen. A végső szakasznak, az ,,élethosszig tartó karbantartás” a célja, hogy az optimális testsúlyt egy életen át megőrizzük, fel se merüljön a leadott kilók visszatérésének a lehetősége. 4. Jó közérzet A szénhidrátszegény táplálkozási rendszer olyan életmódváltás, amely mellett jó a közérzet, sőt, az egészséges étkezés révén sokan még energikusabbak, életvidámabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Ez a módszer ugyanis nem fosztja meg követőit az étkezés, az ízek, a finom falatok örömeitől. Nyilván ebből is adódik népszerűségének és sikerének titka is. Arról nem is szólva, hogy a zsír- és kalóriaszegény fogyókúrák folytatói az állandó éhségérzet miatt egyáltalán nem büszkélkedhetnek kicsattanó életörömmel, illetve jó közérzettel.A szénhidrátszegény étkezést követők között a megfigyelések szerint feltűnően sokan kezdenek el tornázni, pedig korábban egyáltalán nem voltak aktívak. Nincs ebben semmi csoda, hiszen a jó közérzet, az enerváltság megszűnése természetes módon erősíti a testmozgás iránti igényt. Ennek következtében további kilóktól lehet megszabadulni, s a zsírszöveteket izmok váltják fel. Nagyon hamar elkövetkezik az idő, amikor a szénhidrátszegény étrendet követők környezete is észleli a változást, növelve a fogyókúrázó sikerélményét, erősítve önértékelését. 5. Az egészség záloga A mérsékelt szénhidrátfogyasztás révén javul a vér koleszterin és trigliceridszintje, csökken a vérnyomás, mérséklődik a vércukorszint: mindebből logikusan adódik, hogy jelentős mértékben csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is. A fehérjedús fogyókúrával kapcsolatban elterjedt az a tévhit, hogy veseproblémákat idézhet elő. Érdekes módon azonban a bírálók egyike sem tud orvosi, kutatási adatot felhozni állításainak igazolására. Dr. Robert C. Atkins egyik könyvében meg is jegyezte, hogy több mint negyvenéves orvosi praktizálása alatt még egyetlen olyan szaktanulmányt sem olvasott, amely az állítólagos veseproblémákat bizonyította volna. Ennek ellenére a fehérjedús táplálkozás orvosi kontroll mellett alkalmazandó. A szénhidrátszegény étrend melletti érvek között egyre többet hallani arról is, hogy tudományos vizsgálódások igazolják a módszer korrekciós hatását az elhízást kiváltó tényezőkre, és mindemellett alapvetően befolyásolja a különböző betegségeket kiváltó, rendellenes inzulintermelést is. Ez utóbbi nagy szerepet játszik a cukorbetegség, az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulásában is. A szénhidrátszegény étrend alkalmazásával mindezek a bajok időben megelőzhetőek. Forrás: