Májbeteg étrendje 2010-04-09 Kórkép Megosztás: Tweet Májbetegség esetén az étrend fehérje-, szénhidrát- és vitamingazdag legyen. Az ételek készítéséhez zsír helyett olaj, vaj, vagy margarin ajánlott az emészthetőségük miatt. Ilyen esetben vitaminforrásul gyümölcsök, főzeléklevek, gyümölcspürék ajánlatosak. Szeszesitalok, durva rostozatú cellulózdús élelemanyagok kerülendők. Naponta 6-7-szer kismennyiségű étkezés ajánlatos. Ajánlott ételek: Levesek: húsleves, erőleves, csontleves, szárnyasaprólék leves, becsinált leves, kelvirágpüré leves, sóskaleves, spárgaleves, zöldségleves, zöldbabpüré leves, zöldborsópüré leves, paradicsomleves, burgonyaleves, rántott leves, rizsnyákleves, tejleves, alma-, cseresznye-, őszibaracldeves, zellerleves. Húsételek: bélszínvagdalt, marhasült, marhasült Stefánia módra, natúrszelet, natúrborda, rostonsült sertésborda, svájci sertésborda, sertéssült, sertésvagdalt, párolt szelet, natúrmáj, húskoch, húsgombóc, becsinált csirke, becsinált csirke citromosan, csirkemell vagdalt, pirított csirke, pulyka becsinált, petrezselymes rizses csirke, rostonsült csirke, töltött csirke, vajas sült csirke, rostonsült hal, rizses hús. Tojásételek: habart tojás, habart tojás sajttal, sonkával, májjal, lágy tojás, buggyantott tojás, tojás omlett. Főzelékek, köretek: burgonyafőzelék, burgonyapüré, sósburgonya, vajas petrezselymes burgonya, sütőben sült burgonya, zöldborsófőzelék, kelvirágpüré főzelék, parajfőzelék, zöldbabfőzelék, salátafőzelék, sárgarépa-főzelék, tökfőzelék, párolt rizs, petrezselymes rizs, sonkás rizs, borsós rizs. Mártások: almamártás, citrommártás, cseresznyemártás, egresmártás, kapormártás, meggymártás, sajtmártás, zellermártás, zöldségmártás, sóskamártás, birsalmamártás. Tészták, édességek: almás lepény, almás piskóta, alma sütve, császármorzsa, csokoládéfelfújt és puding, csokoládétorta, darafelfújt, darapuding, rizsfelfújt, rizspuding, daragombóc, dióslepény, diótorta, gesztenyetorta, gesztenyepüré, csokoládékrémmel, gyümölcskenyér, képviselőfánk, linzer, mazsolás piskóta, máglyarakás, mézeskalács, piskótatekercs, Rákóczi túrós, stíriai metélt, túró gombóc, túrókrém, vaníliás kifli, kávésodó, csokoládésodó, befőttek, gyümölcspüré, gyümölcslé, turmix. Reggelire, tízóraira javasolt ételek, italok: tea, tej, aludttej, joghurt, kefir, tejeskávé, kakaó, péksütemény, fehérkenyér, kalács, (másnaposan, pirítva) keksz, kétszersült, piskóta, babapiskóta, lágy tojás, habart tojás, tojáslepény, krémsajt, juhtúró, félkeménysajt, vaj reszelt sajttal, tehéntúró, sonkasajt, parizer, gépsonka, virsli, sümegi sonka, krinolin, felvágott, lekvár, jam, méz, limonádé, gyümölcslevek és turmixok, főzeléklevek és turmixok , befőttek. Forrás: