Vastagbélműtét utáni étrend 2010-07-30 Kórkép 1 Kommentelés Megosztás: Tweet Vastagbélműtét után egy kis segítség. Mi tesz jót és mi nem? Mit ehetünk és mit nem? Fűszerezés – Nem ajánlott: paprika, paradicsom, bors, hagyma, fokhagyma, mustár, torma. Javasolt a korpa fogyasztása napi 3 alkalommal az ételbe keverve 1-1 evőkanállal a bél megfelelő működésének biztosításához. Panaszt szokott okozni, illetve rontja a bél állapotát: Káposzta, karalábé, karfiol, kelkáposzta, szárazbab, száraz borsó, lencse, füstölt hús, füstölt kolbász, szalonna, tepertő, hurka, kolbász, pörköltek, bő zsiradékban sültek A zöldbabot, zöldborsót passzírozva, vagy turmixolya lehet fogyasztani. Főzelékfélék közül: ajánlott a puhára főzött sárgarépa, spenót, tök, sóska, saláta, burgonyafőzelék. Savanyúságot, zöldségfélét nyersen nem szabad enni. Rizst, krumplit meg lehet enni, de nem paprikás krumplit, hagymás krumplit. A kifőtt tészta műtét után kb. 2-3 hónapig nem ajánlott. Az olajos magvak nehezen emészthetőek (dió, mák, mandula, napraforgó, tökmag). A frissen sült kelt tészták nem jók (lángos, fánk, hajtogatott leveles tészták). A szénsavas üdítőital puffadást okoz. Jó, ha legalább 5-ször eszik naponta az ember ilyenkor. Sokkal jobb lesz a tápanyagok felszívódása. Felvágottak, húsok, fogyaszthatók, de csak soványak és zsírszegényen elkészítve. Nagyon oda kell figyelni az energiagazdagságra. Mivel a zsiradékok rontják az állapotot, szénhidrátokkal kell az energiát pótolni. A cukor viszont csak akkor ajánlott, ha nem okoz panaszt. Panasz esetén krumplival, rizzsel, kenyérrel, illetve lisztes ételekkel lehet az energiagazdagságot biztosítani. Gyümölcsök közül panasz nélkül fogyasztható: – Alma – hámozva – főleg főzve levesnek – Cseresznye – mártásnak – Őszibarack – hámozva kompótnak, befőttnek – A narancs levéből nyersen, illetve frissen kicsavarva, egyszerre keveset lehet inni. A vitaminszükséglet egy részét fedezni lehet vele. Az összes többi gyümölcs műtét után nehezen emészthető, illetve nem ajánlott. Javasolt elkészítési módok: főzés, párolás, sütés, (teflon edényben, grillezés, mikrohullámú sütőben készítés, szárnyasok sóban sütve, római tál, jénai tál, alufóliában sütés). Kerülendő a bő zsiradékban sütés (pl: rántott hús, húspogácsa, sült krumpli). Javasolt sütési módok: habarás (víz + liszt), hintés liszttel, száraz rántás (a lisztet szárazon megpirítjuk, utána főzőlével, vagy vízzel felengedjük). Forrás: Egy válasz Balázska 2023-12-06 Zöldborsó, zöldbab turmoil? A diabetikus tiltotta vastagbél műtét után 2 héttel.