Vastagbélműtét utáni étrend

Vastagbélműtét után egy kis segítség. Mi tesz jót és mi nem? Mit ehetünk és mit nem?

Fűszerezés – Nem ajánlott: paprika, paradicsom, bors, hagyma, fokhagyma, mustár, torma.

Javasolt a korpa fogyasztása napi 3 alkalommal az ételbe keverve 1-1 evőkanállal a bél meg­felelő működésének biztosításához.

Panaszt szokott okozni, illetve rontja a bél állapotát:

Káposzta, karalábé, karfiol, kelkáposzta, szárazbab, száraz borsó, lencse, füstölt hús, füstölt kolbász, szalonna, tepertő, hurka, kolbász, pörköltek, bő zsiradékban sültek

kaposzta10

A zöldbabot, zöldborsót passzírozva, vagy turmixolya lehet fogyasztani.

Főzelékfélék közül: ajánlott a puhára főzött sárgarépa, spenót, tök, sóska, saláta, burgonyafőzelék. Savanyúságot, zöldségfélét nyersen nem szabad enni.

Rizst, krumplit meg lehet enni, de nem paprikás krumplit, hagymás krumplit. A kifőtt tészta műtét után kb. 2-3 hónapig nem ajánlott.

Az olajos magvak nehezen emészthetőek (dió, mák, mandula, napraforgó, tökmag). A frissen sült kelt tészták nem jók (lángos, fánk, hajtogatott leveles tészták).

A szénsavas üdítőital puffadást okoz.

Jó, ha legalább 5-ször eszik naponta az ember ilyenkor. Sokkal jobb lesz a tápanyagok felszívódása. Felvágottak, húsok, fogyaszthatók, de csak soványak és zsírszegényen elkészítve.

sonka10

Nagyon oda kell figyelni az energiagazdagságra. Mivel a zsiradékok rontják az állapotot, szén­hidrátokkal kell az energiát pótolni. A cukor viszont csak akkor ajánlott, ha nem okoz panaszt. Panasz esetén krumplival, rizzsel, kenyérrel, illetve lisztes ételekkel lehet az energiagazdagsá­got biztosítani.

Gyümölcsök közül panasz nélkül fogyasztható:

Alma – hámozva – főleg főzve levesnek

Cseresznye – mártásnak

Őszibarack – hámozva kompótnak, befőttnek

– A narancs levéből nyersen, illetve frissen kicsavarva, egyszerre keveset lehet inni. A vitaminszükséglet egy részét fedezni lehet vele.

narancs8

Az összes többi gyümölcs műtét után nehezen emészthető, illetve nem ajánlott.

Javasolt elkészítési módok: főzés, párolás, sütés, (teflon edényben, grillezés, mikrohullámú sü­tőben készítés, szárnyasok sóban sütve, római tál, jénai tál, alufóliában sütés).

Kerülendő a bő zsiradékban sütés (pl: rántott hús, húspogácsa, sült krumpli).

Javasolt sütési módok: habarás (víz + liszt), hintés liszttel, száraz rántás (a lisztet szárazon megpirítjuk, utána főzőlével, vagy vízzel felengedjük).

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.