Mi is az, hogy esszenciális? 2011-04-25 Diéta Megosztás: Tweet Az esszenciális zsírsavak és az élelmiszerforrások, amelyek biztosíthatják számunkra a fontos tápanyagokat. Számtalan alkalommal halottunk már az omega-3 vagy az omega-6 zsírsavakról, ugyanakkor nagyon kevesen ismerik pontosan ezeknek a fogalmaknak a jelentését. S bár ezek az esszenciális zsírsavak rendkívül fontos szerepet töltenek be az emberi test működésében, mégsem fordítunk kellő figyelmet fogyasztásukra. Milyen zsírsavakat nevezünk esszenciálisnak? Esszenciális zsírsavaknak nevezzük azokat a zsírsavakat, amelyek elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, ugyanakkor a testünk nem képes előállítani őket. Emiatt az embereknek naponta kell pótolniuk az esszenciális zsírsavakat étkezés útján csakúgy, mint például a vitaminokat. Az esszenciális zsírsavakat gyakran hasonlítják a vitaminokhoz, ugyanis egyiket sem képes előállítani a szervezetünk, ugyanakkor elengedhetetlenek testünk működéséhez. Leggyakrabban két esszenciális zsírsavról beszélünk, amelyek szerkezetükben és a szervezetben betöltött szerepükben is különböznek egymástól: linolsav (LA, általános megnevezés: omega-6 zsírsavak) és alfa-linolénsav (ALA, általános megnevezés: omega-3 zsírsavak). Az esszenciális zsírsavak az úgynevezett "jó zsírok” közé tartoznak, azaz a szervezetünknek feltétlenül szüksége van rájuk, illetve elősegítik a szervezet egészséges működésének fenntartását. Miért van szükségünk esszenciális zsírsavakra? Az esszenciális zsírsavak az egyik fő komponensei a sejtmembránoknak, így fontos szerepet töltenek be a testet alkotó sejtek felépítésében és működésében. A sejtmembrán alkotja a sejt külső rétegét, ennek rugalmasságáért felelősek a többszörösen telítetlen zsírsavak. Minél rugalmasabb a sejtmembrán, annál jobban funkcionál a sejt és ezzel együtt az egész testünk! Ennek a rugalmasságnak köszönhetően a tápanyagok könnyebben bejutnak a sejtbe és a felesleges tápanyagok könnyebben képesek távozni. Az emberi szervezet nap mint nap megújítja sejtjeit, így minden nap szükségünk van esszenciális zsírokra. Az esszenciális zsírsavak ezen kívül számos létfontosságú folyamatban szerepet játszanak: így a gyermekek megfelelő fejlődésében, növekedésében, az egészséges szívműködés és érhálózat fenntartásában. Az esszenciális zsírsavak ezen kívül elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint különböző hormonális folyamatokhoz is szükségesek. Mennyi esszenciális zsírt kell fogyasztanunk? Az esszenciális zsírok elsősorban a jó minőségű növényi olajokban (például napraforgó, szója, repce, lenmag) és a jó minőségű növényi olajokból készült margarinokban találhatóak. A természetben néhány haltípus olajában is jelen vannak. Nagyon fontos, hogy előnyben részesítsük azokat a zsírokat az étkezésünkben, amelyek esszenciális zsírsavakat tartalmaznak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) külön útmutatót dolgozott ki, amelyben meghatározta, hogy mennyi esszenciális zsírsavat kell naponta bevinni a szervezet optimális működéséhez. Ezeknek a határértékeknek a betartásával hozzájárulhatunk a gyermekek egészséges fejlődéséhez, illetve a felnőttek esetében a szív- és érrendszeri betegségek egyes kockázati tényezőjére is pozitív hatással vannak. Az általánosan elfogadott irányelvek szerint egy felnőttnek 2000 kalóriás étrenddel számolva, körülbelül 70 gr zsírt ajánlott naponta fogyasztania, amelyből 14g/nap omega-6, 2,2 g/nap omega-3 esszenciális zsírsavnak kell lennie. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csökkenteni kell a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását, törekedni kell a zsíros húsok fogyasztásának mérséklésére, ezek helyett pedig halakat, növényi olajokat és jó minőségű növényi olajokat tartalmazó étkezési margarinokat célszerű fogyasztanunk. Ez utóbbiak is biztosítják ugyanis a szervezetünk számára a fontos esszenciális zsírsavakat kiegyensúlyozott és változatos étrend részeként. Forrás: