Betegség-specifikus dietetika

Minden olyan frissen diagnosztizált betegnek részesülni kellene étrendi tanácsadásban, akinek kezelésében preventív, vagy gyógyító jelleggel szükség van az étrendi terápiára.

Dietetikusok feladatai a betegség-specifikus táplálásterápia folyamatában.

Feladatai a betegellátásban:

  • A gyógyító team tagjaként részt vesz a betegek gyógyításában, krónikus betegség esetén a rehabilitációjában, gondozásában.
  • Felméri a betegek tápláltsági állapotát, figyelembe véve a testtömeg változásait, a heveny betegség várható hatásait.
  • Tisztázza a dietetikai előzményeket.
  • A beteg szokásainak, laboratóriumi leleteinek figyelembe vételével, a megváltozott igényeinek megfelelő dietoterápiát javasol, a beteg tényleges tápanyagszükségletének folyamatos kielégítésére.
  • Figyelemmel kíséri a quantitatív, és az egyedi étrendet igénylő betegek ellátását.

Segíti a pácienseket (és hozzátartozóikat):

  • a táplálkozási alapismeretek megszerzésében,
  • a betegség specifikus ajánlások elsajátításában,
  • az étrendjük összeállításában,
  • a megfelelő konyhatechnikai fogások elsajátításában
  • a szükség szerinti tápanyagtartalom kiszámításában
  • étrendi napló elemzésével tanácsot ad
  • rendszeresen továbbképzi magát, így útmutatást, segítséget tud adni a médiában található információk rengetegében. (Pl.: a „fehér húsok” ugyan kedvező biológiai hatásúak, alkalmanként mégis célszerű fogyasztani „vörös húsokat” is, a bennük található vas miatt.)

Fotó: 123rf.com

Ideális esetben minden olyan frissen diagnosztizált betegnek részesülni kellene étrendi tanácsadásban, akinek kezelésében preventív, vagy gyógyító jelleggel szükség van az étrendi terápiára. Különösen fontos az olyan krónikus betegek folyamatos oktatása és gondozása, ahol a tünetmentesség, betegségérzet és fájdalom hiánya kedvezőtlenül befolyásolja az együttműködési készséget („compliance”). Ilyen problémával szembesülünk gyakran a szív- és érrendszeri betegségek és a diabetes esetében is.

Magyarországon jelenleg a vezető megbetegedési (morbiditás) és halálozási (mortalitás) ok a szív- és érrendszeri betegség. A legutóbbi felmérés szerint a diabetes és előállapotainak száma olyan mértékű, hogy indokolt lenne a lakosság kötelező, kockázat alapú szűrése. Mindkét betegség szerepel a metabolikus szindróma („halálos négyes”) tünetegyüttesében, melynek becsült gyakorisága Európa felnőtt lakosságának körében 20-25 %.

Tehát ezen betegségek esetén, fontos szerepük van az „életmód terápia” oktatásával a dietetikusoknak a folyamatos edukációban (nevelésben), és a gondozásban. Az életmód terápiával nem csak akkor kellene foglalkozni, amikor az érrendszeri betegnek agyvérzése, vagy szívinfarktusa lesz, vagy a cukorbeteg megvakul, vagy amputálják a lábát, hanem előtte, amikor még „csak” magas a vérnyomása, vagy a koleszterin-szintje, vagy a vércukra (vagy esetleg mind a három!).

Forrás: https://napidoktor.hu/index