Szívbajok

A szívinfarktus előfordulása Magyarországon mintegy háromszorosa az európai átlagnak a 65 év feletti lakosság körében.

A szív- és érrendszeri betegségek következtében pedig a lakosság több mint fele veszíti el életét. Mindezek mellett a magyarországi, ezen belül a vonzáskörzetével három milliós Budapest katéteres koszorúér tágításos ellátása Európa szinten példának számít ? hangzott el egy hétfői nemzetközi szakmai tanácskozás esti záróeseményén.

A szívinfarktus ellátásában  országosan 16 jól felszerelt szívkatéteres centrum  játszik kiemelt szerepet, ahol a betegek a nap 24 órájában juthatnak a legkorszerűbb sürgősségi ellátáshoz. A magyar szakmberek elméleti és az infarktusban végzett beavatkozások során szerzett gyakorlati tudása EU-szinten is kiemelkedő ? hangzott el a  Executive Felloship Program keretében szervezett nemzetközi tanácskozáson.

"Még több betegen lehetne segíteni, ha a veszélyt érző emberek időben kérnének segítséget" ? mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója a Napidoktornak. Mellkasi fájdalom esetén húsz percen belül érkező orvosi beavatkozás életet menthet, a kitűnően  működő szívcentrumok  segítségével a legrövidebb időn belül biztosítható a jelenleg ismert leghatékonyabb ellátás.4317Európai összehasonlításban is kimagasló eredménynek számít, hogy a magyar szívcentrumokban évente 18 000 infartusos közül mintegy 12 000 beteget részesítenek gyors szívkatéteres ellátásban. A legkorszerűbb, legalacsonyabb szövődmény-aránnyal rendelkező, csukló artérián végzett beavatkozások aránya jelenleg 60 százalék. Az infarktusban végzett koszorúér tágítások ennek a súlyos betetgségnek a kórházi halálozási számát, a korábban széles körben alkalmazott vérrögoldó kezeléshez képest, a harmadára csökkentette. Harminckienc hazai inrevenciós kardiológus rendelkezik olyan akkreditációs tudással, mely nemzetközi szinten is kiemelkedő.

A hazai egészségügyet sújtó ismert gondok azonban ezt  területet sem kerülték el. A pénzügyi megszorítások miatt a tervezett beavatkozások számát csökkenteni kellett, és egyre több jól képzett szívorvos vállal munkát külföldön. A vészelhárításban semmiképpen nem lehet fennakadás, de több megszorítást ez a terület nem bír ki ? hangsúlyozta az ismert kardiológus professzor.

Forrás: