TOP 10 zöldség és gyümölcs az egészségért! 2016-03-18 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásairól nap, mint nap hallunk, de vajon tisztában vagyunk vele, hogy melyik mire jó? Ugyan a teljesség igénye nélkül, de ebben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani a top 10-el! Top 10: Természetesen a cukorbetegség ellen! Az édesburgonya alakja hasonlít a hasnyálmirigyre, amely segít kiegyenlíteni a glikémiás indexet a cukorbetegeknél. C-vitamin tartalma is figyelemre méltó, fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. A megunhatatlan szőlő A szőlő formája, olyan mint a szívé: a szívre és vérre vitalizáló hatása van. Hazánk területén több mint ezer éve termesztenek szőlőt: 70%-a víz, túlnyomó többségében E-, B1- és B5-vitamint tartalmaz. 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. Az erősebbik nem kedvenc gyümölcse A füge telis-tele van magokkal, mint a herék, s spermaszámot növelő hatásáról ismert. Ezt az ősi kultúrnövény már a Bibliában is szerepelt, és az ígéret földjének egyik legfőbb kincseként tekintenek rá. A fügének magas a cukortartalma emellett kalciumot, foszfort, vasat, szénhidrátot, E-vitamint is tartalmaz. Cinktartalma pozitívan befolyásolja a férfi ivarmirigy és a szaporodó szervek működését: emeli a spermák számát és enyhíti a prosztata panaszokat. Mérgek ellen hagymával! A hagymák alakja olyan mint a sejtek formája. A vöröshagyma a legelterjedtebb Magyarországon és az egész világon. Kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt. Illóolajat, B-vitamint, C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (a zöldhagyma még ennél is többet), emellett pektint és guvertint is tartalmaz. A mai tudomány bebizonyította, hogy a hagyma minden sejtet képes megtisztítani a mérgező anyagoktól és tisztítja a könnycsatornákat. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Padlizsánt a hölgyeknek! A padlizsán a méhet és méhnyakat erősíti. Hetente egy kiegyensúlyozza a hormonszinteket, megakadályozza a méhnyakrákot. A padlizsán egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy értékes tápanyagokat tartalmaz: a cukron, a fehérjén és a vitaminokon kívül jelentős az ásványi anyag- és a rosttartalma. A mediterrán országokban és a trópusokon rendkívül kedvelt, és nagyra becsült élelmiszernövény. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell! Idegnyugtatóként és koleszterincsökkentőként is alkalmazzák. Vesealakú babbal a veséért! A bab segíti a vesék működését. A fejtett baj jó forrása a niacinnak, B1, B2-vitaminnak, folsavnak, vasnak, káliumnak és magnéziumnak. Tartalmaz továbbá C- és E-vitamint, cinket és kalciumot. A babban jelentős mennyiségben jelen vannak a telítetlen zsírsavak. A hüvelyesek vagyis a bab is, gazdag olyan vegyületekben, amelyek védelmet nyújtanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben. A kemény vagy főzetlen vesebab az emberi szervezet számára megemészthetetlen anyagokat tartalmaz, tehát ételmérgezést okozhat! Erős csontok zellerrel! A zellerszárak olyanok mint az emberi csontok: 23 % natrium tartalmaznak, ugyanúgy mint a csontok, ezért csonterősítők. Világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termesztik. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása is van. A zeller – a petrezselyemmel együtt – azon gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A zellerben sok a szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat limonént, és szelinént. Dióval lesz egészséges az agyad! A dió olyan formájú mint az agyvelő, három tucat neurotranszmittert tud képezni, amely segíti az agyműködést. A dió naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat (ellágsav-származékokat), flavonoidokat, és illóolajat is tartalmaz. Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. Belsőleg elvétve használj a népgyógyászat: a dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák. A sárgarépától nem fogunk fütyülni, de a szemnek kiváló! A sárgarépaszelet olyan mint az ember írisze, ezért a szemre jó! A sárgarépa nagyon fontos zöldségnövényünk, jelentős vitaminforrás. Karotint tartalmaz, ami az A-vitamin elővitaminja, valamint B1-, B2-, B6-, C-, és K-vitamin is található benne. Kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, almasav, citromsav, folsavat van a répában. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Immunrendszer erősítő, regeneráló tulajdonságai is vannak! Ismét a szívért, ezúttal paradicsommal! A paradicsom belseje olyan mint a négy szívkamra, jótékony a szívnek! A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. A táplálkozás szempontjából azért értékes, mert harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat. A paradicsomban előforduló vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2-. Ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint. Gyógyhatása is jelentős: a tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek, és a szívre is jótékony hatással van. Forrás: Budai Egészségközpont