TOP 10 zöldség és gyümölcs az egészségért!

A zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásairól nap, mint nap hallunk, de vajon tisztában vagyunk vele, hogy melyik mire jó? Ugyan a teljesség igénye nélkül, de ebben szeretnék most egy kis segítséget nyújtani a top 10-el!

Top 10: Természetesen a cukorbetegség ellen!

Az édesburgonya alakja hasonlít a hasnyálmirigyre, amely segít kiegyenlíteni a glikémiás indexet a cukorbetegeknél. C-vitamin tartalma is figyelemre méltó, fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne.

A megunhatatlan szőlő

A szőlő formája, olyan mint a szívé: a szívre és vérre vitalizáló hatása van. Hazánk területén több mint ezer éve termesztenek szőlőt: 70%-a víz, túlnyomó többségében E-, B1- és B5-vitamint tartalmaz. 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. 

szőlő

Az erősebbik nem kedvenc gyümölcse

A füge telis-tele van magokkal, mint a herék, s spermaszámot növelő hatásáról ismert. Ezt az ősi kultúrnövény már a Bibliában is szerepelt, és az ígéret földjének egyik legfőbb kincseként tekintenek rá.  A fügének magas a cukortartalma emellett kalciumot, foszfort, vasat, szénhidrátot, E-vitamint is tartalmaz. Cinktartalma pozitívan befolyásolja a férfi ivarmirigy és a szaporodó szervek működését: emeli a spermák számát és enyhíti a prosztata panaszokat.

Mérgek ellen hagymával!

A hagymák alakja olyan mint a sejtek formája. A vöröshagyma a legelterjedtebb Magyarországon és az egész világon. Kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt. Illóolajat, B-vitamint, C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (a zöldhagyma még ennél is többet), emellett pektint és guvertint is tartalmaz.

A mai tudomány bebizonyította, hogy a hagyma minden sejtet képes megtisztítani a mérgező anyagoktól és tisztítja a könnycsatornákat. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják.

hagyma

Padlizsánt a hölgyeknek!

A padlizsán a méhet és méhnyakat erősíti. Hetente egy kiegyensúlyozza a hormonszinteket, megakadályozza a méhnyakrákot. A padlizsán egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy értékes tápanyagokat tartalmaz: a cukron, a fehérjén és a vitaminokon kívül jelentős az ásványi anyag- és a rosttartalma.

A mediterrán országokban és a trópusokon rendkívül kedvelt, és nagyra becsült élelmiszernövény. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell! Idegnyugtatóként és koleszterincsökkentőként is alkalmazzák.

Vesealakú babbal a veséért! 

A bab segíti a vesék működését. A fejtett baj jó forrása a niacinnak, B1, B2-vitaminnak, folsavnak, vasnak, káliumnak és magnéziumnak. Tartalmaz továbbá C- és E-vitamint, cinket és kalciumot. A babban jelentős mennyiségben jelen vannak a telítetlen zsírsavak.

bab

A hüvelyesek vagyis a bab is, gazdag olyan vegyületekben, amelyek védelmet nyújtanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben. A kemény vagy főzetlen vesebab az emberi szervezet számára megemészthetetlen anyagokat tartalmaz, tehát ételmérgezést okozhat!

Erős csontok zellerrel!

A zellerszárak olyanok mint az emberi csontok: 23 % natrium tartalmaznak, ugyanúgy mint a csontok, ezért csonterősítők. Világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termesztik. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása is van.

A zeller – a petrezselyemmel együtt – azon gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A zellerben sok a szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat limonént, és szelinént.

dió

Dióval lesz egészséges az agyad!

A dió olyan formájú mint az agyvelő, három tucat neurotranszmittert tud képezni, amely segíti az agyműködést. A dió naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat (ellágsav-származékokat), flavonoidokat, és illóolajat is tartalmaz.

Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. Belsőleg elvétve használj a népgyógyászat: a dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.

A sárgarépától nem fogunk fütyülni, de a szemnek kiváló!

A sárgarépaszelet olyan mint az ember írisze, ezért a szemre jó! A sárgarépa nagyon fontos zöldségnövényünk, jelentős vitaminforrás. Karotint tartalmaz, ami az A-vitamin elővitaminja, valamint B1-, B2-, B6-, C-, és K-vitamin is található benne.

répa

Kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, almasav, citromsav, folsavat van a répában. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Immunrendszer erősítő, regeneráló tulajdonságai is vannak!

Ismét a szívért, ezúttal paradicsommal!

A paradicsom belseje olyan mint a négy szívkamra, jótékony a szívnek! A paradicsomot nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. A táplálkozás szempontjából azért értékes, mert harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat.

A paradicsomban előforduló vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2-. Ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint. Gyógyhatása is jelentős: a tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek, és a szívre is jótékony hatással van.

Forrás: Budai Egészségközpont