Az öt legegészségesebb táplálék 2019-06-30 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A Stanford Egyetem professzorai arra vállalkoztak, hogy összeállítsák a világ öt legegészségesebb táplálékának listáját. Az élen kizárólag zöldségek, és gyümölcsök szerepelnek, ami nem meglepő, tekintve, hogy ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst. 1. Fahéj: A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet, napi egy gramm jelentősen javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a káros koleszterinszintjét is csökkenti. Hogyan együk? Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni, mint rászórni a reggeli müzlire, vagy belekeverni a délutáni kávéba. 2. Cékla: Alkotóelemei csökkentik a vér homocisztein szintjét, amely az érfalak meszesedését okozza. Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Gyökere és levele egyaránt fogyasztható. Hogyan együk? Gumóját, amelyből általában céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk. 3. Aszalt szilva: Segíti az emésztést, ráadásul fontos antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabadgyököket. 4. Gránátalma: A Közel-Keleten már régóta gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a szívben. Hogyan igyuk? Százszázalékos formában, levét kipréselve, esetleg rosttal együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk. 5. Mángold: Ennek a kínai kelhez hasonlító növénynek a hatóanyagai, a karotinoidok, megvédik a szem retináját az öregedés hatásaitól, míg a beépülő pigmentanyagok megszűrik a káros sugarakat. Hogyan együk? Vágjuk csíkokra a leveleket, majd olívaolajon pirítsuk 5-7 percig. Forrás: https://napidoktor.hu/index