Az öt legegészségesebb táplálék

A Stanford Egyetem professzorai arra vállalkoztak, hogy összeállítsák a világ öt legegészségesebb táplálékának listáját.

Az élen kizárólag zöldségek, és gyümölcsök szerepelnek, ami nem meglepő, tekintve, hogy ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst.

1. Fahéj:

A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet, napi egy gramm jelentősen javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a káros koleszterinszintjét is csökkenti.

Hogyan együk?

Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni, mint rászórni a reggeli müzlire, vagy belekeverni a délutáni kávéba.

2. Cékla:

Alkotóelemei csökkentik a vér homocisztein szintjét, amely az érfalak meszesedését okozza. Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Gyökere és levele egyaránt fogyasztható.

Hogyan együk?

Gumóját, amelyből általában céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk.

cekla-2

3. Aszalt szilva:

Segíti az emésztést, ráadásul fontos antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabadgyököket.

4. Gránátalma:

A Közel-Keleten már régóta gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a szívben.

Hogyan igyuk?

Százszázalékos formában, levét kipréselve, esetleg rosttal együtt.

Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.

5. Mángold:

Ennek a kínai kelhez hasonlító növénynek a hatóanyagai, a karotinoidok, megvédik a szem retináját az öregedés hatásaitól, míg a beépülő pigmentanyagok megszűrik a káros sugarakat.

Hogyan együk?

Vágjuk csíkokra a leveleket, majd olívaolajon pirítsuk 5-7 percig.

Forrás: https://napidoktor.hu/index