Karácsonyi édességek haspókoknak! – Német kalács 2016-12-22 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Aranybarna diós bejgli, gőzölgő karácsonyi kalács, roppanó csokis keksz – a legjobb vendégvárók az ünnepekre. Német karácsonyi kalács (Stollen) Hozzávalók 55 dg teljes kiőrlésű búzaliszt 20 dkg vaj 15 dkg méz 4 dkg élesztő 2,5 dl tej 1-2 db tojás citrom reszelt héja késhegynyi szerecsen dió, őrölt szegfűszeg és kardamon 10 dkg mandula 10 dkg mazsola (20 dkg marcipán) Elkészítés A lisztet egy tálba öntjük, és öklünkkel a közepébe mélyedést nyomunk. A mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejjel elkeverjük, és megvárjuk, míg felfut. A többi összetevőt a liszthez öntjük, és mindezt jól megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel. A megkelt tésztából vastag hurkát sodrunk, kivajazott tepsire helyezzük, és letakarjuk. (Németország egyes helyein a stollen közepébe marcipánrudat tesznek. Ehhez használhatunk biomarcipánt.) Miután megkelt tojássárgájával megkenegetjük, és előmelegített sütőben 180°C-on, 50-60 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácsra teszzük kihűlni. Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket! Forrás: https://napidoktor.hu/index