Téli alakformálásra fel! 2015-10-14 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Hogyan tartsuk meg a formánkat? Milyen trükkökkel érhetjük el, hogy a hideg elmúltával ismét kényelmesen beleférjünk a tavaszi ruhatárunkba? A hideg beköszöntével általában már mindannyian megfeledkeztünk fogadalmunkról, mi szerint „nyárra jó formába kerülök”, hiszen elmúlt a nyár. Az alakunk, narancsbőrünk miatt nem aggódunk már olyan mértékben, mint hónapokkal ezelőtt, amikor még sokkal jobban szem előtt voltak ezek a szépséghibák. Végre lazíthatunk és tulajdonképpen teljesen igazunk van. A borongós időben nincs is jobb annál, mint finom falatokkal jobb kedvre derülni. Nem mindegy azonban milyenek ezek a finom falatok, milyen gyakran fogyasztjuk őket és persze mennyit. Teljesen normális, ha szeretnénk megelőzni, de legalábbis megkönnyíteni a tavaszi ismételt fogyókúrát. Mivel kényeztessük magunkat a hideg napokon úgy, hogy az alakunk ne szenvedjen csorbát? Készítsünk salátákat, de ne csupán köretnek, hanem önálló ételnek is! Kiadós ebéd vagy vacsora válhat belőlük, ha különféle feltétekkel vagy hozzávalókkal tálaljuk – grillezett lazaccal vagy csirkemell szeletekkel, grillezett zöldségekkel, magvakkal, kockára vágott sajtokkal. Szolgáljunk fel több sötétzöld, sárga, lila, élénk, piros színű zöldséget, pl. brokkolit, spenótot, céklát, lila káposztát, paradicsomot, kaliforniai paprikát, sütőtököt vagy sárgarépát. A színesebb ételt mindig nagyobb kedvvel fogyasztjuk! Fehér rizs helyett használjunk hántolatlan (barna) rizst, finomlisztből készült tészta helyett pedig teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát! Vásároljunk sovány húsokat (pl. sovány marha, bárány, csirke, pulyka, sertéskaraj)! Ne féljen kísérletezni! Tudta például, hogy a kecskehús tápértéke magas és kevés zsírt tartalmaz? Álljunk meg néha a halas pultnál is, hiszen hetente egyszer ajánlott omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, pl. lazacot, tonhalat, pisztrángot és heringet is fogyasztani! Mire figyeljünk még a mindennapokban, hogy formában maradjuk? Nem szabad túlzásokba esni! Ahhoz, hogy megőrizzük az alakunkat és nem utolsó sorban egészségünket, soha nem szabad szélsőségekben gondolkodnunk. Nyugodtan együnk olyan ételeket, amelyeket szeretünk, de mértékkel. Gyakran hangsúlyozzuk, hogy a rendszeres, napi 5-6-szori étkezés elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk anyagcseréje megfelelően működjön, ne álljon át raktározó üzemmódra. Ha szenvedélyes csokoládéfogyasztók vagyunk, vezessünk be valamilyen rendszert ezen a téren is az életünkbe például úgy, hogy minden másnap megeszünk három kocka csokit délután 4 órakor. A rendszertelenség minden baj okozója. Még szenvedélyeinkben is meg kell találnunk a rendszert, így tudjuk kontrollban tartani, ugyanakkor élvezni is életünk egyik legnagyobb örömforrását, az evést. Forrás: https://napidoktor.hu/