10 ok, amiért mindig legyen otthon káposzta! 2019-01-24 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld 1 Kommentelés Megosztás: Tweet A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Nem csak a káposzta rajongóinak van meg minden oka arra, hogy rendszeresen készítsen káposztás ételt, vagy eszegesse köretként főétel mellé ezt az igen hasznos zöldséget! A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahogyan rokonai, a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol. Szinte bármilyen talajon megél, de a legtermékenyebbekben érzi legjobban magát. Valószínű, hogy eredetileg Ázsiából származik, a féltrópusi és a trópusi területeken is az egyik legnépszerűbb növény. Az orvosok és dietetikusok nem véletlenül ajánlják a káposztát a javasolt, megfelelő étrend részeként, hogy ne csak egészségesek, de fittek is maradjunk. Lássuk a káposzta hatásait! 1. Rákellenes A rákot okozó sejtek ellen igen hatékonyak a káposztában levő diindolmetán (DIM), szinigrin, lupeol, szulforarofán és az indol 3-karbinol (I3C). A szulfarofán és az I3C vegyületek rákellenes hatása különösen ismert. 2. Immunerősítő A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Segít erősíteni az immunrendszert és hozzájárul a szabadgyökök megfékezéséhez. 3. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok Aminosavakban a káposzta igen gazdag, mely a gyulladások ellen fejti ki áldásos hatását. 4. Csökkenti a szemben a szürkehályog kialakulásának esélyét! A makuladegeneráció megelőzésében a káposztában levő béta-karotin játszik szerepet. 5. Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét! Kutatások igazolják, hogy a káposzta, különösen a lila változata igen hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében. Mindez a benne levő K-vitaminnak köszönhető. 6. Gyomorfekélyt kezel A peptikus-, illetve a gyomorfekélyek gyógyíthatók káposztafogyasztással. A káposztalé fekélyellenes tulajdonságokkal bír, magas a glutamin-tartalma. Fotó: 123rf.com 7. Elősegíti a fogyást A káposztát a legjobb ételnek tartják azok számára, akik fogyni szeretnének. Egy egész csésze főtt káposzta kalóriatartalma csupán 33. Nem véletlenül hatásos a káposztaleves kúra, melynek során gyakorlatilag bármennyit ehetünk a levesből, kalóriát alig viszünk be szervezetünkbe. 8. Enyhíti a székrekedést A káposzta magas rosttartalmának köszönhető a megfelelő emésztés, valamint hogy a székrekedést is képes megakadályozni. 9. A bőrápolás királya A káposzta antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásai ellen és a megelőzi a bőr öregedését. 10. A fájó izmok doktora A káposztában levő tejsav hatékony segítség a fájó izmoknak. Egy adag – vagy egy csésze – káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91 százalékát, valamint a javasolt C-vitamin bevitel 50 százalékát: valljuk be, ez nem rossz arány! Bőségesen található a káposztában B6 vitamin, folsav, B2- és B1 vitamin, kalcium, magnézium, A-vitamin és kálium, kis mennyiségben cinket, vasat és mangánt is tartalmaz, így a káposzta hatását, egészségügyi előnyeit aligha lehet figyelmen kívül hagyni! Forrás: https://napidoktor.hu/index Egy válasz MOST TEDD EL A CSALAMÁDÉT TÉLIRE - Nethir 2016-08-07 […] fel, szórjunk bele 7 dg sót, majd hagyjuk kihűlni. 1 kg megtisztított, kemény fejű fehérkáposztát torzsája nélkül gyaluljunk le, vagy egy éles késsel metéljük max. 2 mm széles csíkokra. […]
MOST TEDD EL A CSALAMÁDÉT TÉLIRE - Nethir 2016-08-07 […] fel, szórjunk bele 7 dg sót, majd hagyjuk kihűlni. 1 kg megtisztított, kemény fejű fehérkáposztát torzsája nélkül gyaluljunk le, vagy egy éles késsel metéljük max. 2 mm széles csíkokra. […]