Ez a húsfajta gyulladásokat és súlygyarapodást is okozhat 2022-11-11 Blog, Diéta Megosztás: Tweet A fehérje fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen akkor, ha fogyni szeretnénk. Segít megtartani és felépíteni az izmokat, jóllakottnak maradni egész nap, valamint megkapjuk a kalóriák elégetéséhez szükséges energiát is. Fotó: 123rf.com Azonban nem minden fehérje egyformán egészséges. Bár a szakértők egyetértenek abban, hogy a sovány fehérjék csodákat tehetnek az egészséggel, néhányat mégis jobb, ha inkább elkerülünk. Valójában van egy, amitől különösen óvakodni kell: a vörös húsoktól. Dana Ellis Hunnes dietetikus, a Recipe for Survival című könyv szerzője elmagyarázza, hogy az ebben a húsban található vegyületek miért lehetnek károsak az egészségügyi céljainkra nézve. Foto:123rf.com Vörös hús Sokan egyetértenénk abban, hogy néha semmi sem esik olyan jól, mint egy tökéletesen grillezett hamburger. Azonban az egészségügyi szakértők úgy gondolják, hogy a vörös húsokat, például a marhahúst, csak mértékkel szabad fogyasztani – vagy akár teljesen ki is kell hagyni az étrendből. Ez azért van így, mert az ilyen típusú húsok rendszeres fogyasztása idővel súlyos egészségügyi következményekkel járhat, beleértve a szívbetegségeket is. Vörös hús és gyulladás Különösen kerülni kell a vörös húst, ha krónikus gyulladással küzdünk, mert – ahogy Hunnes elmagyarázza – “növeli a gyulladásos markereket a vérben.” Az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor 1) egy olyan hormon, amely természetes módon megtalálható a vérünkben; bár fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen, ha a szintje túl magas, olyan problémákba ütközhetünk, mint a szívbetegség és a cukorbetegség. Hasonlóképpen, a TMAO nevű vegyület is szerepet játszik a koleszterinszintben és az anyagcserében, és akár szívbetegségeket és bizonyos ráktípusokat is eredményezhet. Vörös hús és a bélrendszer egészsége, súlygyarapodás A vörös hús fogyasztás mellékhatása nem állnak meg a szívünknél. Mint kiderült, bélrendszeri problémákra is felkészülhetünk, ha rendszeresen szalonnát és hamburgert eszünk. “Ami a bélrendszer egészségét illeti, a vörös húsban olyan vegyületek vannak, amelyek megváltoztatják a bélrendszer savasságát, és így hatással vannak a mikrobiomra” – magyarázza Hunnes. “Bizonyos értelemben a vörös hús némileg mérgező hatással van a bélben lévő jó baktériumokra (a mikrobiomra).” Foto:pixabay.com A jó és rossz baktériumok egyensúlyának ezt a fajta átrendeződését bélrendszeri diszbiózisnak nevezik, és emésztési problémák sokaságát eredményezheti, a gázoktól és puffadástól kezdve a székrekedésen át a hasmenésig. Ráadásul, ha a bélrendszer egyensúlya megbomlik, az egész szervezetre hatással van. így akár veszélybe kerülhet az immunrendszer, a mentális egészség, sőt még a fogyási célok is. Persze egy ízletes hamburger vagy egy kis spagetti és húsgombóc időnként biztosan nem fog nagy kárt tenni a szervezetünkben, de ne feledjük, hogy minden egészséges étrend kulcsa a mértékletesség – különösen, ha olyan, esetleg káros élelmiszerekről van szó, mint a vörös hús. Tehát, amikor csak lehet, válasszunk inkább sovány fehérjéket, például csirkét, halat és növényi eredetű opciókat. Forrás: magyarmezogazdasag.hu Fordította: Molnár Dorottya Egy hónapig túlélhet a koronavírus a fagyasztott húson Forrás: Napidoktor.hu