Egy hónapig túlélhet a koronavírus a fagyasztott húson

Ha átestünk a koronavírus megbetegedésen, nem árt a hűtőnket is kitakarítani – kutatók szerint a vírus képes túlélni egy fagyasztott húson is, több mint 30 napig.

Nem árt a hűtőnkre sem odafigyelni, ha megbetegedtünk koronavírusban. Indokolt az alapos kitakarítása, egy új tanulmány szerint ugyanis a SARS-CoV-2 vírus „rokonai” akár 30 napig is túlélhetnek fagyasztott húson és halon.

A kutatást ázsiai Covid-járványok indították útjára, mert felmerült, hogy csomagolt hús lehetett a vírus forrása. A szakemberek fagyasztott csirkehúson, marha és sertéshúson, valamint lazacon végezték az elemzéseket, majd az Applied and Environmental Microbiology szaklapban tették közzé felfedezéseiket.

„Nem jellemző, hogy egy húst a hűtőszekrényben 30 napig tárolunk, a fagyasztóban azonban bőven tartogathatjuk ennyi ideig” – mondta Emily Bailey, a tanulmány első szerzője, a Buies Creek-i Campbell Egyetem közegészségügyi adjunktusa.

Kutatócsoportja az elemzését a Covid-19-et okozó tényleges koronavírus használata nélkül végezte – a szakemberek ehelyett hasonló fehérjecsúcsokkal rendelkező helyettesítő vírusokra hagyatkoztak.

fagyasztott hús

Fotó: 123rf.com

Ezen, hasonló vírusokat a fagyasztott húsra és halra helyezték, amelyet ezután hűtőszekrényben, illetve fagyasztós hőmérsékleten tároltak. Még az is kiderült, hogy a vírusok ennyi időn át történő fagyasztást követően is tenyészthetők. A felfedezés jelentős, mivel a SARS-CoV-2 nemcsak a légutakban, a bélben is képes szaporodni.

A kutatók három vírustörzset alkalmaztak helyettesítőként a vizsgálatban, köztük kettő állati koronavírust (a SARS-CoV-2-témájú korábbi tanulmányaikban mindhármat használták már.) Kiderült: a vírusok kevésbé bírják jól hűtött, mint fagyasztott hőmérsékleten. A számok élelmiszerenként is különböztek.

A tanulmány aláhúzza a szigorú higiénia fontosságát az élelmiszertermékek betakarítása, szállítása, csomagolása és forgalmazása során.

„További erőfeszítésekre van szükség az ételek és az élelmiszer-feldolgozó felületek, a dolgozók kezei és a feldolgozó eszközök, például a kések szennyeződésének megakadályozására”– hívták fel a figyelmet a szerzők, hozzátéve: az élelmiszerek csomagolás előtti fertőtlenítésével is nagyon fontos foglalkozni.

Olvasd el ezt is!

Világújdonság – Szinte teljesen kisöpri a COVID-ot az új orrspray

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.