Hogyan állhat helyre a tápanyagellátottság?

A termékenység alapfeltétele a megfelelő tápanyagellátottság – ez ma már nem titok. De akkor mégis hogyan lehetséges az, hogy olyan nők is terméketlenek, tápanyagellátottsági gondokkal küszködnek, akik túlsúlyosak?

Étkezés és tápanyagpótlás

A kettő szorosan összefügg, szervesen összetartozik, de ez sajnos nem azt jelenti, hogy aki eszik, annak a tápanyagellátottsága is rendben lesz. Sajnos tény, hogy messze nem étkezünk egészségesen, hiszen a kész és félkész ételek, illetve a tömegtermelt élelmiszerek korában élünk, ezeknek tápanyagtartalma pedig elég alacsony. A kiskerti élelmiszerek jobb helyzetben vannak, de a vegyszerezés és a környezeti ártalmak itt is erősen beleszólnak az egyenletbe.

Ha kevesebb benne a tápanyag, akkor többet kell belőle fogyasztani – legalábbis ez lenne a logikus, de ez nagyon sok esetben így nem igaz. Ha ugyanis alapvetően rosszul étkezünk, és ennél még fokozzuk is a bevitelt, akkor az elhízást kockáztatjuk. Sőt, a tápanyagok hiánya miatt a szervezet kéri is az extra élelmet, de sokszor ettől még nem jut hozzá a hiányolt anyagokhoz.

Elhízás és termékenység

A tápanyaghiányok nem csak az elhízás kiváltói lehetnek a fent leírtak miatt. Sajnos igen sok betegség, hormonális probléma és ezek következményei is a számlájukra írható, hiszen a tápanyagok megfelelő szintje felel a test normál működéséért is.

Az elhízással, mint azt már kifejtettük – nem lesz optimális a tápanyagellátottság, sőt, nem lesz több a tápanyag, csak egyes anyagokból áll rendelkezésre túlságosan is sok. Mellette azonban a zsír komoly befolyást gyakorol a mindennapokra is. A felesleges zsírmennyiség ugyanis több szervrendszerre is negatívan hat – szív és érrendszer, kiválasztás, hormonrendszer – emellett pedig önmaga is hormontermelő egységként kezd működni. Egy ösztrogénazonos anyagot termel, mely az ösztrogéndominancia kialakulásához is hozzájárul, ezen keresztül pedig számos problémát, többek közt meddőséget is kiválthat.

vitamin, tabletta

Fotó: 123rf.com

Tápanyagpótlás

“A kérdés adott: a tápanyagok pótlását nem étkezéssel kell megoldani? De igen! Elsősorban a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésre kell koncentrálni, a rendszeres mozgás mellett. Az eltolódások, hiányállapotok és más tápanyaghiányból adódó gondok kezelése azonban a legtöbb esetben így nem áll helyre, az olyan vágyak pedig, mint a családalapítás – melyek extra tápanyagszükséglettel is együtt járnak – sokszor szintén nem működnek, még így sem. A tápanyagok pótlásának jó eszköze lehet egy várandósvitamin” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

A terhesség során már a szakemberek döntő többsége javasolja is a vitaminok szedését, de a terhesség létrejöttében is igen nagy segítséget jelenthet a megfelelő várandósvitamin. Ehhez azonban szem előtt kell tartani, hogy a szervezet támogatása a magzat fogantatásában és az első trimeszterben más anyagokat, más összetételben igényel, mint a második, vagy akár a harmadik trimeszterben. Vagyis a kiválasztott készítménynek megfelelően tagoltnak kell lennie.

Ez azonban még mindig kevés. A készítménynek komplexnek is kell lennie, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, valamint szerves kötésben, biológiailag aktív formában kell tartalmazza az anyagokat, hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb!

Garantált siker?

A tápanyagok megfelelő arányú pótlása hatalmas lökést adhat mind az egészséges élet, mind pedig a családalapítás felé. Azonban számolni kell azzal is, hogy a hiányállapotok során kialakult problémák kezelésére pusztán a tápanyagok megfelelő pótlása kevés lehet, így a szakember segítségére is szükség lehet.

Olvasd el ezt is!

5 tápanyag elengedhetetlen, ha a férfi gyermeket szeretne

Forrás: Napidoktor.hu