5 tápanyag elengedhetetlen, ha a férfi gyermeket szeretne

Sajnos világszerte egyre gyakoribb jelenség, hogy a férfiak termékenysége sérül, vagyis egyszerűen nem képesek a családalapításra orvosi segítség nélkül.

Ma már tudjuk, hogy ennek hátterében a legtöbb esetben a tápanyaghiányos állapotok húzódnak meg, melyek jelenleg az emberiség mintegy negyedét – zömmel a fejlett országok lakóit – érintik. A tápanyagok mesterséges – vagyis nem étkezés révén – való pótlása ma már bevett szokás, a legtöbb szakember is javasolja, hiszen így a hiányállapotok kiküszöbölhetőek. A legtöbben azonban a férfierő visszaszerzése céljából csak a cink felé fordulnak, ami hiba, hiszen önmagában ez az anyag bármilyen hasznos is, nem képes visszaadni a férfiak termékenységét, sok más, kiemelten hasznos anyagra is szükségünk lesz!

Szelén

A szelén az egyik kiemelkedően fontos anyag, melyre a szervezetnek szüksége van a normál spermiumtermeléshez. Ez az anyag ugyanis nem csak a spermatogenezisben tölt be elengedhetetlen szerepet, de a pajzsmirigy normál működéséhez is jelentősen hozzájárul. Ezzel pedig a hormonális egyensúly fenntartásában is döntő szerepet kap.

Fotó: 123rf.com

Cink

Talán ez az az anyag, melyet a legtöbben összekötnek a férfierővel. A cink szintén elengedhetetlenül fontos a spermiumképzésben, de a termékenység fenntartását több szempontból is támogatja. A cink kiemelten fontos a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásában is. És bizony, ha az androgén hormonok szintjében zavar következik be az rövidúton tönkreteszi a termékenységet is.

Fontos megjegyezni, hogy a cink is, mint minden anyag sokkal jobban hasznosul szerves kötési formában (cink-citrát), illetve a megfelelő kísérő anyagok jelenlétében. A cink esetében az egyik legfontosabb támogató anyag a réz, mely egyébként ugyancsak kiemelt szerepet játszik a normál termékenység fenntartásában!

E-vitamin

Az E-vitamin egy fontos antioxidáns, vagyis feladata, hogy a mindennapi oxidatív stressz ellen védje a sejteket, többek közt a spermiumokat is. Erre pedig kiemelten nagy szükség van, mivel az oxidatív stressz jelentősen képes rontani a spermiumok minőségét, vagyis kárt tehet az alakjukban, mozgásukban, RNS és DNS szerkezetükben is. Ezek alapján pedig nem csak a családalapítás lesz nehezebb, hanem sikeres megtermékenyítés esetén jelentősen megugrik a vetélés, koraszülés és genetikai betegségek kialakulásának esélye is” – emeli ki Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

Persze ebben az esetben is igaz, hogy csak az E-vitamin még kevés, más fontos vitaminok és antioxidánsok is kellenek a jó eredményhez. Az A-vitamin a sejtek differenciálásában játszik kiemelt szerepet, emellett jelentősen megkönnyíti az E-vitamin hasznosulását. Az antioxidánsok közül a férfiak számára fontosak az L-arginin és L-glutation is!

Fotó: 123rf.com

Folsav

Ezt az anyagok a legtöbben a hölgyekkel kötik össze, hiszen a leginkább ismert hatása a velőcsőzáródási rendellenességek kiküszöbölése a terhesség során. A folsav, vagy B9-vitamin a sejtosztódásban játszik kulcsszerepet, ezen keresztül pedig a férfiak normál termékenységének fenntartásához is elengedhetetlen!

Magnézium

Ha az embernek fáj a feje, vagy izomgörcsei, koncentrációs gondjai vannak, akkor a magnézium remek megoldás lehet. De ezen felül ez az anyag a normál fehérjeszintézishez is elengedhetetlen. A fehérjék szintézise révén a ráhatása a spermiumok normál képzésére óriási, hiányában ugyanis a minőség sérül drasztikus mértékben!

Pótlásánál szintén érdemes figyelni arra, hogy a kiválasztott készítmény tartalmazzon kalciumot, D és B6-vitamin, hiszen ezek nagyban elősegítik a bevitt magnézium hasznosulását!

A tápanyag a kulcs a férfi meddőséghez

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.