Gyógyító étel – Így főzzünk csalánlevest

A zöld csalánleves elkészítésében leginkább a kreativítás, a fantázia és a kísérletezés a mérvadó, nem pedig egy szigorú útmutatásokat előíró recept.

Főzzünk friss, zöld csalánlevest ebédre!

Mindenki saját ízvilágának megfelelően fűszerezheti, gazdagíthatja a csalánlevest, csak az alapanyag, a csalánlevél marad ugyanaz.

A leveshez való csalánt összegyűjthetjük a kertünkből, vagy ha ott nem terem, akkor természetes élőhelyéről. Ha nincs a közelben ilyen hely, akkor beszerezhetjük a levesnek valót bio- és ökoboltokban, természetesen évszaktól függően.

Foto:pixabay.com

 

Kezdjük a levesfőzést a hozzávalók előkészítésével. A csalánleveleken és a fűszereken kívül szükségünk van egy-két meghámozott és apróra vágott burgonyára és gyökérzöldségre. A hagyományos répa vagy a paszternák helyett használhatjuk a gyermekláncfű (pitypang) vagy a csípős csalán (nagy csalán) gyökerét. Kevésbé ismert a csicsóka, de kitűnő ízesítő. Ezen zöldségek társításánál fantáziánk is szabadon szárnyalhat.

Csíp, de segít – Tisztítsa testét csalánnal!

Szükségünk van még apróra vágott hagymára és egy gerezd zúzott fokhagymára.  Amennyiben hozzájutunk, válasszunk vadon élő hagymafajtákat ízesítésre, így a bajuszos hagymát és a medvehagymát, ezeknek a leveleit vágjuk fel apróra, és úgy adjuk majd a leveshez. Használhatunk metélőhagymát (snidling) vagy póréhagymát, annál is inkább, mivel ezeket akár magunk is termeszthetjük. A termesztett rozmaring leveleit és virágait is használhatjuk a leves összetevőjeként, de dobjuk el a fás szárát. A rozmaring vadon élő változata is megfelel erre a célra. Ezeket az összetevőket pároljuk meg egy kevés vajon, esetleg ízlés szerint oliva- vagy tökmagolajon.

Habár a leves elsősorban csalánlevelekből készül gazdagíthatjuk olyan zöldségek hozzáadásával, mint a spárga, a zöldborsó, a brokkoli (használhatjuk a szárát, a leveleit és a virágát) vagy a zöldbab. Ezeket az összetevőket is adjuk az előbbiekhe,z engedjük fel  vízzel, és kezdjük el főzni.

 

Foto: pixabay.com

A zsenge csalánleveleket leforrázzuk, így megszűnik a csípősségük. Nyugodtan használhatunk nagyobb mennyiséget, mert főzés közben úgyis összezsugorodnak. Tegyük őket abba a fővő vízbe, amelyben  a leves összetevői puhulnak. A  levest ízesíthetjük gyermekláncfű, kankalin, borsmustár levelekkel  (termesztett vagy vadon élő is megfelel), de a vízitorma is fenséges ízt ad neki.

Annyit használjunk ezekből, hogy befedjék a lábasban levő csalánleveleket. Ha nem rendelkezünk ezen növényi ízesítők leveleivel, akkor használjunk egy húsleveskockát.  Főzzük 10 percig!  Friss  ízt ad  a készülő levesbe lógatott teafilter. Ajánlott a menta tea, de különösen  a menta és az eukaliptusz vagy a menta és a csalán keveréke, ha pedig még édeskömény teával is fűszerezzük a levesünket, akkor a különleges édeskés utóíz remekül elősegíti az emésztést.

Csalán ízületi gyulladásra, méregtelenítésre, köszvényre

A továbbiakban fűszerezhetjük a zöld csalánlevest saját ízlésünk szerint. Sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá friss, apróra vágott zöldfűszereket (kakukkfű, oregánó, bazsalikom). Kóstoljuk meg, és ha megkívánja fűszerezzük tovább ízvilágunk szerint. A kész levest pürésítsük kézi mixer segítségével.

Friss, ropogós kenyérrel az igazi a csalánlevesünk!

Forrás: edenkert.hu