Vesztibuláris migrén diéta: Hogy működik?

A vesztibuláris migrén olyan migrénes állapot, amely szédülést okoz. A szédülést tapasztaló emberek úgy érzik, hogy mozognak, amikor meg sem mozdulnak, vagy hogy a környezetük mozog körülöttük. A szédülés az utazási betegséghez hasonló érzésként írják le. 

Egy vestibuláris migrénes epizód néhány másodperctől akár több óráig is eltarthat. Tünetei közé tartozhat az egyensúlyvesztés, a mozgásszédülés, a szédülés, tájékozódási zavar vagy zavartság, a hányinger és hányás, valamint a súlyos fejfájás.

Míg a migrénes rohamok gyakran visszatérő, lüktető fejfájással járnak, a vestibuláris migrénes epizódok nem feltétlenül járnak – így ezt az állapotot nehéz diagnosztizálni.

Egyes kutatások szerint az életmód és a táplálkozás megváltoztatása segíthet csökkenteni a vestibuláris migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát.

 

Foto:123rf.com

Hogyan befolyásolja az étrend a vestibuláris migrénes rohamokat?


A vestibuláris migrén pontos oka egyelőre ismeretlen. Úgy tűnik azonban, hogy ez az állapot gyakoribb a nők körében. A genetika, az étrend, az életmód és a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak.

A kutatások szerint az étrend finomhangolása csökkentheti a migrénes rohamok előfordulását és intenzitását.

fejfájás, depresszió, stressz, gyógyszer

Foto:123rf.com

A rohamok gyakori étrendi kiváltói közé tartozik a csokoládé, az alkohol, a kávé, az érlelt sajtok és a feldolgozott húsok. Ezek az élelmiszerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, mint a tiramin, a nitrátok, a hisztamin és a feniletilamin, amelyek mindegyike összefüggésbe hozható a migrénes tünetekkel.

Egyesek arról számolnak be, hogy migrénes tüneteik súlyosbodnak, ha nem esznek, ami arra utal, hogy a koplalás és az étkezések kihagyása fokozhatja a rohamok súlyosságát. Ne feledje, hogy a kiváltó élelmiszerek egyénenként eltérőek lehetnek. Sőt, egyesek úgy találhatják, hogy az étrendjük nincs hatással a migrénes epizódokra.

Mit jelent a vestibuláris migrén diéta?


Jelenleg nincsenek hivatalos étrendi irányelvek a vestibuláris migrénre. A kutatások azonban azt sugallják, hogy az eliminációs diéta segíthet a potenciális kiváltó okok azonosításában. Ezzel a megközelítéssel eltávolítja azokat az élelmiszereket, amelyekről azt gyanítja, hogy súlyosbíthatják a tüneteket. Mivel az emberek különbözőképpen reagálnak az élelmiszerekre, a megszüntető diéták személyre szabottak.

Ezután később csoportonként újra bevezeti ezeket az élelmiszereket, hogy megállapítsa, melyik élelmiszer vagy élelmiszercsoport váltja ki a tüneteit.

Az eliminációs diéta általában 5-6 hétig tart. Csak egészségügyi szakember, például dietetikus vagy orvos felügyelete mellett végezhető, mivel helytelen vagy túl hosszú ideig történő követése esetén megnő a tápanyaghiány kockázata.

Ne feledje, hogy a vestibuláris migrén összetett állapot, és előfordulhat, hogy az étrendi változtatások nem befolyásolják a tüneteit.

Az eliminációs diéta két fő fázisra oszlik – a kiiktatásra és a visszavezetésre.

Az eliminációs szakasz
Ebben a fázisban kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek kiválthatják a vestibuláris migrén tüneteit. Ezután meg tudja állapítani, hogy az étrend szerepet játszik-e a tüneteiben, mivel szinte az összes lehetséges kiváltó élelmiszert kiiktatta. Ez a fázis általában 2-3 hétig tart.

A visszavezetési fázis
Ebben a fázisban lassan újra bevezeti a kiiktatott élelmiszereket vagy élelmiszercsoportokat. Minden egyes élelmiszercsoportot külön-külön kell bevezetni 2-3 nap alatt, miközben feljegyzi, hogyan befolyásolja a vestibuláris migrén tüneteit.

Ha úgy találja, hogy egy élelmiszer vagy élelmiszercsoport újbóli bevezetése nem rontja a rohamokat, akkor valószínűleg biztonságosan fogyasztható. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a tüneteket kiváltó élelmiszert határozatlan időre ki kell hagynia az étrendjéből. Az újbóli bevezetési fázis további 2-3 hétig tart attól függően, hogy hány élelmiszercsoportot iktatott ki kezdetben, bár hosszabb ideig is eltarthat, ha az egészségügyi szakembere ezt javasolja.

Reggeli vagy esti migrénes vagy? – Nem mindegy!

Kerülendő élelmiszerek


A vestibuláris migrén megszüntető étrendjének el kell távolítania a migrénes tünetekkel összefüggésbe hozható élelmiszereket, mint például:

  • érlelt sajtok
  • alkohol (különösen vörösbor és sör)
  • aszpartám, mesterséges édesítőszer
  • csokoládé
  • kávé és más koffeintartalmú italok
  • feldolgozott húsok, mint a szalonna, kolbász, szalámi és pácolt húsok


Egyéb élelmiszerek, amelyek ronthatják a tüneteket, de kevésbé alátámasztó bizonyítékokkal rendelkeznek, a következők:

  • citrusfélék
  • paradicsom
  • hagyma
  • bab és lencse
  • diófélék és magvak
  • savanyított és erjesztett élelmiszerek
  • szervhúsok, például marha- és csirkemáj
  • sózott, füstölt és szárított halak
  • tejtermékek, mint a tej, sajt, tejszín, fagylalt és joghurt
  • MSG-t tartalmazó konzervlevesek, leveskockák és húsleveskockák
  • gyümölcslevek és szénsavas üdítők
  • palackozott salátaöntetek és csomagolt mártások
  • vitaminok és gyógynövény-kiegészítők, különösen azok, amelyek koffeint tartalmaznak
    mononátrium-glutamát (MSG)


Ha azt gyanítja, hogy más, fent nem felsorolt élelmiszerek is kiválthatják a vestibuláris migrén tüneteit, akkor konzultáljon egészségügyi szakemberrel, és fontolja meg ezek elhagyását is. Minél több élelmiszercsoportot iktat ki az első fázisban, annál hatékonyabb lesz a diéta.

Ne feledje, hogy ezeket az élelmiszercsoportokat csak az eliminációs fázis alatt kell kerülni, mivel később újra bevezetésre kerülhetnek!

fejfájás

Fotó: 123rf.com

Ehető élelmiszerek


Bár sok étel van tiltó listán, azért még mindig rengeteg egészséges, finom ételt fogyaszthat, például:

  • Gyümölcsök: a legtöbb gyümölcs, kivéve a citrusféléket és a paradicsomot.
  • Zöldségek: a legtöbb zöldség, kivéve a hagymát, a babot és a lencsét.
  • Gabonafélék: minden gabonaféle, például rizs, quinoa, kuszkusz és zab.
  • Hús, tojás és hal: minden friss hús, például csirke, marha, pulyka, bárány, tojás és hal – de nem feldolgozott vagy dobozolt húsok és halak.
  • Tejhelyettesítők: nem tejes tej, például kókusztej és zabtej.
  • Zsírok: egészséges zsírok, mint az olíva-, lenmag- és kókuszolaj.
  • Italok: víz és koffeinmentes gyógyteák
  • Fűszerek és ételízesítők: minden friss fűszer és fűszer, valamint a legtöbb házi készítésű ételízesítő (nem vásárolunk boltban kapható önteteket vagy mártásokat).


Ha ebben a fázisban nehezen tud motivált maradni, próbáljon kísérletezni különféle fűszerekkel és fűszernövényekkel, hogy ízesítse ételeit.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu