Heti két adag ebből a zsíros gyümölcsből megvédi a szívünket 2022-04-27 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Az avokádó fogyasztása csökkentette a szívroham kockázatát mind a férfiak, mind a nők esetében, ha vaj, sajt vagy feldolgozott húsok helyett fogyasztották, állapította meg egy új tanulmány. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, évente közel 18 millió ember életét követelik. Csak az Egyesült Államokban az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint a szívbetegség minden 36. másodpercben elvesz egy életet. Foto:webmd.com Heti legalább két adag avokádó elfogyasztása 21%-kal csökkentette a szívroham kockázatát. Az avokádó fogyasztásának kerülésével vagy ritkán fogyasztásával összehasonlítva. A Journal of the American Heart Association című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azonban a stroke kockázatának csökkentésében nem volt egyenértékű előny.“Bár egyetlen élelmiszer sem jelent megoldást a rutinszerű, egészséges táplálkozásra, ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy az avokádónak valós egészségügyi előnyei vannak” – mondta Cheryl Anderson, az Amerikai Szív Szövetség Járványügyi és Megelőzési Tanácsának elnöke egy nyilatkozatban. Hosszú távú tanulmányA vizsgálat több mint 68 000 nőt és 41 000 férfit követett, akik két hosszú távú tanulmányban vettek részt a krónikus betegségek kockázati tényezőiről. A résztvevők egyike sem szenvedett rákos megbetegedéstől, a szívkoszorúér-betegségtől és a stroke-tól a vizsgálatok kezdetén. 30 éven keresztül négyévente rendre kitöltötték az étrendi kérdőíveket.A kutatók az avokádófogyasztás általános hatásának vizsgálata mellett statisztikai modellezést végeztek, és megállapították, hogy napi fél adag avokádó (¼ csésze) fogyasztása ugyanannyi tojás, joghurt, sajt, margarin, vaj vagy feldolgozott hús (például szalonna) helyett 16-22%-kal csökkenti a szívroham kockázatát. Top 5 ok az egészséges avokádóolaj fogyasztására A tanulmány azonban nem talált különbséget a kockázatcsökkenésben abban az esetben, amikor egy fél adag avokádó helyett a résztvevők egyenértékű adag diófélét, olívaolajat és más növényi olajokat fogyasztottak. “Ha például az avokádó és a dió vagy a mandula között lenne a csere, az egészségügyi hatások valószínűleg elhanyagolhatóak lennének, mivel az élelmiszerek hasonló táplálkozási tulajdonságokkal és egészségügyi hatásokkal rendelkeznek” – mondta Katz, a True Health Initiative nevű nonprofit szervezet elnöke és alapítója.Abban az estben viszont, ha az avokádó a vajat és margarint helyettesíti, vagy feldolgozott húsok vagy sajt helyett fogyasztjuk egy szendvicsben, várhatóan megváltoztatja az egészségügyi eredményt – tette hozzá.Bár az avokádó különösen gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, a többszörösen telítetlen zsírsavaknak és a rostoknak, ugyanakkor drága is, ezért nem mindenki számára könnyen elérhető. Hasonló helyettesítők lehetnek a táplálkozásban: a dió, a mandula, az olajbogyó, az olívaolaj és a különböző magvak, például a tök és a lenmag. Foto:pixabay.com További élelmiszerek, amelyek olcsón beszerezhetőek, de ugyanolyan egészségesek: a bab, a csicseriborsó és a lencse, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hozzájuk kapcsolódó magvak, mint például a quinoa. Forrás: Napidoktor.hu