Így készítsük a köhögéscsillapító hagymateát

Régen ha az őszi-téli hónapokban valaki el kezdett köhögni, nagyanyáink hagymateát főztek, hogy feloldják a nyákot és enyhítsék a megfázás tüneteit.

Köhögéscsillapítás házilag

Nagyanyáink nem futottak rögtöna patikába vagy a bioboltba, mikor a családban el kezdett valaki köhögni, hanem első lépésben körülnéztek a kamrában. Mivel akkoriban disznózsír mindig volt a bödönben a polcon, ezért a hurutos köhögő gyereket lefektették, és alaposan bekenték disznózsírral a mellkasát. Körbetekerték egy réteg langyos vizes és még egy réteg száraz ruhával. És utána láss csodát a kis betegnél egyre csillapodtak az ugatórohamok. Hogy miért? A zsír nem engedi a bőrről elpárologni a vizet, így a hörgőkből is könnyebben távozik a váladék.

Ha valamiben igazán jó a zellerszár, akkor a zsírégetésben mindenképp. Használjuk csak ki ezt az előnyös tulajdonságát!

Szuper zsírégető turmix zellerből

A zsíros köhögéscsillapítás mellett a nagyanyáink a nyák feloldását valamilyen gyógyteával is segítették.  Kakukkfűből, hársfából vagy ha más nem, vöröshagymából főztek teát, amit mézzel ízesítettek.

Foto:pixabay.com

Hagymatea: mire jó?

Jól tudták a régiek, hogy a vöröshagyma egy igazi immunerősítő csodaszer. Magas az  A-, B-,C- és E-vitamin tartalma, de rengeteg a szervezet számára fontos ásványi anyag (például folsav, nátrium, kálium és  vas is megtalálható benne. A hagymát használták a gyulladások csökkentésre és a fertőzések gyógyítására. A belőle főzött tea pedig enyhítette a megfázást és csillapította a köhögést.

Köhögéscsillapító hagymatea recept

A hagymateát többféleképpen el lehet készíteni. Van, aki a csak a héjából főzi és akad olyan is, aki a mindent bele módszer híve. Mi az utóbbit próbáltuk ki az alábbi videóban.

 

Hagymatea: mennyi idő alatt hat?

A hagymatea a betegségtől és a szervezettől függően általában 3-5 nap alatt megszünteti a köhögést. Érdemes lefekvés előtt is elkortyolgatni egy bögrével, hogy éjszaka ne törjön ránk tíz percenként az ugató roham és másnap reggel produktívabban tudjuk felköhögni a letapadt nyákot.

Forrás: edenkert.hu