Emésztési problémák, koleszterin, cukor? – A bazsalikomlé lehet a megoldás

Ízletes és hasznos fűszernövény

Nemcsak finom ételízesítő, az emésztési problémák enyhítője is lehet a bazsalikom. Lássuk, mi mindenért érdemes beiktatni az étrendbe, bevenni az otthoni praktikák közé!

Jellemzően olasz ételekben találkozhatunk vele, a bazsalikom kiválóan ízesíti a különféle szószokat, paradicsomos finomságokat. Lényegében azonban bármilyen ételhez használható, amihez illik.

Ráadásul az egészségre is jótékony a hatása: ha természetes emésztés-könnyítő módszert szeretnénk, a bazsalikom jó megoldás lehet. A bazsalikomlevél természetes és egyszerűen elérhető segítség, amely az emésztési problémáktól és a gyomorfájástól is megszabadít bennünket.

Mi az emésztési probléma?

Az emésztési problémák gyakori gondot jelentenek – árulkodó jelük, hogy akkor is telítettnek érezzük magunkat, ha nem ettünk.

Mindez természetesen hat a szervezetre. Ha a gyomorban lévő sav visszafolyik a nyelőcsőbe, emésztési zavarokat okoz. Kiválthatja azonban az irritált gyomor is, mely hasonló érzést eredményez. Ha nem kezelik megfelelően, súlyos problémákat okozhat, például teltségérzetet, fájdalmat, elnehezülést, sőt hányingert is.

Bár a legjobb megoldásnak a vény nélkül kapható gyógyszerek tűnnek, érdemes kipróbálni az otthoni gyógymódokat is. Megnyugtatják a gyomrot, ha a fájdalom nem olyan jelentős.

Egyik otthoni praktika, mely segít emésztési problémák esetén, a bazsalikom.

Hogyan hat a bazsalikom?

A bazsalikom (Ocimum basilicum) konyhában vagy kertben termesztett fűszernövény. Neve az ókori görög basilikhon szóból származik, ami királyit jelent.

Ez az egyik legrégebbi gyógynövény, amelyet az emberiség ismer. Gyógyászati ​​és egészségügyi tulajdonságait igen régóta értékelik nagyra a világ minden táján.

A bevált otthoni praktikák között tartják számon, komoly gyógyászati ​​és terápiás képességei miatt.

Amellett, hogy számos ételbe szórhatók a levelei, e fűszernövénynek jellegzetes íze mellett fontos megőriznie az étel tulajdonságait, sőt fokoznia kell azokat.

Foto:123rf.com

A bazsalikom igen értékes fűszernövény. Számos vitamint és ásványi anyagot találunk benne. Gazdag A-, C-, E-, K-vitamin és Omega-3 zsírsav-forrás. Rezet, kalciumot, mangánt, foszfort, cinket és káliumot rejt magában.

Lelünk benne antioxidánsokat, például luteint, zeaxantint, béta-karotint és béta-kriptoxantint is.

A bazsalikom levelei aromás emésztőerősítőket vagy aromás keserűket tartalmaznak – ezek segítenek a gyomorégés, az emésztési problémák, a hányinger és a túlzott gázképződés enyhítésében.

A bazsalikomlevél megnyugtatja a túlzott gyomorsav miatt gyulladt nyelőcsövet és a gyomornyálkahártyát. Fekélyellenes tulajdonságokkal bír, mérsékeli a gyomorsavak hatását és megfékezi a gázképződést. Kimondottan gázoldó gyógynövénynek tekinthető, amely akár a gyomorrontás csillapításában is hasznos lehet.

Foto:123rf.com

Hogyan fogyaszható a bazsalikom?

Íme néhány otthoni praktika: a bazsalikom bevonásával enyhíthetjük a gyomorgondokat a jobb emésztés érdekében.

  • Rágjunk el 2-3 bazsalikomlevelet, hogy minimalizáljuk a gyomorsavat.
  • Turmixoljuk le vízzel és hajtsuk fel!
  • Lime léhez, kókuszvízhez is adhatjuk a 2-3 kanál bazsalikomlevelet, vagy tehetjük íróba és így ihatjuk meg. Ezek az ételek a bazsalikommal együtt segítenek enyhíteni az emésztési zavarokat.

Napimádó, egynyári növény. A konyhai ablakpárkányon télen is igen jól érzi magát, nincs vele gond egy szál se. Lássuk, mi mindenre jó a bazsalikom a ház körül!

Igy termesszük a bazsalikomot

A bazsalikomlevelek egyéb előnyei

Mivel a bazsalikom hűsítő tulajdonságokkal is bír, ideális nyáron. Tisztítja a szervezetet és szabályozza a test hőmérsékletét.

A bélrendszer egészsége mellett a bazsalikom levelei növelik a rostbevitelt, csökkentik a vércukorszintet, segítik a fogyást és a koleszterinszintet is. Összességében elég meggyőző érvek e kellemes aromájú fűszernövény mellett!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php