Emésztési problémák, koleszterin, cukor? – A bazsalikomlé lehet a megoldás 2021-11-18 Blog, Diéta, Természetesen Megosztás: Tweet Ízletes és hasznos fűszernövény Nemcsak finom ételízesítő, az emésztési problémák enyhítője is lehet a bazsalikom. Lássuk, mi mindenért érdemes beiktatni az étrendbe, bevenni az otthoni praktikák közé! Jellemzően olasz ételekben találkozhatunk vele, a bazsalikom kiválóan ízesíti a különféle szószokat, paradicsomos finomságokat. Lényegében azonban bármilyen ételhez használható, amihez illik. Ráadásul az egészségre is jótékony a hatása: ha természetes emésztés-könnyítő módszert szeretnénk, a bazsalikom jó megoldás lehet. A bazsalikomlevél természetes és egyszerűen elérhető segítség, amely az emésztési problémáktól és a gyomorfájástól is megszabadít bennünket. Mi az emésztési probléma? Az emésztési problémák gyakori gondot jelentenek – árulkodó jelük, hogy akkor is telítettnek érezzük magunkat, ha nem ettünk. Mindez természetesen hat a szervezetre. Ha a gyomorban lévő sav visszafolyik a nyelőcsőbe, emésztési zavarokat okoz. Kiválthatja azonban az irritált gyomor is, mely hasonló érzést eredményez. Ha nem kezelik megfelelően, súlyos problémákat okozhat, például teltségérzetet, fájdalmat, elnehezülést, sőt hányingert is. Bár a legjobb megoldásnak a vény nélkül kapható gyógyszerek tűnnek, érdemes kipróbálni az otthoni gyógymódokat is. Megnyugtatják a gyomrot, ha a fájdalom nem olyan jelentős. Egyik otthoni praktika, mely segít emésztési problémák esetén, a bazsalikom. Hogyan hat a bazsalikom? A bazsalikom (Ocimum basilicum) konyhában vagy kertben termesztett fűszernövény. Neve az ókori görög basilikhon szóból származik, ami királyit jelent. Ez az egyik legrégebbi gyógynövény, amelyet az emberiség ismer. Gyógyászati és egészségügyi tulajdonságait igen régóta értékelik nagyra a világ minden táján. A bevált otthoni praktikák között tartják számon, komoly gyógyászati és terápiás képességei miatt. Amellett, hogy számos ételbe szórhatók a levelei, e fűszernövénynek jellegzetes íze mellett fontos megőriznie az étel tulajdonságait, sőt fokoznia kell azokat. Foto:123rf.com A bazsalikom igen értékes fűszernövény. Számos vitamint és ásványi anyagot találunk benne. Gazdag A-, C-, E-, K-vitamin és Omega-3 zsírsav-forrás. Rezet, kalciumot, mangánt, foszfort, cinket és káliumot rejt magában. Lelünk benne antioxidánsokat, például luteint, zeaxantint, béta-karotint és béta-kriptoxantint is. A bazsalikom levelei aromás emésztőerősítőket vagy aromás keserűket tartalmaznak – ezek segítenek a gyomorégés, az emésztési problémák, a hányinger és a túlzott gázképződés enyhítésében. A bazsalikomlevél megnyugtatja a túlzott gyomorsav miatt gyulladt nyelőcsövet és a gyomornyálkahártyát. Fekélyellenes tulajdonságokkal bír, mérsékeli a gyomorsavak hatását és megfékezi a gázképződést. Kimondottan gázoldó gyógynövénynek tekinthető, amely akár a gyomorrontás csillapításában is hasznos lehet. Foto:123rf.com Hogyan fogyaszható a bazsalikom? Íme néhány otthoni praktika: a bazsalikom bevonásával enyhíthetjük a gyomorgondokat a jobb emésztés érdekében. Rágjunk el 2-3 bazsalikomlevelet, hogy minimalizáljuk a gyomorsavat. Turmixoljuk le vízzel és hajtsuk fel! Lime léhez, kókuszvízhez is adhatjuk a 2-3 kanál bazsalikomlevelet, vagy tehetjük íróba és így ihatjuk meg. Ezek az ételek a bazsalikommal együtt segítenek enyhíteni az emésztési zavarokat. Napimádó, egynyári növény. A konyhai ablakpárkányon télen is igen jól érzi magát, nincs vele gond egy szál se. Lássuk, mi mindenre jó a bazsalikom a ház körül! Igy termesszük a bazsalikomot A bazsalikomlevelek egyéb előnyei Mivel a bazsalikom hűsítő tulajdonságokkal is bír, ideális nyáron. Tisztítja a szervezetet és szabályozza a test hőmérsékletét. A bélrendszer egészsége mellett a bazsalikom levelei növelik a rostbevitelt, csökkentik a vércukorszintet, segítik a fogyást és a koleszterinszintet is. Összességében elég meggyőző érvek e kellemes aromájú fűszernövény mellett! Forrás: https://napidoktor.hu/index.php