Tippek túlevés ellen

Túlevés esetén annyi étel került hirtelen az emésztőrendszerünkbe, hogy a vér a test más tájairól, például az agyból is odatódul, hogy a gyomrunk és beleink képesek legyenek megbirkózni az extra terheléssel.

Ezt követően hétköznapi nyelven szólva: kajakómába esünk. A kajakómán túl azonban még közel tucatnyi más panaszt is megtapasztalhatunk.

A túlevés pedig az említett kajakómán túl akár:

  • hasmenést,
  • székrekedést,
  • puffadást,
  • gyomorégést,
  • hányingert,
  • fáradtságot, letargiát,
  • nyugtalanságot,
  • fejfájást,
  • alvászavart,
  • a túlevés miatt fellépő bűntudatot,
  • vagy depressziót is okozhat.

A sok cukor így hat a testünkre

Geraldine Georgeou dietetikus a Daily Mailnek nyilatkozva hangsúlyozta, nemcsak a kajakóma, de az is nagyon jellemző, hogy a túlevés után sokan letargikus hangulatba kerülünk. Ennek oka, hogy a szervezetbe a mértéktelen falatozás miatt hirtelen nagy mennyiségű cukor kerül, melynek hatására testünk eszeveszett inzulintermelésbe kezd. Ennek következtében azonban a korábbi magas vércukorszint hirtelen leesik, amitől nyomottá, letargikussá, álmossá válhatunk. Ha ez a folyamat a vacsora után, álmunkban történik meg,  felriadhatunk, majd azt is tapasztalhatjuk, nagyon nehezen alszunk vissza, hosszan forgolódunk. Sőt, akad, aki ilyenkor kénytelen felkelni és enni pár falatot, mert úgy érzi, rosszul van.

Hasmenést is okozhat

Előfordulhat azonban, hogy a túlevést testünk másképp reagálja le. Vannak, akik például nem sokkal a kiadós étkezést követően már kénytelenek a vécére rohanni. Ez az úgynevezett gyors gyomorürülés (rapid gastric emptying). Ennek a panasznak a hátterében is a hirtelen bevitt nagy mennyiségű cukor áll. Előfordulhat ugyanis, hogy gyomrunk túltelítődik és így a cukor túl gyorsan éri el a beleket, ráadásul sok folyadékot “húz” magával, amitől hasmenésünk lesz. A dietetikus arra figyelmeztet, az irritábilis bél szindrómával élők sokkal kitettebbek ennek a jelenségnek.

 

A hányiger és a puffadás okai

Nemcsak a túl sok cukor okozhat azonban gondot. Ha túl sok zsírt eszünk meg a fogások részeként, akkor bizony ránk törhet a hányinger. “A zsírt több idő megemészteni, ez pedig késleltetheti az emésztőrendszer kiürülését” – magyarázza Geraldine Georgeou, hozzátéve: főképp azok szenvedhetik meg a túl zsíros fogásokat, akiknek valamilyen epehólyagproblémájuk is van.

Habzsolás közben sokan nem rágják meg megfelelően az ételt, így utána úgy felpuffadnak, hogy szinte terheshasuk alakul ki. Ezt pedig csak tovább fokozzák a szénsavas üdítők, melyektől nemcsak jobban felpuffadunk, de sokkal több bélgáz is kínoz majd utána minket.

A zsíros ételek fogyasztása emellett befolyásolhatja az inzulintermelést is, így előfordulhatnak kiugrások a vércukorszintben, ami viszont együtt járhat azzal, hogy hirtelen túl sok folyadék távozik a szervezetünkből, ettől kiszárad a bőrünk és, ha ez gyakran megismétlődik, azt akár megnövekedett faggyútermeléssel is kompenzálhatja szervezetünk, ami miatt aknék is megjelenhetnek a testünk különböző tájain.

A kellemetlen panaszokat így enyhíthetjük

Most, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a túlzásba vitt falatozás milyen panaszokat okozhat, és, hogy pontosan milyen folyamatok mennek végbe szervezetünkben ezek hátterében, ideje, hogy áttérjünk a túlevés kezelésére.

Első sorban jöjjön néhány tipp a puffadás ellen: 

  • Tegyünk egy könnyű sétát. A friss levegő és a mozgás segíti az emésztést és stimulálja a beleket.
  • Rágjunk egy percig egy evőkanálnyi frissen aprított gyömbért, majd nyeljük le. Lehet, hogy kicsit erős lesz, de nagyon hatékony az emésztési panaszok legyőzésében.
  • Ha nem bírjuk ilyen töményen a gyömbért, érdemes lehet friss mentateába keverbe fogyasztani.
  • A puffadás utáni másnapon kíméljük gyomrunkat, fogyasszunk könnyű fogásokat, például levest és gyógyteákat.

A gyomorégésre és hányingerre ezek a legjobbak

A gyömbér nemcsak a puffadáson, de a gyomorégésen, sőt a hányingeren is segít. A fent leírt módon ezekre a panaszokra is fogyaszthatjuk, akárcsak a mentateát, mely nyugtatja a gyomrot és javítja az emésztést, miközben enyhíti a gyomorégés tüneteit és csillapítja a hányingert. A gyomorégésre a legismertebb házi szer azonban kétség kívül a szódabikarbóna, ami nagyon gyorsan hat, ráadásul a felesleges gázoktól is segít megszabadulni, ha azonban egyszerre hányingerrel is küzdünk, akkor csak óvatosan, mert a sós-kesernyés íze kiválthatja a hányást. Ha azonban mindenképp kipróbálnánk, akkor keverjünk el belőle egy teáskanállal egy pohár vízben, tehetünk hozzá pár csepp citromlevet, hogy elvegyük az ízét és gyorsan igyuk meg. Ha pedig tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk gyomorégéssel küzdeni egy-egy megterhelő étkezés után, akkor megelőzésképp almaecetes vizet is ihatunk, mely segít megakadályozni, hogy a gyomorsav visszaszivárogjon a nyelőcsőbe, ehhez két kanállal keverjünk el egy pohár vízben és étkezés előtt igyuk meg.

Fotó: 123rf.com

Végül de nem utolsó sorban ne feledjük, már a kisbabák emésztési gondjaira is kömény vagy édesköményt teát szoktak adni, így ezt is nyugodtan bevethetjük, mivel ezek nyugtatják a gyomrot és abeleket, elősegítik a puffadás, gyomorégés és a hányinger enyhítését is. Akármelyik növény magjából van otthon, egy kiskanállal tegyünk egy bögrébe, majd forrázzuk és fedjük le. Várjunk 10 percet, szűrjük, majd lassan kortyoljuk el. A magokat később még el lehet rágcsálni, az is segíthet a tünetek csökkentésében.

A krónikus fáradtság szindróma sok embert érint, ám kevesen vannak, akik komolyabban utánajárnak, mi is okozza a problémát.

Krónikus fáradtsággal küzd? Lehet, kevés a pajzsmirigy hormonja

Székrekedés vagy hasmenés? Ez segít

Bár a túlevés okozta hasmenés jellemzően néhány órán belül, vagy legfeljebb egy nap után elmúlik, de ha esetleg tovább tart, akkor semmiképp se “kezeljük” ropival vagy kólával, azok ugyanis ronthatnak rajta. Helyette diétázzunk és fogyasszunk sok vizet, vagy készítsünk házilag elektrolitoldatot. Ehhez forraljunk fel egy liter vizet, adjunk hozzá negyed teáskanál sót és szódabikarbónát, majd keverjük össze. Egészítsük ki két evőkanál cukorral vagy mézzel és egy fél pohár narancslével, amely biztosítja a szervezet káliumigényét. Ezt a keveréket kell kis kortyokban igyuk, mellé segíthet még egy-két falatnyi a banán is.

banán

Foto:123rf.com

 

Ha nem fogyasztottunk elég zsiradékot, egy kis olíva- vagy lenmagolaj segíthet. Előbbit reggelire érdemes éhgyomorra bevenni, egy evőkanállal és némi citromlével (utóbbi csak az íz miatt érdekes). Utóbbit fogyasszuk 100 százalékos rostos narancslébe keverve. Általánosságban pedig ne feledjük, az étkezések közt fogyasszunk elegendő alkohol- és szénsavmentes, lehetőleg cukor nélküli folyadékot, és mindig szedjünk a tányérunkra zöldséget, salátát is, hogy a megfelelő rostbevitellel segítsük testünket az elfogyasztott ételek emésztésében és a salakanyag eltávolításában.

citromos víz

Foto:123rf.com

Hét lélekemelő tipp

Végül, de nem utolsó sorban pedig következzen néhány megnyugtató tanács, arra az esetre, ha az emésztésünknél is jobban megterhelné lelkünket a túlevéssel járó bűntudat.

  1. Minden rendben – mondogassuk magunknak, és ne feledjük, nem kell tökéletesnek lennünk, bárkivel előfordulhat egy kis megingás. Ha pedig kívülről érkezik a lelkiismeretfurdalést keltő megjegyzés, ne feledjük, jogunk van enni és jól érezni magunkat.
  2. Élvezzük, amit eszünk. Egész évben odafigyelünk és különben is, ilyen fogások máskor nem kerülnek az asztalra. Élvezzük ki a bejglit, a halászlevet, a töltött káposztát vagy azt, amit épp szeretünk. Figyeljünk az ízekre és adjuk át magunkat az élménynek.
  3. Vegyünk egy forró fürdőt. Még, ha kicsit fáj is a hasunk, akkor se kedvtelendjünk el. Engedjünk inkább egy kád forró vizet. Gyújtsunk néhány gyertyát, tegyünk be egy kis kellemes zenét és merüljünk el a habokban. Ez egyrészt segíti az emésztést, másrészt ellazít, oldja a túlevés felett érzett stresszt.
  4. Szundikáljunk. Néha a legjobb, ha testünket azzal támogatjuk az emésztésben, hogy engedünk a kajakómának és szundikálunk egyet, amíg emésztőrendszerünk megbirkózik az extra terheléssel.
  5. Felejtsük el a mérleget. Soha ne álljunk a mérlegre egy nassolós nap után, az ott megjelenő számok ugyanis nem a valóságot tükrözik, csak az elmúlt pár órát. Spóroljuk meg az idegességet és fejfájást és napoljuk el a mérlegelést az ünnepek utánra, vagy örökre.
  6. Próbáljuk áthelyezni a fókuszt. Ha állandóan azon jár az eszünk, hogy mit szeretnénk enni, vagy, hogy mit nem ehetünk, próbáljuk áthelyezni a fókuszt más, fontos dolgokra, például a családunkra vagy a barátainkra. Vagy csak tegyünk egy sétát, játsszunk valamit, vagy olvassunk, tévézzünk, bármit, amitől képesek vagyunk ellazulni, és kikapcsolni az étkezések körül forgó gondolatainkat.
  7. Ne tervezgessük a jövőbeli megszorításokat. Amikor nassolunk, ne azon járjon az eszünk, hogy holnaptól böjt vagy ilyen-olyan megszorítás lesz. Hagyjuk, hogy a testünk magától visszataláljon az egyensúlyi állapotba, anélkül, hogy drasztikus megvonással sújtanánk egy-két csalónap után.
 

Forrás: https://napidoktor.hu/index