Szex és magas vérnyomás – A nyitottság és az orvos segíthet 2. rész

A magas vérnyomás miatti kezelés és a szex kapcsán érzett elégedettség egymással kéz a kézben járhat – ha nyitottak vagyunk a problémára és megfogadjuk orvosunk tanácsait.

Magas vérnyomás kezelés és mellékhatások

Érdemes tudni, hogy léteznek magas vérnyomás-gyógyszerek, amelyek mellékhatásként szexuális diszfunkciót okozhatnak. Ilyenek az alábbiak.

  • Vízhajtó tabletták: az ún. diuretikumok csökkenthetik a pénisz irányába tartó, erőteljes véráramlást, ami megnehezíti az erekció elérését. Emellett kivonhatják a szervezetből a cinket, amely a tesztoszteron nemi hormon előállításához szükséges.
  • Béta blokkolók: ezek a gyógyszerek – különösen régebbi generációik, így a propranolol (Inderal, Innopran XL) -, általában szexuális zavarokkal társulnak.

A mellékhatások csökkentése érdekében mindig úgy kell szedni őket, ahogyan az elő van írva. Ha ennek ellenére is jelen vannak a hatások, beszéljünk orvosunkkal egy lehetséges másik készítmény alkalmazásáról, amely kevesebb mellékhatással járhat.

Léteznek gyógyszerek, melyekre kevésbé jellemzőek a szexet érintő hatások. Ilyenek az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) inhibitorok, a kalciumcsatorna-blokkolók és az angiotenzin II receptor blokkolók.

Amennyiben az orvos rábólint, átmenetileg abba lehet hagyni az orvosságok alkalmazását, hogy fény derüljön arra: javul-e ettől a szex. Annak érdekében azonban, hogy a vérnyomás a biztonságos zónában maradjon, szükség lehet annak gyakori mérésére ebben az időszakban. Ezt ma már meg lehet tenni otthoni eszközzel is.

Magas vérnyomás és erekciós zavarok elleni gyógyszerek

Azon férfiaknak, akik a merevedési zavar miatt gyógykészítmények szedését fontolgatják, fontos egyeztetniük orvosukkal, ha magas vérnyomásra is alkalmaznak gyógyszert. Ezek szedése általában biztonságos, ám nitrátokkal történő bevételük – rendszeresen mellkasi fájdalom vagy sürgősségi helyzet fennállása esetén -, vészes esést eredményezhet a vérnyomásban.

Az általános egészség is fokozható

Fontos, hogy az orvossal mindig őszinték legyünk. Tudnia kell, milyen gyógyszereket alkalmazunk, milyen az általános egészségünk, stressz-szintünk, partnerünkkel való viszonyunk.

Minél részletesebb információkkal rendelkezik rólunk, annál többet tud segíteni és megfelelőbb lesz a magas vérnyomás kezelése – így a jó szexuális élet is fennmaradhat.

Az általános egészségi állapoton is lehet javítani. Az életmódbeli változtatások a vérnyomásnak és a szexnek is jót tesznek. Így a dohányzás abbahagyása, az egészséges ételek, az alkohol-fogyasztás mérsékelése, a sóbevitel csökkentése, a felesleges kilók leadása és a gyakori testmozgás.

Miért nem megy a szex? – Az alacsony libidó okai

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php