Vadmézzel szexelni?

Könnyen a sürgősségi osztályon találhatják magukat azok a férfiak, akik szexuális vágyuk fokozására a vadmézzel próbálkoznak, állítják török kutatók.

A mézet egy bizonyos rododendron faj nektárjából állítják elő, és elsősorban Törökországban már régóta gyanították, hogy ételmérgezést okozhat. A Fekete-tengerhez közeli országrészben ugyanis emésztőszervi problémákra, és még inkább szexuális vágyfokozásra használják alternatív gyógymódként.

Dr. Ahmet Demircan az ankarai Gazi Egyetem kutatója és munkatársai 21 vadméz mérgezéses esetről számoltak be az Annals of Emergency Medicine decemberi számában. Dr. Demircanék öt év leforgása alatt találkoztak az esetekkel a sürgősségi osztályon.

Csaknem minden beteg középkorú, vagy idősebb férfi volt. A helyi méhészek szerint ez az a korosztály, mely elsősorban keresi a vadmézet szexuális teljesítményének javítása reményében. A probléma azonban a grayanotoxinok koncentrációjának emelkedésével jelentkezik: vérnyomásesés, csökkenő pulzus, hányás, szédülés és ájulás léphet fel.

Foto:123rf.com

A török vásárlók többségében tudják, hogy speciális terméket vesznek, és a méhészek általában a lehetséges mellékhatásokról is felvilágosítják kuncsaftjaikat. A mérgezés tünetei rendszerint túladagolás következtében alakulnak ki.

A vizsgálat során Demircanék több mint kétszázezer, a sürgősségi osztályon kezelt beteg adatait elemezték. 21 vadmézmérgezést azonosítottak. A 41-86 év közötti betegek tünetei általában egy órával a méz fogyasztása után jelentkeztek. A 21-ből 18 beteg volt férfi. Minden beteg sikeres kezelésben részesült, és 18-48 órán belül elhagyhatta a kórházat.

Demircan szerint fontos, hogy a betegeket először ellátó orvosok, mással nem magyarázható alacsony vérnyomás és lassú szívverés esetén, különösen a negyvenes-ötvenes férfiaknál gondoljanak a vadmézmérgezésre, és nem csak Törökországban! Előfordult már Európa más sürgősségi osztályán is hasonló eset török származású férfi betegeknél. Nem kell azonban tartani a megfelelően feldolgozott méztől, mivel az nem tartalmazza a méreganyagot.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.