Műanyagmentesen a konyhában- mi mivel helyettesíthető?

A konyhában a mosogatásnál kezdjük, itt például  a szivacs is kérdéses lehet.

A klasszikus mosogatószivacs gyorsan elhasználódik, bepenészedik, hamar a kukában végzi. Ehelyett használhatunk mosogatókefét vagy pedig luffa szivacsot is, mely komposztálható (biológiailag természetesen lebomló), vegán és műanyagmentes luffa tökből készül.

Foto:pixabay.com

Könnyen kézre áll, ugyanúgy használhatod, mint az eddig megszokott mosogatószivacsokat. Az anyaga eleinte durvának tűnhet, de vízzel érintkezve hamar megpuhul, megduzzad és szivacsossá válik. Karcolás nélkül, kíméletesen távolítja el az ételmaradványokat és a zsíros réteget, amiket könnyedén ki tudsz öblíteni belőle a mosogatás végén.

Ki tud saját szivacsot készíteni? Mindenki, aki kipróbálja a szivacstök-termesztést és ki tudja várni, amíg a tök szivaccsá szárad. Akár kezdhetjük is! 

Szivacstökből tök jó szivacs

 

Aki imádja a kávét és kapszulás kávéfőzője van, akkor sok kapszula végezheti a kukában. Erre is vannak már remek tippet, hogy csökkentsük a kapszulák mennyiségét. Igaz ez a megoldás kicsit időigényesebb, de a környezet meghálálja. Kimosva belőle a zaccot, remek tápanyag lehet a növényeknek, de szagtalanító hatása is van a kávézaccnak. Hűtőbe téve, vagy  lefolyóba öntve, remekül eltávolítja a kellemetlen szagokat. A kapszulákból pedig csodás kreatív dolgokat lehet készíteni. Ha valaki nem érez magában kreativitást, akkor továbbadhatja olyan kézművesnek, aki ezekből csodás ékszereket készít, ezzel is támogatva a kisvállalkozását.

Következő cikkemben pedig a fürdőszobát fogjuk górcső alá venni, hogy ott milyen műanyagmentes alternatívákat építhetünk be, sok receptet megosztva.

Forrás: Csak a Nőknek