Vigyázat! – Ez a top 10 ételmérgezés-kiváltó étel 2022-03-12 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Nem árt odafigyelni, mit és hogyan eszünk Az ételmérgezés komoly egészségügyi probléma, melyet ha csak lehet, el kell kerülni. Olykor azonban olyan élelmiszerek okozhatják, melyekről nem is sejtjük. Íme a 10 leggyakoribb kiváltó étel. Az ételmérgezés gyakran olyan élelmiszerekből ered, melyek fogyasztásakor fel sem merül bennünk, hogy gond lehet belőlük. Lássuk, melyek ezek, mivel érdemes óvatosnak lenni. 1.Csírák: olyan magokról van szó, amelyek kihajtottak. Nyersen és enyhén főzve – különösen a lóhere és a lucerna – 2006 óta szinte minden évben okoznak többszintű ételmérgezést. Ugyanazok a meleg, párás körülmények ugyanis, amelyek a hajtásokat táplálják, elősegítik a szalmonella, a lisztéria és az E. coli baktériumok szaporodását. Csábító lehet ezeket az antioxidánsban gazdag csírákat salátába vagy szendvicsbe tenni, de érdemesebb megfőzni őket előbb! A lemosás nem öli meg a kórokozókat. Foto:123rf.com 2.Nyers tej: az egyik legveszélyesebb élelmiszer-eredetű betegség okozója a nyers tej – vagyis, ha az állattól származó tejet nem melegítjük vagy pasztőrizáljuk, nincs, ami elpusztítsa a baktériumokat. A nyers tejben E. coli, lisztéria, campylobacter és szalmonella található. Napokig tartó hasmenést és hányást okozhatnak, illetve súlyos betegségeket, így Guillain-Barré-szindrómát, mely bénuláshoz vezethet. Mindig ellenőrizzük, pasztőrizált tejet iszunk-e, különösen a termelői piacokon. Foto:123rf.com 3.Tojás: a szalmonellával fertőzött tojások számos ételmérgezés és haláleset okai. A csirke még azelőtt átadhatja a kórokozót a tojásnak, hogy a héj elnyerné formáját. A baktérium megfertőzheti a tojásokat a baromfi székletén át. A tojást le kell hűteni. Foto:123rf.com 4.Liszt: nyers lisztet aligha eszünk, ám a süteménytésztába néha belekóstolunk. Ne tegyük. Ritka, de az ételmérgezés oka lehet a nyers lisztet megfertőző E.coli baktérium, betakarítás, őrlés és rostálás során kerülhet a lisztbe. A liszt fehérítése nem pusztítja el az E. colit, amely véres hasmenést, hányást, sőt veseelégtelenséget és halált okozhat. A dobozos süteménytészta-keverékek és előre készített – csak kisütésre váró – tészták szintén rejthetnek baktériumokat. Foto:123rf.com 5.Csomagolt saláták: a friss saláták az ételmérgezés egyik legfőbb forrásának számítanak. Az ok pontos meghatározása ugyanakkor problémás lehet – egyes járványok meghatározott zöldségfajtához, gyakran a római salátához és a spenóthoz, vagy bizonyos termelőkhöz, csomagolókhoz kötődnek. Szalmonella és egyéb baktérium is lapulhat a piszkos tisztítóvízben, talajban vagy emberi kézen. A csomagolásban még jobban elszaporodhatnak, s mosás után is a salátán maradhatnak. 6.Csirke: mint minden állat, a csirke esetében is vannak baktériumok a bélben. Az olyan kórokozók, mint a campylobacter és a szalmonella, feldolgozás és csomagolás közben kerülhetnek a csirkékre, s azok a vágódeszkákon át az edényekig is eljuthatnak. Foto:123rf.com 7.Előre szeletelt dinnye: az ételmérgezés ezen esetei gyakoribbak nyáron, amikor többen élvezik a könnyed görögdinnyét vagy sárgadinnyét. A dinnye a talajon nő, ahol felszedheti a kórokozókat. Felszínét pedig nehéz fertőtleníteni. Az előre szeletelt dinnye továbbadhatja a norovírust, a lisztériát és más kórokozókat. A legjobb a mosott, egész dinnye fogyasztása. Ha előre felvagdossuk, tegyük hűtőbe a dinnyedarabokat, vagy csomagoljuk jégbe. 8.Osztriga: a friss osztriga közvetlenül a héjból fogyasztva ízletes, sós csemege lehet. Ezek a puhatestűek kopoltyúik révén táplálékot merítenek a part menti vizekből, ám ugyanúgy csapdába ejtik a vírusokat és a baktériumokat is. Ha ezeket az étellel megesszük, vibriózist kaphatunk, mely hasmenéssel, hányással, lázzal és hidegrázással járó ételmérgezés. Norovírus szintén származhat az osztrigából. Ez az élelmiszer is csak főzve biztonságos. Foto:123rf.com 9.Lágy sajtok: az ételek közül a nyers tejből készült lágy sajtok is lehetnek igen kockázatosak. Rizikósabbak, mint a pasztőrizált sajtok – 160-szor nagyobb esélyünk van ételmérgezést kapni – főleg lisztéria baktériumot – feta, brie, camembert és kék sajt fajták miatt, mint például egy Roquefort fogyasztásakor. A lisztéria a bélen túl is hat, fejfájást, egyensúly-vesztést, görcsöket okozhat, sőt vetélést, koraszülést és halvaszülést eredményezhet. Az újszülött ráadásul elkaphatja azt az anyán keresztül. 10.Darált marhahús: az ételmérgezés-megbetegedések mögött ebben az esetben is az E.coli baktérium áll, mely jelen van emberekben és állatokban egyaránt. Hogy ne legyen belőle baj, még a steak-et is kellően meg kell sütni. Ez igaz a marha és a sertéshúsra is. +1.Hot dog: ezt a népszerű utcai ételt akkor is biztonságosabb újramelegítve enni, ha már hazavittük. Még csomagolást követően is lehet ugyanis benne lisztéria baktérium – az előre csomagolt termékek esetében. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php