12 tipp – Finom nassolnivalók a terhesség alatt 2020-09-10 Babaváró, Blog Megosztás: Tweet Fontos a rost és a fehérje A várandósság idején különösen fontos odafigyelni arra, mit és hogyan eszünk. Ha nassolnivalóra vágyunk, íme néhány ízletes, azonban a baba fejlődésére nézve jó, sőt kalóriaszegény falat, melyek előnyösnek számítanak a terhesség alatt! Nemcsak a terhesség idején lényeges, milyen nassolnivalót fogyasztunk – amikor azonban babát vár egy nő, különösen fontos a kellő tápanyagellátásra odafigyelnie. Jó hír, hogy értékes tápanyagokat szerezhetünk be az egészséges nassolnivalókból is! Lássuk a kínálatot, mit nassoljunk a várandósság alatt? Alma, mogyoróvaj és rostos keksz: a terhesség idején az egyik legjobb nassolnivaló-kombinációnak számít, ha legalább két ételcsoportból áll össze a finomság: a fehérjével, rosttal és egészséges zsírokkal telítettek maradunk két étkezés között. Terítsünk 1 vagy 2 evőkanálnyi mogyoróvajat a felszelt almaszeletekre, vagy teljes kiőrlésű kekszekre. Természetes mogyoróvajat válasszunk, amely nem tartalmaz hidrogénezett olajat. Jó választás a mandula, kesudió vaj és a gyümölcsök (banán, körte) is. Tortilla chips guacamole-val: ha valami ropogósra vágyunk, terhesség idején érdemes teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú tortillachips-et fogyasztani nassolásképpen, amelyet guacamole-ba mártogatunk. Utóbbinak magas a folsav-tartalma – ez egy B-vitamin, amely segít megelőzni a születési rendellenességeket és szívbarát zsírsavakat is tartalmaz. Ha nem szeretjük az avokádót, a fehérjegazdag babmártás is jó ötlet. Joghurt dióval és gyümölccsel: a zsírszegény tejtermékek minden nap jól jönnek, ehetünk belőlük akár három adagot is. A növekedő magzat is elég kalciumhoz jut, erős csontjai és fogai lesznek. Együnk görög joghurtot, melyben több a fehérje és telítőbb a többinél – kevesebb benne a cukor és az ízesítés. Szórjunk a joghurtba diót a fehérje és rosttartalom miatt! Végül kerüljön a tetejére gyümölcs – áfonya, mazsola vagy apróra vágott őszibarack. Csokoládé gyümölccsel: ha úgy érezzük, szükségünk van csokira, jó hír, hogy még csökkenti is a preeclampsia kockázatát – ez egy olyan állapot, amely magas vérnyomást és szervi károsodást okoz egyes terhes nőknél. Párosítsunk a csokoládéhoz egy kis gyümölcsöt, vagy fogyasszunk csokoládéba mártott gyümölcsöt – ha kerülnénk a túl édes falatokat. A zsírszegény tejjel készített csokoládépuding is jó választás. Diákcsemege: kiváló keverék terhesség idején a kismama és a baba számára egyaránt a só- és cukormentes szárított gyümölcs, étcsoki, dió keveréke, amely rostot tartalmaz és segít székrekedés esetén is. A szívre nézve egészséges étcsokoládéban kevés a cukor, de sok a rost, a vas és egyéb tápanyagok. Félbe vágott tonhalszendvics: az új szabályok alapján várandósság alatt is érdemes heti 2-3 alkalommal halat enni. A tonhal fehérjében gazdag, higanyszintje alacsony és remek Omega-3 zsírsavforrás. Párosítsuk avokádóval és teljes kiőrlésű kenyérrel! Smoothie: a joghurt vagy a tej remek alap a napkezdéshez – adjunk hozzá banánt vagy bogyós gyümölcsöt, ha zöldségeset készítenénk szívesebben, akkor spenótot, zellert, az extra vitaminok és rostok érdekében. Egy kanál mogyoróvaj is mehet bele, ha fehérjével gazdagítanánk a keveréket, sőt, egy kevés kakaóporral is megszórhatjuk. Hummus zöldségekkel és pita chipsszel: nassolnivalóként tökéletes választás terhesség alatt ez a rostban gazdag párosítás. Könnyű összeállítani, mivel ma már mindkettő kapható a boltokban. A hummusba persze répa, zeller és paprikaszeleteket is mártogathatunk, nagyon ízletes! A hummus sok fehérjét tartalmaz, s érdemes teljes kiőrlésű pita chipset választani, ha chips-re voksolunk. Sajt és dió tál: a várandósság idején ez is egy kiváló, fehérjedús összeállítás, ha nassolnivalóra vágyunk. A sajt lehet edámi, cheddar, gouda, parmezán vagy trappista, de a lágyak kevésbé ajánlottak, mert véletlenségből lehet bennük lisztéria baktérium és az árt a babának. A sajtok és a dió mellé teljes kiőrlésű kekszet is fogyaszthatunk. Utazáshoz egy kis csomag mandula és mozzarella szeletke is jöhet! Fehérje szelet és gyümölcs: az egészséges nassolnivalókat terhesség idején és máskor is nyugodtan tarthatjuk akár az irodai asztalunk fiókjában, kezünk ügyében is. Mindig jól jönnek! Táplálóak a fehérje- és energiaszeletek, granola szeletek – a legtöbben található rost, protein, egészséges zsírok. Keressük a kevés cukortartalmúakat! Egy-egy csészényi gyümölcs édességgel is szolgál, amely azonban értékes és nem kalóriadús. Fotó: 123rf.com Popcorn és dió: a rostot nagy mennyiségben tartalmazó nassolnivaló segít a székrekedés ellen, amely egyes nőknél az ilyenkor szedett vitaminoktól alakulhat ki. Pattogtassunk magunknak nem sós pattogatott kukoricát, s párosítsuk akár sótlan mogyoróval. Ha egy kis édesre is vágyunk, a mogyorót mártsuk csokoládéba. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php