Melyik a legjobb étrend cukorbetegség esetén? Íme a választék – 1. rész 2020-07-20 Blog, Cukorbetegség Megosztás: Tweet Az alacsony szénhidráttartalomtól a Paleo-étkezésig A megfelelő étrend segít a vércukorszint kontrollálásában – emellett ellenőrzés alatt tartja a súlyt és jobb közérzetet ad. De melyek a legjobb étrend típusok cukorbetegség esetén? Lássuk, miből válogathatnak a diabéteszesek. Aki diabétesszel küzd, tudja: cseppet sem mindegy, mit eszik és mikor. A megfelelő étrend nagymértékben hozzájárul a vércukorszint kordában tartásához, de fenntartja az egészséges testsúlyt és a jó közérzetet is. Cukorbetegség esetén alapszabály, hogy odafigyeljünk az adagokra és a kalóriákra. Sülteket kevésbé együnk, a cukros, édes, sós és zsíros dolgokat kerüljük. Fogyasszunk sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét, alacsony zsírtartalmú tejterméket, gyümölcsöt, egészséges zsírokat. Minden néhány órában együnk, hogy vércukorszintünket stabilan tartsuk. A legjobb étrendek – melyek közül választhatunk? Alacsony szénhidrát-tartalmú étrend: nem kell feladni a szénhidrát-fogyasztást, ha cukorbetegségünk van – de ha jóval kevesebbet szeretnénk belőlük enni, próbáljuk ki az Atkins vagy South Beach-diétát. Egyeztessünk erről orvosunkkal. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend előnyeit illetően – 2-es típusú diabétesz esetén – vegyesek a kutatási eredmények. 25 vezető szakértő véleménye szerint ugyanakkor az ilyen típusú étrend az első lépés a betegség kezelésében, mivel megbízhatóan csökkentheti a magas vércukorszintet. Mediterrán étrend: a szívre nézve egészséges étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, csirkét, diót, olíva olajat, hüvelyest és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz. Nem használ azonban – csak nagyon ritkán – vörös húst, vajat és sót. Ez az étrend tanulmányok szerint segít a vércukorszint kontrollálásában, ráadásul az ételekhez lehet inni bort. Fontos azonban, hogy nők csak maximum napi 1 pohárral, a férfiak maximum kettővel igyanak. Fotó: 123rf.com DASH-diéta: táplálkozási szakértők sok embernek ajánlják ezt az étkezést, melynek célja a vérnyomás csökkentése. Kiemeli ugyanis a gyümölcsök, zöldségek, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sovány húsok, a halak, a diófélék és a bab fogyasztásának előnyét. Cukorbetegség esetén is javasolható ez az étrend. Némi édességet is tartalmazhat, de nagyon minimálisan érdemes fogyasztani. Egy 2011-es tanulmány rámutatott, hogy javítja az inzulinérzékenységet, ha része egy teljes fogyási programnak. Zóna-étrend: a célja a vércukorszint stabilan tartása. Az ételek 40 százaléka szénhidrát, 30 százaléka fehérje és 30 százaléka zsír. A szénhidrátok glikémiás index alapján lehetnek jók vagy rosszak. Ehetünk olyan ételeket, mint a csirke vagy az árpa, de burgonyát és tojássárgáját nem. Egy 2015-ös tanulmány szerint az étrend pozitív hatást gyakorol a glikémiás szabályozásra és a derék méretére – vagyis jó választás lehet. Kérdezzük ki róla orvosunkat is. Súlyfigyelő étrend: e diéta lényege, hogy az ételek különböző pontokat érnek. A legtöbb zöldség például nullát, vagyis ezekből sokat is meg lehet enni. A gyorsételek és a desszertek túl magas pontszámúak. Tanulmányok szerint ez a módszer is hatékony cukorbetegség esetén. Az étrend testmozgással is kombinálandó. Fotó: 123rf.com Előrecsomagolt ételek: ma már van rá lehetőség, hogy a diétás ételeket megrendeljük és házhoz szállíttassuk. Ráadásul igen nagy választék is van belőlük. Érdemes azonban jól megválogatni, honnan rendelünk – hosszú listája lehet az összetevőknek, s nem mindegyik diabétesz-barát. Mindenképp megbízható, cukorbetegeknek megfelelő ételeket válasszunk, ha a kiszállítás mellett döntünk. A cikket folytatjuk. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php