A demens betegek étkezése 2020-05-07 Blog, Diéta, Egészséges otthon, Kórkép, Koronavírus Megosztás: Tweet Mindnyájunk számára elengedhetetlen az egészséges táplálkozás. A családdal, barátokkal történő közös étkezés rendszert visz a napba, és úgy az étel is jobban ízlik. Ezzel szemben a demens betegnél az étkezés frusztráció és stressz forrása lehet. Gondviselőként oda kell figyelnünk, hogy a beteg kiegyensúlyozottan táplálkozzon, elég folyadékot fogyasszon, ugyanakkor azonban a táplálkozás kellemes időtöltés legyen a számára. Az étkezési szokások változnak az élet során. Ha megfigyeljük a beteg étkezési szokásait, könnyebben felismerhetjük a változásokat, pl. ha nem akar enni. Az alábbi információk segíthetnek abban, hogy élvezetes legyen a táplálkozás. A beteggel kapcsolatban a következő dolgokról bizonyosodjunk meg: Vannak-e sebek a szájában? Nem szárad-e a szája? Megfelelő a fogpótlása, nem kopottak vagy hiányosak a fogai? Szed-e olyan gyógyszert, ami rontja az étvágyát? Kialakult-e olyan betegség, amely rontja az étvágyát (pl. szívbetegség, cukorbetegség, szorulás vagy depresszió)? Van-e esetleg valamilyen fertőzése? Meg tudja-e különböztetni az ételt a tányértól vagy az asztaltól? Tudatosul-e a betegben, hogy az ételt meg kell ennie? Tudja-e, hogyan kell használni az evőeszközöket, fűszereket, vagy problémát okoz a használatuk? Nem ideges vagy nyugtalan? Összezavarodik étkezés közben vagy utána? Azért nem akarja megenni az ételt, mert nem érzi jól az ízeket, illatokat? A körülményekkel kapcsolatban a következő kérdéseket tegyük fel: Nem túl zajos a környezet? Nincs túl sok ember vagy zavaró tényező a közelben? Nem túlzsúfolt az asztal? A megvilágítás megfelelő? Nem érzi úgy a beteg, hogy siettetik, vagy hogy a többiek türelmetlenek? Fotó: 123rf.com Mit tegyünk, ha a beteg kevesebbet eszik? A demens beteg étvágytalanság vagy táplálkozási nehézségek miatt fogyhat. Próbáljuk ki az alábbi javaslatokat, ha a beteg fogyni kezd. Kérjük ki orvos, vagy dietetikus véleményét. Akár megtaláljuk a probléma tényleges okát, akár nem, a következő tanácsok segítségével könnyebbé, élvezhetőbbé válik az étkezés. Környezet Minimalizáljuk a zavaró tényezőket. Biztosítsunk nyugodt környezetet, ne siettessük a beteget. Csökkentsük a zajt, kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Biztosítsunk megfelelő megvilágítást. Biztosítsuk az étel megfelelő hőmérsékletét. Akkorra tegyük az étkezést, amikor a beteg nyugodt és éber. Étkezzünk együtt. Ne felejtsük el, hogy nem biztos, hogy a beteg emlékszik arra, mikor evett utoljára. Az asztal Csak a legszükségesebb evőeszközök, edények legyenek az asztalon. Egyszerre egyfajta ételt tegyünk a beteg elé. Kerüljük az éles késeket. Jól különüljön el az asztal és a tányér színe, és ne legyenek feltűnő mintájúak, mert az összezavarhatja a beteget. Könnyen megfogható evőeszközöket és edényeket válasszunk. Győződjünk meg arról, hogy a tányér biztosan áll az asztalon. Tegyünk csúszásgátló alátétet vagy vizes ruhát az edények alá. Az étel Amennyire lehet, vonjuk be a beteget az étel elkészítésébe. Készítsünk olyan ételeket, amelyek kézbe fogva evőeszköz nélkül megehetők, de ugyanolyan ízűek és tápanyagtartalmúak, mint a hagyományos ételek. Tápanyagdús élelmiszereket válasszunk, amelyek megihatók bögréből vagy pohárból. A betegek általában a betegség egészen késői fázisig képesek megfogni a bögrét, és tudnak abból inni. A folyékony tápszerek akár egy egész étkezést is helyettesíthetnek. Konzultáljunk ezekről a kezelőorvossal. Ne napi három nagy étkezést ütemezzünk be, hanem több kisebbet. Színes ételeket válasszunk, mert az könnyen elválik a tányértól. A kedvenc ételeit adjuk a betegnek. A finom, gusztusos ételek szép emlékeket idézhetnek. Ha a rágás problémát okoz, pépesítsük az ételeket, vagy vágjuk könnyebben ehető falatokra. Puha ételeket válasszunk, pl. tojást, sajtot, és kerüljük az olyan kemény ételeket, mint a magvak vagy a nyers sárgarépa. Ha fennáll a fulladás veszélye, vagy nehezen nyel a beteg, beszéljünk a kezelőorvossal. Tanuljuk meg a Heimlich-műfogást, ha eddig nem ismertük. Ellenőrizzük, hogy nem túl meleg vagy túl hidege az étel. Utasítások adása Segítsük a beteget szavakkal vagy mozdulatokkal. Lehet, hogy tud minket utánozni. Egyszerű, egylépéses utasításokat adjunk, és bontsuk azokat apró mozzanatokra. Megnyugtató hangon beszéljünk. Ha szükséges, irányítsuk a beteg mozdulatait. Mondjuk meg a betegnek, hogy milyen ételt adunk neki. Ne tegyünk megjegyzéseket ha kiszórja, kifolyatja az ételt, mert zavarba jöhet. Ne siettessük. Még ha ügyetlen is, akkor is bíztassuk arra, hogy egyedül egyen. Ha nem akar enni, tartsunk szüneteket, és foglaljuk le más tevékenységekkel. Később esetleg ismét hajlandó lesz enni. Ha nyugtalan, vagy nem tud ülve maradni, adjunk tápláló ételeket, amiket kézbe fogva is meg tud enni. Lehet, hogy nem tudjuk rávenni, hogy az egész étkezés alatt ülve maradjon. Kerüljük a gyerekeknél használatos eszközöket, pl. az előkét. Próbálkozzunk köténnyel, főleg, ha a beteg egyébként is szokta viselni. Fotó: 123rf.com Mit tegyünk a túlevés ellen? Előfordulhat, hogy javul a beteg étvágya, ilyenkor elkezd hízni. Ez általában csak átmeneti, de fontos, hogy tudjuk, mi az oka, és hogy idejében lépéseket tegyünk a további súlygyarapodás megelőzése érdekében. Előfordulhat, hogy azért eszik, mert unatkozik, ezért lehetőség szerint foglaljuk le. Lehet, hogy bizonyos ételeket, nasikat szeret. Tegyünk elérhető helyre egészséges nassolnivalókat, pl. gyümölcsöket. Száj hiperaktivitás: A demencia egyes formáiban előfordul, hogy a beteg folyton valamit a szájába vesz, ami szintén túlevéshez vezethet. Néha nehéz felismerni a problémát, pláne, ha a beteg nem tudja azokat elmondani. Gondviselőjeként észben kell tartanunk, hogy nem szándékosan okoz problémát, a változások a betegségéből adódnak. Talán szívesebben eszik, ha bizonyos rituálékkal kötjük össze az étkezést. Ekkor önállóbbnak fogja érezni magát, és élvezni fogja az evést. Lehetséges, hogy ami egyik nap hatékony módszer, a másik nap már nem az. Ne felejtsük el, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk. Forrás: https://napidoktor.hu/index