5 tipp – Ezek a legjobb Omega 3 zsírsavat rejtő ételek 2019-11-17 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Nemcsak a hal jöhet számításba Bár az avokádókrémes pirítós és az olívaolaj ma már igen nagy népszerűségnek örvend, nemcsak ezekben gondolkodhatunk, ha Omega-3 zsírsavhoz szeretnénk jutni az ételekből. S nem is csak a halban. Míg korábban sokan tartottak a jónak kikiáltott zsíroktól is, szerencsére mára egyre többen használják és szeretik ezeket – köztük az olívaolajat, az avokádókrémet. Napjainkban már ismert a különbség a telített és telítetlen zsírok között, s örömmel élünk az egészséges Omega-3 zsírsavak adta lehetőségekkel. Az Omega-3 zsírsav, melyről többször bebizonyosodott, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri problémák esélyét – így a szívrohamét is -, kritikus fontosságú a szervezet optimális működéséhez. Segítik a sejtmembrán struktúrák kialakítását, különösen az agyban. Ha egy kicsivel több Omega-3 zsírsavat adunk étrendünkhöz, mint eddig, az segíthet a memória és a tanulási képességek megőrzésében, de megelőzheti az agyban jelentkező gyulladást is az öregedés előrehaladtával. Honnan jutunk hozzá? Az Omega-3 zsírsavat ételekből leggyakrabban hal formájában szerezhetjük be – érdemes tudni azonban, hogy a halak maguk is más forrásból, mikroalgákból jutnak hozzá, ahol az eredeti zsírsavak szintetizálódnak. Az optimális egészség elérése érdekében a 19 éves vagy annál idősebb férfiaknak napi 1,6 gramm Omega-3 zsírsavra van szükségük, a nőknek 1,1 grammra. A terhes és a szoptató nőknek 1,4 – 1,3 gramm szükséges. Mielőtt a halolaj-kiegészítőket szereznénk be, fontos tudnunk, melyek a legjobb Omega-3 zsírsav források ételek formájában. Tenyésztett atlanti lazac: 2 gramm Omega-3 zsírsav 85 grammban. Szardella, olajban tartósítva és lecsöpögtetve: 1,8 g Omega-3 zsírsav 85 grammban. Atlanti hering: 1,8 g Omega-3 zsírsav 85 grammban. Atlanti makréla: 1,1 g Omega-3 zsírsav 85 grammban. Fehér tonhal, olajban, konzerv formában és lecsöpögtetve: 1 g Omega-3 zsírsav 85 grammban. A halételek közül is érdemes ugyanakkor óvatosan válogatni, mivel bizonyos típusok nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt. Hetente csupán 2-3 adag halat javasolt fogyasztani, különösen a nőknek és a gyermekeknek. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php