Vegán és vegetáriánus étrend: szívbetegség csökkentő, de stroke növelő? 2019-10-05 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Mire kell ügyelni a húst nem evőknek? Kutatók szerint a vegetáriánus és vegán étrend követői mérsékelik a szívbetegség esélyét a húsevőkhöz képest, azonban a stroke-ét nem. Kérdés, mi lehet ennek az oka? Úgy tűnik, a vegán és vegetáriánus étrend is vet még fel érdekes kérdéseket. A kutatók legutóbb arra voltak kíváncsiak, vajon miért csökkenti a szívbetegség esélyét ez a két étkezési forma, s miért növeli a stroke valószínűségét? Azon étrendek, amelyek kerülik a húst vagy egyéb állati terméket, általában egészségesnek minősítettek és hozzájárulnak a súlyvesztéshez. Van azonban egy problémás aspektusa a vegán és vegetáriánus étrendnek – a stroke magasabb kockázata. Egy, a BMJ szaklapban 2019 szeptemberében közzétett tanulmányban a kutatók megfigyelték, hogy a húst nem evőknek 22 százalékkal kisebb esélyük van a szívkoszorúér betegségre, ám 20 százalékkal magasabb esetükben a vérzéses stroke rizikója. Ugyanekkor a vegánok – akik halat esznek, más húst nem – hasonlóan nagy eséllyel kaphattak agyvérzést, de 13 százalékkal csökkent esetükben szívbetegség valószínűsége, a húsevőkkel összehasonlítva. Eredményeik összegyűjtése érdekében a kutatók 48 ezer embert követtek nyomon Nagy-Britanniában, közel 18 évig. „Megállapításaink azt mutatják, hogy a vegetáriánusoknál magasabb az agyvérzés-kockázat, mint a húsevőknél, különösen a vérzéses stroke típusé, amely az agyban keletkező vérzésről kapta a nevét” – mondta Tammy Tong vezető táplálkozási epidemiológus, PhD, az angliai Oxfordi Egyetem Nuffield népegészségügyi szakának munkatársa. A tanulmány nem határozza meg, miért, de múltbeli kutatások kínálnak egy nyomot: a húst nem evők körében előforduló tápanyaghiány összeköthető a vérzéses stroke magasabb kockázatával. „Az alacsony koleszterinszintről ismert, hogy védelmet nyújt a szívbetegségek és az iszkémiás stroke ellen – magyarázta dr. Tong. – Ám néhány bizonyíték azt sugallja, hogy az alacsony koleszterinszint összefüggésbe hozható a vérzéses stroke fokozott kockázatával, s ez az agyvérzés típus nagyobb arányban fordul elő vegetáriánus étrendet követőknél.” A húst és egyéb élelmiszereket mellőző étrendekkel kapcsolatban hosszú ideje tartja magát a nézet, miszerint egészségesek. Kutatások kimutatták, hogy a növényi alapú étkezési stílusok, például a vegetáriánus és a vegán étrend csökkenthetik az elhízás, a szívbetegség és 2-es típusú diabétesz kockázatát. Ám ha helytelenül követi az ember ezeket az étkezési módokat, komoly veszélynek is kiteheti magát. Olyan fontos vitaminokból és tápanyagokból lehet kevés a szervezetében, mint például a B12 vitamin. Dr. Tong szerint több korábbi tanulmány sugallta, hogy az alacsony B12-szint a vegetáriánus embereknél hozzájárulhat a magasabb stroke kockázathoz – ám a bizonyítékok nem meggyőzőek. Mindenesetre igen lényeges szem előtt tartani a növényi eredetű étkezés potenciális egészségügyi kockázatait és odafigyelni a megfelelő vitamin- és tápanyag-bevitelre. A vérzéses stroke leggyakoribb típusa akkor fordul elő, amikor az agyban lévő véredény felszakad és vér kezd szivárogni a környező szövetekbe. A vérzés hatására az agysejtek elhalnak és az agy érintett része nem tud megfelelően működni. A stroke esetében 10-ből 9 nem vérzéses, hanem iszkémiás agyvérzés – utóbbi akkor történik meg, amikor a véráramlás egy artérián keresztül gátolva van – ez a blokk többnyire egy vérrög. A cikket itt folytatjuk. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php