3 tipp a finom és egészséges étel diabétesz esetén – 1.rész 2018-11-06 Blog, Cukorbetegség Megosztás: Tweet Zöldséges, ízletes fogások cukorbetegeknek Cukorbetegségben szenvedünk, számoljuk a kalóriákat és figyeljük vércukorszintünket? A burgonyapüré és a sütőtök nem tartozhat kedvenc ételeink közé – de ez nem jelenti, hogy nem élvezhetünk ízletes, egészséges ételeket. Íme 3 kitűnő fogás diabétesz esetén! Ősszel kétségtelenül a szezonális finomságok közé tartozik a sütőtök és a burgonya, ám ha cukorbetegek vagyunk, hanyagolnunk kell felhasználásukat. Diabétesz esetén kiemelten kell ügyelnünk a szénhidrát-bevitelre és a vércukorszint egyensúlyára, egészséges ételekkel szükséges fenntartanunk annak stabilitását. Lássunk ehhez egy könnyű, otthon elkészíthető, finom étel-listát, amelyet az egész család élvezhet és cukorbetegséggel nyugodtan fogyasztható. Fotó: 123rf.com Kis őszi étrend Reggeli: 1 adag shakshuka, negyed avokádóval a tetején, fél csésze kedvenc bogyós gyümölccsel kínálva. Tízórai: 1 marék pisztácia és 1 kis körte Ebéd: 1 adag csirkés saláta tál Uzsonna: negyed csésze hummus, 2 csészényi a kedvenc zöldségeinkből Vacsora: 1 adag pulyka karfiollal, fél csésze pörkölt makkal vagy mogyoróvajjal, illetve salátával, amelyet 1 evőkanálnyi egyszerű ecettel öntünk le. Mit kell tudnunk ezekről a diabétesz esetén alkalmazható, egészséges ételekről? 1.Shakshuka: a hagyományos rántottát érdemes egészségesebb tojásos ételre cserélni – a shakshuka paradicsomos alapú, könnyed étel, amelyben sok a vércukor-stabilizáló fehérje és a szívet egészségesen tartó kálium. 2.Pisztácia és körte: a körte a késő nyár szezonális gyümölcse, de télen is népszerű – alacsony glikémiás indexe miatt diabétesz esetén egészséges étel és nagyon finom is. Okos választás, pisztáciával kombinálva különösen. Utóbbinak 90 százaléka jótékony zsír, így ez az uzsonna fehérjéből, rostból egyaránt kellő mennyiséggel szolgál és segít hosszabb ideig telítettnek maradni. 3.Csirkesaláta: ezt a finomságot fogyaszthatjuk melegen, de akár előre bekészítve is ehetjük hétköznaponként, ebédként magunkkal vihetjük a munkahelyre. Diabétesz esetén azért egészséges étel, mert komplex szénhidrátok keveréke, magas rosttartalmú bab és quinoa van benne, melyek kellően telítenek és megelőzik a vércukorszint kiugrásait. Sokkal egyenletesebben adagolja a szervezet az energiát általuk, amelyre délután szükségünk van. Fotó: 123rf.com 4.Hummus és zöldségek: ha éhesek vagyunk ebéd után, ideális uzsonna lehet ez a párosítás. A ropogós zöldségeket mártogassuk hummusba – rostot és növényi alapú fehérjét egyaránt kapunk. A hummusban levő csicseriborsó kiváló magnéziumforrás. Diabétesz esetén az emberre jellemző a magnéziumhiány, ezért ez az egészséges étel jó választás. 5.Pulyka karfiollal: ez a zöldségekben gazdag vacsora rendelkezik azokkal a kellemes ízekkel, amelyek egy ilyen menüt jellemeznek, de fele annyi kalóriát tartalmaz. Cikkünk folytatásában a recepteket írjuk le. Forrás: https://napidoktor.hu/index