Top 14 őszi zöldség és gyümölcs, amit muszáj ennünk idén! 2021-09-24 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A falevelek teljesen lehullanak, vége lesz az ősznek is, jön a tél. De lássuk, melyik az az őszi gyümölcs, zöldség, amelyet idén kötelező megkóstolni? Az alma ettől még vezetheti a fogyasztási listát… Az idény legnépszerűbb gyümölcsei mellett idén kipróbálhatunk néhány üdítő újdonságot is. Önmagukban, köretként vagy süteménybe is használhatók, mindenki megtalálhatja közülük a maga kedvencét. Lássuk a különlegesnek számító őszi gyümölcs és zöldség felhozatalt! 1.Datolyaszilva: a Kaliforniából, Kínából és Japánból érkező őszi gyümölcs a 19. században érkezett Európába. A legjobb még ropogós állapotban fogyasztani. A hachiya fajta ugyanakkor leginkább Japánban terem, ezt akkor eszik meg, amikor húsa lágy lesz, akár a zselé. 2.Édeskömény: leveleit gyógynövényként használhatjuk. Illata, íze olyan, mint az édesgyökéré, édes árnyalat nélkül. A gyökereket süthetjük, piríthatjuk, társíthatjuk más zöldségekkel, például sárgarépával, karalábéval, paszternákkal. Így kiváló őszi zöldségkeverék válik belőle, köretnek. Foto:123rf.com 3.Cikória: bár többnyire sárga, fehér vagy lila a színe, a zöld saláták kitűnő kiegészítője lehet ősszel. Ilyenkor kezd a cikória lágyabb és édesebb lenni. Enyhén keserűbb is, frissítően roppan. Előételnek is remek lehet. Foto:123rf.com 4.Tőzegáfonya: ez az őszi zöldség olyan, akár az egyszerű áfonya, de ritkább és édesebb. Legkeresettebb fajtái a Csendes-óceán észak-nyugati részén nőnek, nedves környezetben. Óvatosnak kell lenni a szedésénél – ugyanis a vadonban a medvékkel is találkozhatunk: nekik is a kedvencük. Foto:123rf.com 5.Birsalma: jellegzetes őszi gyümölcs, melyet gyakran használnak dzsemhez, zselékhez. A spanyolok a membrillo nevű sűrű dzsemet készítik belőle. A birs az almához és a körtéhez tartozik, de ezeknél képesebb túlélni az extrém hőmérsékletet és a szárazságot is. Foto:123rf.com 6.Kelbimbó: sokan őriznek gyermekkorukból rossz emléket a kelbimbóról, pedig ez a finom őszi zöldség manapság kiváló új receptek alkotórésze. A séfek pirítva, pörkölve, kellemesen ropogóssá alakítva, olívaolajjal vagy karamellizált hagymával készítik a kelbimbót, ami, valljuk be, igen ínycsiklandó. Foto:123rf.com 7.Karalábé: az édes, kissé dióízű ízű őszi zöldséget ősszel a legjobb leszedni, s kitűnően párosítható fehérrépával, édesköménnyel – alkalmazzuk őket köretként! Foto:123rf.com 8.Japán édesburgonya: keleti krumpliként is említik. Sárgás-fehér és lila bőre különlegessé teszi ezt a kellemes őszi zöldséget, mely emiatt is igencsak különbözik narancsos-barnás színű rokonaitól. Egyedi íze, valamint gazdag vitamin- és tápanyagtartalma miatt sokan szeretik. Japánban likőr is készül belőle. Foto:123rf.com 9.Zsidótövisbogyó: szokatlan őszi gyümölcs, mely fákon nő. Frissen, kora ősszel szokás enni, amikor zöldből barnásra vált. Külső segítség nélkül is megszárad a fán. Az eredmény keményebb állag, melynek íze a datolyáéra emlékeztet. Foto:123rf.com 10.Gránátalma: a mutatós őszi gyümölcs magjai önmagukban is finomak, de salátához vagy joghurtba keverve is ehetők. A perzsa konyha szószokhoz, szirupokhoz, pörköltekhez használja. Foto:123rf.com 11.Ázsiai körte: roppanós és szilárd, akár az alma, ám az íze kellemesen édes. Magában vagy joghurttal ideális ez az őszi gyümölcs, salátához szintén adható. Ha megfelelően tároljuk, igen sokáig eláll. Foto:123rf.com 12.Szőlő: tipikus őszi gyümölcs hazánkban is, világszerte ünnepet szerveznek a szüret köré. Frissen és ételekhez társítva is kitűnő az íze. Dióhoz, sőt a hagyományos csirkesalátához is remekül illik. Foto:123rf.com 13.Tök: egészséges és finom választás az őszi zöldségek között, s természetesen nemcsak pitében ízletes. Levesként, köretnek és pirítva is finom, sőt még tejes shake-et is lehet készíteni belőle. Foto:123rf.com 14.Mogyoróhagyma: ahogyan a póré- vagy a fokhagyma, a mogyoróhagyma is enyhe, édeskés ízével hódít, különösen főzve. Próbáljuk ki receptekben a szokásos hagyma helyett, vagy nyersen salátákban és öntetekben! A szezonális gyümölcsök, zöldségek vásárlása éri meg mindig a legjobban – hiszen olcsóbban hozzájuk lehet jutni és igen finom, sőt, rákellenes ételek készíthetők belőlük. Lássuk az őszi listát! Rákellenes ételek: számos őszi zöldség és gyümölcs nyerő! Forrás: https://napidoktor.hu/index.php