Csúcsédesség: sült tojáshabos gyümölcsös rizsfelfújt 2018-04-25 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Vannak klasszikus desszertek, amelyeket mindenki ismer. Ilyen például a rizsfelfújt. Egyszerű és nagyszerű, amiből egy kis csavarral igazi csúcsédesség lesz. A borongós, hűvös őszi, téli napokon gyakrabban kerül az asztalra leves a közös családi étkezések során. Ez nálunk azért számít különlegesnek, mert alapjáraton nem vagyunk egy leveses család. A leggyakrabban palacsinta vagy rizsfelfújt kerül ilyenkor az asztalra. A legutóbbi alkalom sem volt ez alól kivétel. Miközben az idei ősz első adag csülkös bablevese rotyogott a tűzhelyen, én nekiálltam elkészíteni a szokásos rizsfelfújtat. Benéztem a hűtőbe és belefutottam fél tucat fel nem használt tojásfehérjébe, ami az előző napi sütés után maradt meg. Ekkor már kezdett derengeni a fény az alagút végén, de az igazi áttöréshez még gyorsan elszalajtottam a boltba a lányt két üveg meggybefőttért. Miközben Nagylány elrollerezett a boltba, gyorsan végiggondoltam a bennem kavargó gondolatokat és nagyon bíztam benne, hogy az elképzelt sült tojáshabos gyümölcsös rizsfelfújttal sikerül majd levenni a családot a lábáról. Jelentem, sikerült. Sült tojáshabos gyümölcsös rizsfelfújt Előkészítési idő: 30 perc Főzési, sütési idő: 45 perc Összes idő: 1 óra 15 perc Hozzávalók 12,5 dkg rizs (száraz) ½ liter tej 1 dl víz kis csipet só 7,5 dkg kristálycukor fél citrom reszelt héja ½ teáskanál vanília eszencia 3 kicsi tojás kettéválasztva 2,5 dkg puha vaj 1 púpos teáskanál búzaliszt 1 üveg meggy- vagy barackbefőtt A tojáshabhoz: 3 tojásfehérje 15 dkg cukor fél citrom leve Elkészítés A rizst öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a vizet és közepes hőfokon állandó kevergetés mellett puhítsuk fel a rizst. Ha elforrt az összes víz a rizsről, sózzuk meg és öntsük rá a tejet. Főzzük tovább a rizst a tejjel, amíg a rizs nagyjából felissza az összes tejet és kellően megpuhul. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd tegyük félre pihenni körülbelül egy órát. A tojássárgákat keverjük habosra a vajjal és adjuk a tejberizshez. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot és forgassuk óvatosan a rizsbe, majd végül adjuk hozzá a lisztet is. Bontsuk ki a befőtteket és alaposan csöpögtessük le a levét. Vegyünk magunk elé egy 23 cm-es piteformát és vajazzuk ki. Öntsük a piteformába a tejberizst, óvatosan tegyük a tetejére a gyümölcsöt. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra és süssük körülbelül 35 percig a rizsfelfújtat (tűpróbával ellenőrizzük). Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és tegyük félre. Következő lépésként verjünk fel 3 tojásfehérjét. Apránként adjuk hozzá a cukrot és verjük nagyon kemény habbá, a művelet vége felé tegyük hozzá a citromlevet is. A kész habot töltsük habzsákba és nyomjuk habrózsákat a rizsfelfújt tetejére. Kapcsoljuk be a sütőt 160 Celsius fokra légkeverésen és toljuk a habos rizsfelfújtat a sütőbe, majd süssük/szárítsuk a habot addig, amíg szép világosbarna színt nem kap. Megjegyzés Ha barackbefőttet használunk az ízesítéshez, vágjuk vékony szeletekre a gyümölcsöt. Forrás: Mom with Five