Tuti süti őszre: fordított szilvatorta Jamie-től 2017-09-18 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Nyáron a sütés nélküli desszertek a nyerők, ősszel jöhetnek a zamatosabb, fűszeresebb sütemények, például Jamie Oliver fordított szilvatortája, amelyből soha nem lehet eleget csinálni. Mindenkinek megvannak a kedvenc őszi gyümölcsei, nálunk abszolút favorit a szőlő, az áfonya és a szilva. Az utóbbi kettő fenséges sütemény alapanyag, a szőlőt inkább csak enni szoktuk, de akkor kilószámra. Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy ez a szilvára is igaz, de ott a mértéktelen fogyasztásnak azért lehetnek kellemetlen utóhatásai, ezt úgy igyekszem megakadályozni, hogy inkább desszertbe teszem az asztalra. Így a kevesebb gyümölcs végül több lesz némi tésztával kiegészülve és senki nem kap gyomorrontást. Az áfonyánál hasonlóan járok el, bár ott nem a gyomrunk, hanem inkább a pénztárcám védelmében. Hiába forgatom előzőleg lisztbe, hiába teszem a lehető legóvatosabban a fél szilvákat a nyers tészta tetejére, a sütési idő végére az összes a tepsi alján kuksol. És ha ez nem lenne elég, még továbbbi bosszakondásra ad okot, hogy a kész süteményt nem könnyű kiszedni a sütőformából, így ha szép szeleteket szeretnék a vendégek elé tenni, akkor minimum kétszeres adaggal kell számolnom, hogy a széttrancsírozott szélső darabokat valahogy mennyiségileg ellensúlyozni tudjam. Ekkor jutott eszembe, hogy a problémámra a megoldás talán az lehet, ha eleve fordítva sütöm a süteményt, vagyis alul van a gyümölcs és felül a tészta. Huh, tényleg! A legtökéletesebb receptért pedig nem is kellett messzire mennem, elég volt fellapoznom a Jamie Magazin legfrissebb számát, amelyben kedvenc szakácsom épp egy szilvás változatot mutatott be. A leírás alapján meg kellett állapítanom, hogy az Angliában használatos szilvák nem azonosak a magyar piacon fellelhetőkkel, de minden más tekintetben a recept kiváló (egyszerű és gyors), a belőle készült desszert pedig pazar. A szilvás változat után kipróbáltam ringlóval és őszibarackkal, sőt, kevert változattal is és azt kell mondanom, a nálunk egynek számító dupla adag még soha nem volt elég belőle. Fordított szilvatorta Jamie Olivertől Előkészítési idő: 10 perc Főzési, sütési idő: 45 perc Összes idő: 55 perc Mennyiség: 16 Hozzávalók 8+5 dkg puha vaj 5 dkg barna cukor 16 dkg liszt 20 dkg cukor 1,5 kávéskanál sütőpor 10 dkg natúr joghurt 2 nagy tojás 30 dkg magozott nagyobb fajta szilva Elkészítés Készítsünk elő egy 20 cm átmérőjű kerek vagy egy 20×20 cm-es négyzetes formát. Vékonyan kenjük ki puha vajjal, majd béleljük ki sütőpapírral. A sütőpapírt kenjük meg öt deka puha vajjal és szórjuk meg a barna cukorral. A felezett, magozott szilvát vágjuk négybe és a szeletekkel borítsuk be a sütőpapírt úgy, hogy kissé fedjék egymást a szeletek. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra alsó-felső sütés álláson. A többi hozzávalót (a vajat se felejtsük ki!) robotgép segítségével keverjük simára. A nyers tésztát öntsük a szilva tetejére. Süssük 45-50 percen át a tortát, végezzünk rajta tűpróbát. Az idő leteltével vegyük ki a tortát a sütőből és hagyjuk negyed órát pihenni, mielőtt kiborítanánk a formából. Mielőtt szeletelnénk, hagyjuk teljesen kihűlni. Forrás: Mom with Five
Mindenkinek megvannak a kedvenc őszi gyümölcsei, nálunk abszolút favorit a szőlő, az áfonya és a szilva. Az utóbbi kettő fenséges sütemény alapanyag, a szőlőt inkább csak enni szoktuk, de akkor kilószámra. Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy ez a szilvára is igaz, de ott a mértéktelen fogyasztásnak azért lehetnek kellemetlen utóhatásai, ezt úgy igyekszem megakadályozni, hogy inkább desszertbe teszem az asztalra. Így a kevesebb gyümölcs végül több lesz némi tésztával kiegészülve és senki nem kap gyomorrontást. Az áfonyánál hasonlóan járok el, bár ott nem a gyomrunk, hanem inkább a pénztárcám védelmében. Hiába forgatom előzőleg lisztbe, hiába teszem a lehető legóvatosabban a fél szilvákat a nyers tészta tetejére, a sütési idő végére az összes a tepsi alján kuksol. És ha ez nem lenne elég, még továbbbi bosszakondásra ad okot, hogy a kész süteményt nem könnyű kiszedni a sütőformából, így ha szép szeleteket szeretnék a vendégek elé tenni, akkor minimum kétszeres adaggal kell számolnom, hogy a széttrancsírozott szélső darabokat valahogy mennyiségileg ellensúlyozni tudjam. Ekkor jutott eszembe, hogy a problémámra a megoldás talán az lehet, ha eleve fordítva sütöm a süteményt, vagyis alul van a gyümölcs és felül a tészta. Huh, tényleg! A legtökéletesebb receptért pedig nem is kellett messzire mennem, elég volt fellapoznom a Jamie Magazin legfrissebb számát, amelyben kedvenc szakácsom épp egy szilvás változatot mutatott be. A leírás alapján meg kellett állapítanom, hogy az Angliában használatos szilvák nem azonosak a magyar piacon fellelhetőkkel, de minden más tekintetben a recept kiváló (egyszerű és gyors), a belőle készült desszert pedig pazar. A szilvás változat után kipróbáltam ringlóval és őszibarackkal, sőt, kevert változattal is és azt kell mondanom, a nálunk egynek számító dupla adag még soha nem volt elég belőle. Fordított szilvatorta Jamie Olivertől Előkészítési idő: 10 perc Főzési, sütési idő: 45 perc Összes idő: 55 perc Mennyiség: 16 Hozzávalók 8+5 dkg puha vaj 5 dkg barna cukor 16 dkg liszt 20 dkg cukor 1,5 kávéskanál sütőpor 10 dkg natúr joghurt 2 nagy tojás 30 dkg magozott nagyobb fajta szilva Elkészítés Készítsünk elő egy 20 cm átmérőjű kerek vagy egy 20×20 cm-es négyzetes formát. Vékonyan kenjük ki puha vajjal, majd béleljük ki sütőpapírral. A sütőpapírt kenjük meg öt deka puha vajjal és szórjuk meg a barna cukorral. A felezett, magozott szilvát vágjuk négybe és a szeletekkel borítsuk be a sütőpapírt úgy, hogy kissé fedjék egymást a szeletek. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra alsó-felső sütés álláson. A többi hozzávalót (a vajat se felejtsük ki!) robotgép segítségével keverjük simára. A nyers tésztát öntsük a szilva tetejére. Süssük 45-50 percen át a tortát, végezzünk rajta tűpróbát. Az idő leteltével vegyük ki a tortát a sütőből és hagyjuk negyed órát pihenni, mielőtt kiborítanánk a formából. Mielőtt szeletelnénk, hagyjuk teljesen kihűlni.