Nagymamáink módszerei a szilva tartósítására

Hogyan dolgozták fel hagyományosan a szilvát? A népi konyha igen leleményes módszereket és eszközöket hagyott ránk.

Aszalás

Kezdetben a Nap melegével aszaltak, később egyszerű aszalókat építettek, a múlt századbeli konyhában a tűzhely (sparhert) sütőjében távolították el a felesleges víztartalmat a friss szilvából. Ma már nagy teljesítményű, folyamatosan működő aszalógépek készítik az egyszerű aszalványokat és a cukormázzal készített, úgynevezett kandírozott gyümölcsöket. Valamikor rangos csemege volt a szultána, amely nem más, mint dióval vagy mandulával töltött, aszalt szilva.

Aszalt szilvát nem csak magában rágcsálhatjuk, de húsok mellé és desszertekbe is remek hozzávaló.

A lekvárfőzés hagyománya

Nagy hagyománya van nálunk és a többi szilvatermelő országokban is a lekvár főzésének. Valamikor a ház előtt, az udvarban állították fel a vörösrézből készült üstöt: ebbe került a megmosott és kimagozott szilva. Reggel kezdték el főzni, de állandó keverés és lassú hevítés mellett csak délutánra lett készen a cukor hozzáadása nélkül készült szilvalekvár, amely olyan sűrű volt, hogy megállott benne a fakanál! A kihűlt lekvárt azután mázas fazékba, szilkébe töltötték, csinosan, vászonnal lekötötték és a háziasszony elhelyezte a kamra polcán. A modern konyhában ecettel kiöblített lábosban főzik a szilvalekvárt – keverés nélkül, de igen megbízható eredményességgel.

Hungarikum a szilvórium

Évszázadok óta kedvelt ital honunkban és számos más országban is a szilvából készült pálinka, a szilvórium, amelyet az Európai Unió is védett magyar terméknek, hungarikumnak fogadott el. Ez a nemes ital az irodalom számos alkotásában megjelenik. Schwartner Márton statisztikus a 18. században már ezt jegyezte fel a naplójában: “Itt készül (t.i. a Szerémségben) az egész Magyarországon híres szilvapálinka … amelynek gyakori élvezetétől több szlovákot ért az idő előtti halál, mint a török kardtól.”

Szilvát az asztalra!
Védett magyar termék

A szilva nemcsak a magyaroknak fontos: a világ sok helyén Magyarország jut róla a kertészek eszébe. A magyar szilvának ugyanis különleges tulajdonságai vannak!A szilva hazánk legelterjedtebb gyümölcsfaja, szinte az ország egész területén megél és ízletes, beltartalmát tekintve értékes gyümölcsöt érlel. A szilva szó – latinul – először egy 1522-ben kelt oklevélen jelenik meg, mint “una libra pruni besztercei”, ami annyit tesz, hogy egy libra (azaz egy font) Besztercei szilva. Ez is azt bizonyítja, hogy a nevezetes és ma is széles körben termesztett Besztercei szilva már akkoriban is létezett és kedvelt fajta lehetett. E szilvafajtánk Németországban és Nyugat-Európa más országaiban is elterjedt, többnyire Magyar szilva néven.

A Beszterce szláv szó, egy erdélyi település neve és patakot jelent. Rapaics Rajmund A magyar gyümölcs című könyvében azt valószínűsíti, hogy a Besztercei szilva őshazája Szíria lehetett, ahonnan többnyire aszalva szállították Rómába, majd onnan a Balkán közvetítésével jutott el Erdélybe.

Gyümölcsészeti különlegessége, hogy a Besztercei az egyetlen, úgynevezett magnemes gyümölcsfajtája a Kárpát-medence flórájának. Ez azt jelenti, hogy ha a Besztercei szilva magját elvetjük, és abból egy hajtás nő ki, ami később fává cseperedik, akkor rajta éppen olyan gyümölcs fog teremni, mint azon az anyafán, amelyről a mag származott. Ha tehát a kertészkedő ember a Besztercei szilvafája alatt egy magoncot talál, akkor azt bízvást elültetheti a saját vagy a szomszédja kertjében, mert arról a fáról később nemes gyümölcsöt szüretelhet.

Szilva a népi gyógyászatban

A szilva a népi gyógyászatban is helyet kér magának: a leveléből hideglelés elleni teát főztek, székrekedés ellen használták és szájöblítő szert is készítettek belőle. A modern élelmiszeripar sokféle készítményt állít elő szilvából: ilyen a fagyasztott szilvás gombóc, a befőtt, a dzsem és az ivólé is – hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

A szilva és az aszalt szilva nagy mennyiségű ásványi anyag és vitamintartalmával segít salaktalanítani a szervezetünket, serkenti a gyomor és a bél működését. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvából a vas felszívódása rendkívül magas fokú.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.